La sentència del judici marca l’homenatge al president Lluís Companys

79 anys han passat des de que el president Lluís Companys fóra afusellat pel franquisme, al Castell de Montjuic. Companys va ser President de la Generalitat republicana però també diputat per Sabadell, i és recordat, entre d’altres, per proclamar l’Estat Català dins la República Federal Espanyola, el 6 d’octubre de 1934. Aquest 15 d’octubre, tan sols un dia després de les manifestacions ciutadanes produïdes per la publicació de la sentència del procés, Sabadell li ret homenatge. 

No ha passat desapercebut el fet que la sentència del procés es publiqués un dia abans de l’aniversari de l’assassinat de Lluís Companys. Aquest dimarts, 15 d’octubre, la ciutat ret homenatge al president, un acte que ha estat molt marcat pel dictamen de la sentència als líders del procés. Alguns, veuen paral·lelismes clars entre ambdós esdeveniments.

L’acte institucional, a Sabadell, no ha estat exempt de records als polítics condemnats. Unes 150 persones s’han apropat al monòlit en record del president per presenciar i participar en l’ofrena floral. El memorial s’ha iniciat amb l’Estaca, tot un himne composat per Lluís Llach, interpretada per dos joves músics, Anna Muñoz i Adrià Puigcerver. Mentre ells tocaven, es podia escoltar com, tímidament, el públic pronunciava la lletra de la cançó.

Plàcid Garcia-Planas i Teresa Mira. Autor: David B.
Plàcid Garcia-Planas i Teresa Mira. Autor: David B.

A continuació ha estat el torn del periodista sabadellenc Plàcid Garcia-Planas que, durant el seu discurs, ha escollit recitar una traducció de tan sols tres mots recollits en un diccionari castellà-català. El llibret va acompanyar al germà de la seva àvia durant el seu exili, a la Guerra Civil. Els assistents han aplaudit fortament el relat del periodista.

“Justicia, justícia. Injusticia, injustícia. Libertad, llibertat”, ha traduït Garcia-Planas.

Tot seguit ha arribat l’ofrena floral. El consistori, amb l’alcaldessa Marta Farrés al capdavant i entre crits de “llibertat” per part dels assistents, ha estat la primera institució en apropar els rams al monòlit de Companys. L’ambient s’ha calmat quan Òmnium ha fet la seva ofrena. Però la tensió ha tornat amb la dels representants del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC). Entre d’altres, s’ha pogut escoltar com els assistents els cridaven: “fora”. Per últim, s’hi han apropat, sota els aplaudiments del públic, els representants d’Ara Sabadell, Esquerra Republicana de Sabadell, Crida per Sabadell, Junts per Sabadell i Podem. Els assistents també han pogut fer la seva pròpia ofrena floral. L’acte s’ha tancat amb els la interpretació dels segadors i, ara si, els assistents han esclatat en crits de “llibertat presos polítics”.

Altres actes en record del president 

El divendres 18 d’octubre, a les 19 hores, tindrà lloc una visita guiada a l’antiga seu del Círcol Republicà Federal, situada al carrer de Narcís Giralt, 40, i a càrrec del Museu d’Història. A més, el dimecres 23 d’octubre, al Teatre Principal, també a les 19 hores de la tarda, Arnau Gonzàlez i Vilalta, historiador i professor del departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), pronunciarà la conferència Fotografies inèdites del president Companys durant la Guerra Civil del fons del fotògraf Antoni Compañà. Ambdós actes, i l’ofrena floral, són organitzats pel Memorial Lluís Companys a Sabadell, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sabadell.

Foto portada: ofrena floral al monòlit de Lluís Companys. Autor: David B.

Comments are closed.