Casena de la guardia Civil. Autor: David B.

La Generalitat dóna la raó a l’Ajuntament perquè la Caserna sigui de Sabadell

Nou pas endavant de l’Ajuntament en la disputa per la propietat de la caserna de la Guàrdia Civil. La Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat ha declarat nul l’acord entre l’anterior govern Bustos i el ministeri de l’Interior, evitant que Sabadell hagi de pagar tres milions d’euros i cedir un solar de Sant Pau de Riu-sec al govern espanyol per recuperar la Caserna. 

Aquest divendres, l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha anunciat que la Comissió Jurídica Assessora (CJA) de la Generalitat de Catalunya ha elaborat un dictàmen que declara nuls els actes del govern de l’exalcalde Manuel Bustos i el ministeri de l’Interior en relació a la propietat de la caserna de la Guàrdia Civil. Així doncs, la Caserna està molt a prop de tornar a ser municipal; de fet, Serracant ha destacat que “des del 1998 ha estat sempre nostra”.

“És un dia per estar molt contents”, ha dit el tinent d’alcalde de Cohesió Territorial, Juli Fernàndez, que ha afegit que amb aquesta decisió “ens estalviem tres milions d’euros i la cessió de 10.000 metres quadrats al ministeri de Defensa”. Segons Fernàndez, el dictàmen de la CJA posa de manifest “la manca de procediment legal” i una “incompetència orgànica manifesta” en el conveni de l’any 2006 entre Bustos i l’aleshores ministre de l’Interior Alfredo Pérez Rubalcaba (més info: ‘‘Història de Sabadell’: La caserna de la Guàrdia Civil (1910-1913).

Martínez, Berlanga, Serracant i Fernàndez aquest divendres. Autor: A. Pujadas.
Martínez, Berlanga, Serracant i Fernàndez aquest divendres. Autor: A. Pujadas.

La decisió de la Comissió Jurídica Assessora és vinculant tant per l’ajuntament de Sabadell com pel Ministeri, segons el consistori. El proper pas serà portar els acords de nul·litat al ple, segurament el del mes de febrer, segons ha indicat Juli Fernàndez, perquè el govern local aprovi definitivament la nul·litat un cop la Generalitat l’hi ha donat la raó.

Ara mateix la possessió efectiva és de l’Estat. El que passarà és que nosaltres declararem nul el conveni i prendrem plena possessió de l’espai, que passarà a ser de l’Ajuntament”, ha explicat Fernàndez.

Un cop, previsiblement, el ple hagi posat sobre la taula el dictàmen de la Generalitat i hagi aprovat declarar nuls els tràmits del 2006, l’Ajuntament haurà de procedir a declarar la possessió de l’espai i seguidament fer-ne una acta d’ocupació jurídica. L’alcalde Serracant ha explicat que rep la notícia amb un “sentiment agredolç”, perquè “són 20 anys perduts en l’ús d’aquest espai” i s’ha felicitat pel treball fet pel seu govern per recuperar la Caserna.

Definir-ne els usos, el següent debat

Un cop el ple de l’ajuntament de Sabadell hagi anul·lat els acords del 2006 i prengui possessió de l’espai, el proper pas serà decidir els usos que tindrà. Maties Serracant no ha volgut entrar en detalls de quins usos podria tenir tant la Caserna en si com els habitatges que l’acompanyen. Des de fa mig any l’espai està ocupat per la plataforma Volem la caserna!, que hi fa diferents activitats, així com per la PAHC, que hi té un local (més info: ‘Ocupació simbòlica de la caserna de la Guàrdia Civil‘). A la roda de premsa d’anunci del dictàmen, a més de Serracant i Fernàndez, hi han assistit els tinents d’alcalde Joan Berlanga (UpC) i Marisol Martínez (Guanyem).

Foto portada: La caserna, des d’un dels patis interiors. Autor: David B. 

Comments are closed.