Sabadell reprova Manuel Bustos pel cas Mercuri

L’ajuntament de Sabadell reprova Bustos i Sánchez pel cas Mercuri

  • Els cinc partits de l’oposició uneixen forces de nou per demanar les dimissions dels càrrecs imputats.

  • Donat que l’oposició no donarà suport a cap dictamen, el govern recula i deixa sobre la taula bona part del ple.

El Ple Municipal de Sabadell ha reprovat l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, i l’alcalde accidental, Juan Carlos Sánchez, per la seva actuació des del passat 27 de novembre, quan va esclatar el cas Mercuri. L’oposició ha anunciat a més que no donarà suport a cap dictamen presentat per l’equip de govern. Sent així, el PSC ha deixat sobre la taula tots els punts que presentava al Ple. La crisi Mercuri es troba en un punt sense sortida.

Ple històric a Sabadell. El màxim òrgan de la ciutat ha reprovat al seu alcalde, Manuel Bustos, i també a l’actual alcalde accidental, Juan Carlos Sánchez. A més ha demanat la dimissió de Bustos i els altres tres càrrecs públics imputats per aquest presumpte cas de corrupció urbanística (Joan Manau, Paco Bustos i Ricard Estrada).

Un fet mai vist a Sabadell, i poc vist en una ciutat de les seves dimensions. Menys encara sense cap tipus de conseqüència política, com ha dit la portaveu d’Iniciativa per Catalunya Verds, Carme Garcia.

Què significa la reprovació?

Reprovar l’alcalde o un càrrec públic no té cap efecte legal, a diferència per exemple de la moció de censura. En canvi, té un fort component simbòlic i polític. A la pràctica, significa que el ple municipal, que representa la voluntat de la ciutadania, censura el seu alcalde i el considera no apte per continuar presidint el ple i governant l’Ajuntament.

L’oposició anuncia que no donarà suport a cap dictamen

Per si la situació no fos poc complexa, l’oposició ha anunciat aquest dimarts que no donarà suport a cap dictamen que presenti el govern. Ho fan, segons han assenyalat pocs minuts abans del ple, perquè no hi ha cap tipus de confiança. La decisió es mantindrà fins que el govern “no apliqui les pràctiques i actituts diligents que considerem imprescindibles per a generar la confiança perduda”.

Sent així, el govern local, del PSC, ha deixat en aquest ple sobre la taula totes les propostes que duien. En concret, fins a 14 punts al calaix. De fet, el Ple ha versat en exclusiva sobre la reprovació de Bustos i Sánchez i la petició de dimissions. Mentre que per part del govern només ha parlat el seu portaveu, Ramon Burguès, i l’alcalde accidental, Juan Carlos Sánchez, s’ha centrat poc més que en distribuir els torns, l’oposició ha carregat amb duresa contra l’executiu local.

El PSC s’escuda en la presumpció d’innocència

Pel PSC només ha parlat el seu portaveu, Ramon Burguès, i encotillat en aquesta ocasió pel poc temps. Cinc minuts primers i dos minuts en el segon torn. Ha acusat l’oposició de posar-se d’acord “només per anar contra el govern” i de voler “tacar” els servidors públics.

Vostès han decidit que no aprovaran res tot i ser beneficiós per la ciutat només per no complir una moció de la qual hem complert l’esperit”, ha dit.

Finalment, ha descartat que els càrrecs imputats siguin apartats “per respecte a la presumpció d’innocència”.

Estan causant un mal irreparable. Què diran quan es demostri que són innocents? Estan actuant amb la presumpció de culpabilitat perquè vostès ja han dictat sentència”, ha acabat el primer torn.

En el segon torn, ha assegurat que l’oposició ha de tornar al seu lloc i deixar “l’assetjament” però no ha mostrat cap moviment nou més enllà de dir que “ens van escollir per governar la ciutat i ho continuarem fent”.

