Albert Boada

L’Ajuntament obre un milió d’euros del pressupost 2017 a la participació directa

L’Ajuntament obre un procés per rebre propostes d’inversió de cara al pressupost municipal de l’any vinent. Durant el mes de juny es presentar projectes, que seran seleccionats i votats fins el setembre. El quatripartit estableix algunes novetats en els processos participatius duts a terme fins ara.

En primer lloc, l’executiu municipal estableix una xifra mínima de participació per validar el procés. Es demana un mínim de 3.000 persones participant-hi. Una xifra que, vist l’historial del processos participatius duts a terme sota governs socialistes o durant l’actual govern, no sembla d’assolir, ja que habitualment hi participen entre 800 i poc més de 1.000 persones. Per altra banda, es podran presentar propostes des de zero, sense directrius, i ho podran fer tant les entitats registrades com ciutadans a títol individual amb un únic requisit: ser avalat per 50 signatures més.

El procés s’anomena Construint Sabadell (#construintSBD a Twitter) i ha estat presentat pel regidor de Nova Economia i Serveis Centrals, Albert Boada, i la regidora de Participació, Glòria Rubio. L’objectiu és implicar la ciutadania en la presa de decisions sobre el destí d’un part dels recursos públics. En total, es posa a disposició de les propostes ciutadanes un milió d’euros del pressupost de 2017. És exactament la mateixa xifra que els governs socialistes destinaven a les inversions escollides pels consells de districte a través dels anomenats processos ‘Què?’. Ara el procés serà obert tant en la fase de recollida de projectes com en la selecció.

Tres fases

Entre els dies 1 i 23 de juny es podran presentar propostes a qualsevol oficina d’atenció ciutadana. Els projectes poden tenir un valor màxim de 200.000 euros, i afectar tant l’espai públic com serveis a les persones. Les bases es penjaran al web municipal.

A diferència de processos similars, les propostes que es puguin presentar parteixen de zero, no hi ha uns pressupòsits d’inici, i, a més, és molt positiu que els projectes no és centrin en inversió sinó que també puguin ser de caràcter social o d’intervenció comunitària”, ha assegurat Boada en roda de premsa.

Els tècnics municipals estudiaran els projectes, i faran una selecció en base a la viabilitat tècnica i econòmica, així com en la coherència amb els programes d’actuació municipal.

Entre els dies 6 i 18 de setembre es faran les votacions entre els finalistes. Es farà una exposició i una presentació pública a més de penjar informació al web municipal. Podran votar els residents a Sabadell majors de 14 anys. Caldrà una participació mínima de 3.000 persones per validar el procés i cada participant haurà de votar quatre propostes. S’efectuaran aquelles més votades fins esgotar el milió d’euros tenint en compte que s’estableix un màxim de dos projectes seleccionats per cada un dels set districtes.

“Bona oportunitat”

El quatripartit espera que la participació augmenti en aquesta ocasió: “la ciutadania i el teixit associatiu té molts projectes i idees que només cal plasmar-les al paper. Ara tenen una bona oportunitat per donar-les a conèixer i mirar de fer-les realitat”, assegura Rubio.

Foto portada: el regidor de Serveis Centrals i Nova Economica. Autor: David B.

Comments are closed.