Tanatori de Torra SA. Autor: cedida.

La gestió dels serveis funeraris preocupa ICV

  • La formació ecosocialista sospita que hi ha irregularitats en la gestió de l’empresa concessionària.

  • L’empresa Torra SA i el govern local mantenen que tot està conforme a la llei i la concessió.

Denúncia pública del grup municipal d’Iniciativa per Catalunya. El portaveu d’ICV, Aureli Calvo, va presentar dimecres dos escrits a l’alcalde per saber quin procediment s’usa al tanatori municipal en la tanatopràxia. ICV sospita que al tanatori municipal s’estan realitzant aquests serveis de forma inadequada. Dijous van fer públiques les sospites en roda de premsa.

Els ecosocialistes volen que s’inspeccioni l’estat de la depuradora, que creuen que no funciona des de fa temps. Així mateix volen saber quin procediment es segueix amb els fluids emanats. La llei regula la forma en que cal prestar els serveis, emmagatzemar, conservar i transportar els fluids corporals dels difunts. Els ecosocialistes asseguren que han rebut denúncies de que en els darrers mesos la depuradora no funciona (que normalment s’utilitza després de fer una autòpsia). Creuen que l’empresa no està complint totes les condicions sanitàries.

L’empresa respon

En declaracions a iSabadell, l’advocat de la companyia Torra SA manté que la depuradora no es necessita al tanatori de Sabadell des de fa uns anys, ja que la Generalitat va decidir centralitzar totes les autòpsies a Barcelona, en concret a Collserola, i es van deixar de fer a la ciutat. Així la resta de residus corporals dels difunts són recollits per una empresa certificada per l’Agència de Residus de Catalunya. Per tant, els fluids dels difunts no han de ser tractats ja que s’emmagatzemen fins que són recollits per una empresa especialitzada. El lletrat manté que cada any fan una auditoria externa, que no han tingut cap queixa i que tenen tots els permisos ambientals.

Fonts municipals han explicat el mateix a iSabadell, assegurant que donaran resposta en breu a la petició d’ICV. No tenen indicis de cap irregularitat.

Serveis fora de la concessió

Fa més d’un any ICV ja va denunciar que l’empresa concessionària del tanatori, Torra SA, estava oferint serveis fora de la concessió aprovada pel consistori. El propi govern ho va reconèixer finalment i la funerària va deixar de prestar els serveis (més info: ‘El tanatori es veu obligat a deixar de prestar serveis no autoritzats‘). S’oferien de forma discrecional serveis legals, com reclamacions d’herències i altres, no permesos per la concessió. Ara ICV vol saber que s’ha fet amb aquests diners que es van cobrar, de quina quantitat econòmica es tracta i com s’han comptabilitzat.

Es plantegen canviar d’empresa si governen

A més, el cas Mercuri investiga si es van pagar comissions en les obres d’ampliació del cementiri, que va adjudicar Torra SA després que l’Ajuntament externalitzés la seva gestió. ICV es planteja si cal recuperar la concessió del servei per part del consistori o si cal canviar l’empresa adjudicatària. “Amb tots els antecedents ara diem que caldria estudiar si es canvia la concessió perquè no sabem si Torra SA és la millor empresa per prestar aquest servei”, ha dit Josep López, coordinador local d’Iniciativa.

 Foto portada: vista de la funerària, aquest dijous. Autor: David B.

One Comment