Ple Sabadell
Burguès, fent ús de la paraula. Autor: David B.

Joan Carles Sánchez, que podria haver agafat la paraula en condició de president del Ple, no ho ha fet en cap moment per donar més arguments.

L’oposició carrega amb força

El portaveu de CiU, Carles Rossinyol, ha assegurat que l’oposició s’ha vist obligada a presentar la reprovació “malgrat ser poc agradable” per l’immovilisme del govern a l’hora d’aplicar els mandats del ple. El 4 de desembre es va aprovar una moció que no s’ha acomplert, malgrat el govern socialista assegura que ha complert el seu “esperit”. Rossinyol ha assegurat que tothom respecta la presumpció d’innocència, però que és un concepte legal. En canvi, no hi ha confiança política i és el que demanen recuperar.

El portaveu del PP, Esteban Gesa, ha dit que el govern està desacatant la voluntat dels sabadellencs representada en el Ple a l’incomplir la moció del 4 de desembre. Així mateix, ha assegurat que Bustos té “falta de compromís i poca responsabilitat”.

Per la seva part, la portaveu de l’Entesa per Sabadell, Virgínia Domínguez, ha acusat els socialistes de “ser aquí com si no hagués passat res” i ha acusat Bustos de ser “incapaç de jugar net” per exemple en el decret de pròrroga de l’alcaldia accidental. Ha carregat contra Juan Carlos Sánchez, “on és la seva dignitat que li permet fer d’home de palla per prendre’ns el pèl?, s’ha preguntat. I ha assegurat que es veuen “obligats” a votar en contra de “tot el que proposin”.

Ple Sabadell
Els 14 regidors han reprovat l'alcalde Bustos. Autor: David B.

La portaveu d’Iniciativa per Catalunya Verds, Carme Garcia, ha mostrat el discurs més conciliador, assegurant que la reprovació és una oportunitat pels socialistes, que van guanyar les eleccions i han de governar. Una última opció per fer els deures abans que l’oposició es comenci a plantejar si el PSC està incapacitat per tirar endavant la ciutat. “Han d’escoltar i no tenen majoria, així que tenim dret a posar condicions. La nostra és que facin net”, ha dit.

Finalment, la portaveu d’Esquerra Unida i Alternativa, Marisol Martínez, ha assegurat que els imputats “només tenen un camí” i que aquest és la dimissió. Martínez ha acusat el PSC de creure que l’ajuntament és de la seva propietat.

Una crisi encallada que enfila la recta final

Més enllà de les responsabilits penals del cas Mercuri, que acaba de començar (s’haurà d’aixecar el secret de sumari, fer l’auto de procesament i d’aquí a molts mesos l’hipotètic judici), la crisi política provocada a la ciutat per aquest cas de corrupció ha bloquejat l’Ajuntament. El govern s’ha enrocat i no es mou més enllà de petits gestos, i l’oposició ja fa setmanes que ha doblat l’aposta i només es conformarà amb dimissions. Els passos fets en aquest Ple bloquejen les decisions de la corporació.

Ple Sabadell
Capdevila, Sánchez i Ayuso, durant el Ple. Autor: David B.

 

Vells coneguts de la política local i alguns regidors actuals asseguren que el desenllaç no pot allargar-se masses setmanes més. Només fa un mes i mig de l’inici de l’Operació Mercuri i un mes i pocs dies de la renúncia temporal de Manuel Bustos. Però l’enrariment de la política local és massa radical i evident. Quant temps pot allargar-se la situació?

De moment, en aquest Ple s’han deixat en el calaix les subvencions per les Festes Majors dels barris, els preus del Gimnàs Municipal i les piscines Joan Serra, diverses subvencions educatives, dues ordenances o les tarifes dels aparcaments del Taulí, l’Ajuntament i el Mercat Central.

Foto portada: El Ple, aquest dimarts. Autor: David B.

Comments are closed.