La jutgessa del cas Mercuri imputa 40 càrrecs públics per delictes contra l’administració pública

El jutjat d’instrucció 1 de Sabadell ha començat aquest dijous a notificar les imputacions en relació a la peça separada del cas Mercuri que afecta una quarantena d’alcaldes per uns presumptes cobraments de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).

La jutgessa ha citat a declarar els 41 imputats als Jutjats de Sabadell entre els dies 3, 4, 5 i 9 de setembre. Entre ells, hi ha l’exalcalde de Sabadell i expresident de la FMC, Manuel Bustos (PSC), qui va cobrar 24.000 euros en dietes entre els anys 2011 i 2012. També hi ha imputats alcaldes de CiU, ERC, ICV-EUiA i el PP. Entre ells, els alcaldes de l’Hospitalet, El Prat, Mataró, Barberà del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Solsona, Castelldefels, Santa Perpètua de Mogoda o Matadepera.

Tots són investigats per haver cobrat presumptes sobresous en forma de dietes i despeses sense justificar. S’investiga si malversaven fons públics. També s’ha citat com a imputat a la mà dreta a la FMC, Adolfo Moreno. La FMC és una entitat privada però sostinguda amb fons públics dels ajuntaments presents. Tant la Fiscalia Anticorrupció com l’acusació popular, representada per la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, han demanat amb anterioritat la imputació.

Tres alcaldes i exalcaldes aforats

No obstant, hi ha quatre alcaldes o exalcaldes que no poden ser imputats en primera instància. Són els diputats al Parlament Manuel Reyes (alcalde de Castelldefels, del PP), Carles Pellicer (alcalde de Reus, de CiU) i Teresa Jordà, exalcaldesa de Ripoll i diputada d’ERC a Madrid. Tenen condició d’aforats. Els Jutjats de Sabadell no són competents en aquests casos. Sí el TSJC i el Suprem. De fet, si Jordà és imputada la instrucció de la peça passarà al Tribuanal Suprem. Si no és imputada i en canvi sí ho són Pellicer i/o Reyes la peça s’instruirà al TSJC (on ja hi ha dues derivades del cas Mercuri, que afecten els diputats socialistes Dani Fernández i Montserrat Capdevila).

El cas Mercuri

La investigació per les dietes a la FMC deriva del cas Mercuri, que va començar amb unes pesquises sobre una presumpta xarxa de cobrament de comissions amb epicentre a l’ajuntament de Sabadell. El cas ha acabat amb la carrera política de Manuel Bustos, imputat ja en una desena de les peces del cas, i bona part del seu entorn. Ara també posa en dubte la gestió i el futur de la FMC.

Foto portada: executiva de la FMC, l’any 2011, quan es va reelegir Bustos com a president.

8 Comments