La resposta de Salut a la carta de queixa de Farrés

  • Salut esquiva posar data a l’hospital temporal: s’usarà si cal. Ara hi ha llits lliures al Parc Taulí.  
  • Prop d’un terç dels llits d’hospital del Vallès Occidental estan buits, segons la gerent. 

La carta que va enviar l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, a Salut preguntant data de posada en funcionament de l’hospital temporal ja té resposta (més info: ‘Farrés: “sorprèn que l’hospital temporal roman tancat”). L’ha rebuda Farrés aquest migdia. En la missiva la gerent de l’Àmbit Metropolità Nord, Anna Aran, insisteix que l’hospital temporal és una eina “fonamental” que s’emprarà “si cal”. De moment sense data mentre s’espera si el desconfinament parcial d’aquesta setmana comporta algun tipus de rebrot. 

La gerent territorial, Anna Aran, assegura que els plans de contingència inicial pel que fa a l’àrea de Sabadell preveien nous espais sanitaris, com els 160 llits sobre les urgències del Parc Taulí o la tercera planta de l’edifici Sant Fe, amb 56 llits més. O l’hotel Verdi, el primer dispositiu extra que es va posar en marxa, amb 164 llits.

Només va ser quan els casos creixen al ritme del 20 per cent al dia, la primera quinzena de març, quan es va buscar un espai extraordinari, addicional, per fer-hi un hospital temporal. Es va pensar en Fira Sabadell però finalment es va decidir instal·lar-lo a la pista coberta d’atletisme, doncs a Fira Sabadell hi ha danys a la coberta a causa del temporal Glòria.

El cas, ve a dir Aran, és que quan comença a baixar el ritme d’infeccions a causa del confinament total comencen a quedar lliures llits també a hospitals. Ara per ara, dels 1.800 llits hospitalaris del Vallès Occidental, gairebé un terç estan buits, diu a la carta, que reprodueix aquest digital. Més de 200 només al Parc Taulí.

 


Ara, diu Aran hi ha una certa incertesa per si el volum d’infeccions s’eleva de nou, a causa de l’aixecament del confinament total, propugnat pel govern central PSOE-Podemos. “Estem amatents”, diu. “L’hospital temporal estarà preparat per si cal activar-lo en qualsevol moment”, ja sigui en cas de rebrot o per recuperar activitat més enllà del coronavirus.

Recuperar la normalitat

Farrés demana posar en marxa l’hospital temporal per evitar més llistes d’espera per operacions i anar recuperant una certa normalitat al Taulí. En aquest punt Aran defensa que s’ha mantingut l’activitat no demorable (càncer, ictus, infarts, parts o altres) i que ara s’anirà recuperant la resta en funció de l’evolució de la pandèmia, com cirurgia ambulatòria sense ingrés, consultes externes o més endavant cirurgia amb ingrés.

Centenars de llits buits

Mentrestant, i a l’espera de l’evolució, l’hospital temporal estarà a disposició en cas que calgui. Tot plegat, ara mateix, deixa al Parc Taulí uns 200 llits sense ocupar al lateral de la Gran Via i l’edifici Santa Fe i 210 més a l’hospital temporal.

Farrés es queixa a Salut: “sorprèn que l’hospital temporal roman tancat”

Foto portada: l’hospital temporal, fa una setmana. Autor: David B. 

Comments are closed.