La Junta Electoral, sobre el 6-O: “no hi ha res autoritzat ni prohibit”

“No hi ha res autoritzat ni prohibit”. Així s’expressa el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en nom de la Junta Electoral de Zona de Sabadell en relació a l’enrenou al voltant de la consulta popular del proper diumenge, que pregunta als ciutadans si volen ‘Monarquia o República’. La Junta només reconeix una consulta del secretari de l’Ajuntament, que, a la vegada i per llei, és delegat de la pròpia junta de zona. Una consulta, en tot cas, interna i no vinculant. 

El secretari de l’Ajuntament va preguntar si hi havia problemes en la cessió d’espais de l’Ajuntament amb la consulta, donat que es produïa durant període preelectoral. Dimecres a primera hora de la tarda, dues hores abans del ple, la Junta enviar per correu electrònic al secretari la resposta: “no es pot realitzar aquest acte”. El govern municipal va interpretar que es vetava la consulta i, tal i com Farrés va dir al ple, acatava la decisió i retirava el suport logístic a la consulta. L’acte està impulsat per la coordinadora 6-O, que segueix endavant amb mitjans propis a peu de carrer i més de 30 punts de votació.

48 hores després, i vista la confusió (s’ha prohibit o no la consulta del 6-O?), aquest divendres a primera hora de la tarda el TSJC aclareix que la Junta Electoral de zona “va rebre una consulta del secretari de l’Ajuntament de Sabadell, que segons la llei és un delegat de la pròpia junta electoral electoral de zona, respecte a la cessió d’espais públics per a una consulta”. Interpreten la pregunta com a “interna entre membres d’una mateixa institució i no vinculant”. La resposta (“no es pot realitzar aquest acte”) no es dirigeix al consistori sinó a un dels delegats de la junta electoral de zona. En tot cas, la Junta desmenteix que hagi prohibit el 6-O.

“La junta electoral de zona de Sabadell no s’ha pronunciat respecte la cessió d’espais, ha contestat a una consulta d’un integrant de la pròpia junta. No hi cap cap pronunciament de la Junta Electoral de zona sobre el particular. La junta electoral de zona de Sabadell no s’ha dirigit a l’ajuntament de Sabadell, ni aquest a la junta electoral de zona. Per tant, no hi ha res ni autoritzat ni prohibit”

Preguntats per aquesta qüestió, fonts municipals interpreten que la Junta ha canviat ara d’interpretació, donant llum verda a la consulta. I sostenen que si els organitzadors els demanen suport logístic com va aprovar el ple, el consistori els hi donarà sense cap tipus de problema.

Foto portada: els jutjats de Sabadell, seu de la Junta Electoral de zona. Autor: David B. 

Comments are closed.