Foto portada: cant d'Els Segadors, aquest matí. Autor: J.d.A.

L’actualitat, més present que mai en l’homenatge a Lluis Companys

77 anys de l’afusellament de Lluis Companys, president de la Generalitat Republicana. Record històric però més actualitat que mai a l’homenatge. No només per les paraules del secretari de comunicació del PP fent una equivalència entre Companys i l’actual president Puigdemont. També per les decisions que govern català i espanyol han de prendre aquesta setmana.

La commemoració de l’aniversari de l’afusellament del president Companys al castell de Montjuïc arriba la vigília del dia que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha de respondre al seu homòleg espanyol, Mariano Rajoy, si la setmana passada es va proclamar la independència catalana. Si la resposta és afirmativa el govern central activarà l’article 155 de la Constitució Espanyola, amb decisions i conseqüències encara avui imprevisibles, sense descartar però la suspensió de l’autonomia, com al 1934.

L’actualitat s’ha colat més que mai en l’homenatge a Lluis Companys, qui va ser diputat pel partit judicial de Sabadell, i president de la Generalitat republicana. Va proclamar el 6 d’octubre de 1934 l’Estat Català, dins la República Federal Espanyola. De resultats dels fets va ser empresonat i es va suspendre el govern i l’autonomia recuperada cinc anys abans. Després de la victòria del Front d’Esquerres al febrer de 1936, va ser amnistiat i va reprendre les seves funcions fins la desfeta republicana al 39. Detingut, empresonat i amb un judici militar sense garanties, va ser afusellat el 15 d’octubre de 1940 al castell de Montjuic.

El vicesecretari del PP, Pablo Casado, dilluns passat va portar al present la història de Companys:

Vimos que el pasado día 6 pasó sin pena ni gloria el 83 aniversario de la declaración de independencia por parte de Companys. Creo que la historia no hay que repetirla, esperemos que mañana no se declare nada. A lo mejor, el que lo declare acaba como el que lo declaró hace 83 años”.

A preguntes dels periodistes, Casado va aclarir que es referia a l’empresonament després de proclamar l’Estat Català. L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha demanat la reprovació del portaveu popular: “Companys va proclamar l’Estat català per preservar la democràcia i l’autogovern. La simple menció de Casado fa imprescindible la seva reprovació”, ha assegurat l’alcalde, qui malgrat tot no rebutja del tot el paral·lelisme històric entre la Segona República i els temps actuals.

Tenim un govern amb valentia i perseverança. Malgrat l’embat de l’Estat han votat més de dos milions de persones per fer la República. I la valentia del govern ve dels ciutadans que han protegit les urnes davant una violència brutalment excessiva”. “Cal memòria”, ha apuntat, tot assegurant que “cal seguir combatent les actuacions feixistes, encara presents”.

Serracant ha acabat la seva intervenció amb l’expressió de Companys: “Tornarem a sofrir. Tornarem a lluitar. Tornarem a guanyar. Tornarem a véncer”, finalitzat amb un “Visca  Catalunya, Visca la República i Visca la llibertat”.

Ofrena ciutadana, aquest diumenge. Autor: David B.
Ofrena ciutadana, aquest diumenge. Autor: J.d.A.

Unes 200 persones han assistit a l’acte de record a Companys, celebrat al parc de Catalunya. La coral Els notes ha cantat L’estaca i Que tinguem sort, de Lluis Llach. Una desena de formacions polítiques i entitats han participat en l’ofrena floral al monòlit en record de Companys. A nivell municipal, hi ha hagut representació d’Unitat pel Canvi, ERC, la Crida, CiU i el regidor no adscrit Lluis Monge.

Exposició, xerrada i visita guiada

Els actes en record de Companys es completen aquest any a Sabadell amb la inauguració, aquest dimarts d’una exposició dins l’edifici consistorial, una xerrada dijous al Casal Pere Quart i la visita guiada posterior a l’actual seu de l’Orquestra Simfònica del Vallès, al carrer Narcís Giralt. Un conjunt important per l’esquerra local, vinculat a l’històric Círcol Republicà i Federal,  també conegut al seu moment com la Catedral Republicana del Vallès.

Foto portada: cant d’Els Segadors, aquest matí. Autor: J.d.A. 

Comments are closed.