Foto portada: la regidora d'Esports, Glòria Rubio, aquest divendres. Autor: J.d.A.

L’Ajuntament detecta presumptes irregularitats a la Fundació de l’Esport Sabadellenc

  • El 57 per cent dels fons de la Fundació es van destinar al Centre d’Esports Sabadell.

  • 140 entitats esportives (d’un total d’unes 200) mai ha rebut un euro d’aquest ens.

El nou govern municipal ha detectat presumptes arbitrarietats en l’atorgament de subvencions a la Fundació de l’Esport Sabadellenc. Davant els fets i segons han anunciat aquest divendres han decidit que l’Ajuntament no realitzi cap aportació econòmica a la Fundació aquest any. En canvi, el departament d’Esports, que gestiona la regidora Glòria Rubio, obrirà unes subvencions directes per a esportistes amb dificultats econòmiques.

La Fundació de l’Esport Sabadellenc es va crear l’any 2000 i en formen part tant l’Ajuntament com empreses concessionàries (CASSA, TUS, Smatsa) i altres patrons, com l’Obra Social La Caixa, el Gremi de Constructors, Mañero, l’hotel Urpí i la Cambra de Comerç. Segons ha detectat el consistori arran del canvi de govern, de totes les subvencions otorgades des de la seva creació el 57 per cent dels diners van anar destinats al Centre d’Esports Sabadell. De fet, durant un temps la pròpia Fundació va controlar l’entitat arlequinada de forma directa sent la màxima accionista. Mig centenar d’entitats esportives es van repartir el 43 per cent restant, mentre que 140 entitats no han rebut un sol euro en aquesta dècada i mitja. A més, set de cada deu euros destinats a subvencions provenien directament o indirecta de fons públics (consistori o empreses concessionàries).

Sense aportació municipal

De tot plegat el consistori extreu indicis d’arbitrarietat en l’atorgament de subvencions. A més, en tot aquest temps l’oposició municipal va tenir problemes per accedir a la informació de la Fundació, com van denunciar diverses vegades durant els governs socialistes. De moment, el departament d’intervenció està realitzant un informe. A l’espera de les conclusions, l’Ajuntament no farà cap aportació econòmica a la Fundació i a canvi obrirà una convocatòria de subvencions per a la promoció de l’esport i farà unes noves bases per les beques per a esportistes amb problemes econòmics. Es preveu que abans de finals d’any es puguin elaborar les noves bases per atorgar ajuts als esportistes. L’any passat la Fundació va tenir un pressupost d’uns 74.000 euros a la Fundació, segons Rubio.

“I tant que demanarem responsabilitats”

La regidora d’Esports, Glòria Rubio (Crida), ha assegurat que “s’ha informat a les empreses i patrons de la situació de que l’Ajuntament deixa de posar diners”. Amb aquesta acció, les empreses podrien seguir fent aportacions, però la pròpia Rubio ho ha dubtat. En qualsevol cas, el consistori es planteja marxar de la Fundació de l’Esport Sabadellenc i buscarà fórmules per aconseguir que empreses de la ciutat facin aportacions a l’esport a la vegada que el consistori tingui capacitat de fer seguiment. Preguntada si demanaran responsabilitats en cas que es demostri que s’han desviat diners públics Rubio ha assegurat “i tant que en demanarem” tot i que no s’ha aventurat a concretar més. Rubio ha recordat que el màxim responsable de la Fundació durant fins aquest any ha estat l’exregidor d’Esports i ara portaveu del PSC, Josep Ayuso.

Foto portada: la regidora d’Esports, Glòria Rubio, aquest divendres. Autor: J.d.A. 

One Comment