Elena Martínez i Lluis Gallego, aquest dijous. Autor: David B.

La guerra interna a EUiA Sabadell esquitxa el coordinador general, Juan Josep Nuet

Acció i reacció. L’expulsió de Marisol Martínez i els seus seguidors d’Esquerra Unida i Alternativa ha provocat una dura carregada del nucli de l’organització a Sabadell contra el coordinador general, Juan Josep Nuet.

Nuet va arribar al lideratge d’Esquerra Unida i Alternativa amb el suport de Marisol Martínez i l’agrupació local. Però des de fa temps i especialment des de les primàries a Sabadell, les relacions s’han anat distanciant fins el punt actual, de guerra oberta i sense fre, amb Martínez encapçalant una altra formació a les municipals, Guanyem Sabadell – Sí se puede, i EUiA expulsant-la junt als seus seguidors. Tot i així, no saben concretar quants expulsats hi ha.

Aquest dijous ha estat el torn de la direcció local, controlada per Martínez, en una roda de premsa convocada a la seu del partit, al carrer de Josep Renom. La responsable d’afiliació d’EUiA Sabadell, Elena Martínez, ha carregat obertament contra Nuet, a qui ha acusat de ser totalitari, de viatjar en primera classe a Madrid o de no retornar la seva pensió de senador. Atac frontal a Nuet, per tant. Martínez forma part de  la direcció actual d’EUiA a la ciutat. Hi va arribar des del PSC, on va ser regidora d’Igualtat Home-Dona.

“Per què a Nuet li agraden els viatges de luxe?”

Segons ha explicat Martínez, Nuet i la seva direcció han vulnerat de forma repetida els estatuts del partit, i assegura que l’inici del problema ve de fa d’un any, a l’octubre de 2014, quan es va fer un acte del partit i una part de l’organització local va posicionar-se a favor d’un estat federal, mentre que el sector de Nuet és independentista.

Volíem fer més visible la nostra aposta pel federalisme i a Nuet no li va agradar. Va començar accions per fer desaparéixer d’EUiA el sector més federal. El procés de primàries a Sabadell no ha estat més que un teatre per acabar amb la seva voluntat: que desapareguin de l’organització les persones que hem exigit que expliqui perquè li agraden els viatges de luxe, perquè un representant d’esquerres no vol viatjar com viatja la majoria dels mortals. Per què ho fa? No tenim resposta. També demanem per què no ha tornat la seva pensió de senador? Nuet té unes rendes d’una pensió per ser senador i no la pensa retornar. I hem exigit transparència, honestedat i claredat”.

Martínez assegura que Nuet no explica com es paguen les dietes o els viatges dins de l’organització. “I no se’ns ha donat mai la informació”, s’ha queixat reiteradament. Elena Martínez assegura que, com a Sabadell, militants d’EUiA donen suport a dues candidatures diferents i enfrontades a Rubí. Però que al municipi vallesà no s’ha expulsat ningú. Asseguren que Marisol Martínez seguirà sent membre d’Izquierda Unida i portaveu d’EUiA al ple aquest mes.

La querella criminal

També ha intervingut Luis Gallego, militant d’EUiA, que va interposar una querella el 5 de març contra la direcció nacional, segons s’ha anunciat aquest dijous. El motiu, segons ha explicat el seu advocat, és la vulneració dels estatuts de la formació. Els acusen de coaccions, descobriment i revelació de secrets i delicte contra les llibertats individuals. Gallego ha dit que l’EUiA sembla una “secta” i s’ha convertit en una “organització unipersonal dirigida per Nuet”. “Si opines et fan fora i si et reveles et fan fora”, ha assegurat. La querella, però, no només afecta a Nuet, sinó també als sabadellencs Juanjo Bravo i Eduard Navarro, guanyador de les primàries i ara candidat a les municipals dins Unitat pel Canvi a Sabadell. També a Irene Aldabert, responsable d’Organització nacional d’EUiA, i a dos càrrecs més. La denúncia s’està tramitant al jutjat d’instrucció número 23 de Barcelona.

Foto portada: Elena Martínez i Lluis Gallego, aquest dijous. Autor: David B. 

7 Comments