Foto portada: la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie. Autor: David B.

L’ANC, a “pressionar” els partits per una candidatura “unitària” independentista

L’Assemblea Nacional de Catalunya vol assegurar el màxim número d’alcaldies independentistes després de les municipals de l’any vinent a través de candidatures “unitàries”. Però com els partits ho veuen amb recel han impulsat un projecte de primàries independentistes obertes. Impulsen un registre de votants obert favorable a una llista republicana. 

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, el sistema electoral és molt tancat i defensor dels partits polítics. Amb les primàries obertes volen mobilitzar prèviament els electors independentistes al marge de les estructures dels partits. “Amb aquest mètode la tria de la llista dependrà més de la gent que els ha votat en les primàries que no d’aquells que els ha anat a buscar per posar-lo en unes llistes. És un sistema de llistes obertes previ a les eleccions”, ha assegurat. Ara hi ha 22.000 inscrits a Catalunya. Al municipi d’Argentona s’ha configurat una iniciativa unitària en aquest sentit.

En aquest temps s’obrirà també un procés de presentació de candidats per fer que “aflori més talent i més persones participin en el procés electoral”. Per votar-hi cal registrar-se a la web Primàries Catalunya. “Com més siguem més força tindrem més força de pressió per convèncer als partits que és un projecte atractiu, que mobilitzarà i que és millor sumar-s’hi abans de quedar-se al marge”, ha seguit. Les votacions de les primàries seran al desembre.

Un moment de l'acte. Paluzie, al mig. Autor. David B.
Un moment de l’acte. Paluzie, al mig. Autor. David B.

Donada la importància de ser la llista més votada en les municipals, l’ANC vol garantir que les forces independentistes siguin la més votada. “El que em diu la gent de l’Assemblea [de Sabadell] és que els partits no es posen d’acord en allò essencial perquè es competeix més del compte”. En aquest sentit, el passat 21 de desembre va guanyar les eleccions a Sabadell Ciutadans. Si l’independentisme s’hagués presentat unit, haguessin guanyat. Segons Paluzie, llavors l’unionisme va concentrar el vot a Ciutadans mentre que l’independentisme el va dividir en diverses llistes.

“Reflectim un neguit”

La proposta de l’ANC ha tingut el suport del 90 per cent dels inscrits a Sabadell per la Independència. Xifres similars al global català. “Em va sorprendre que la consulta als socis per fer les primàries tingués tan suport. D’alguna manera reflectim un neguit: no acabem d’estar contents de com es gestionen els vots i volem tenir més coses a dir abans”.

El projecte és vist de reüll pels partits polítics. En tot cas, diu Paluzie, si s’hi inscriu molta gent es podrà “pressionar la posició dels partits” perquè repensin el seu posicionament. A hores d’ara, almenys hi haurà tres llistes a les municipals: ERC, Junts per Sabadell i la Crida.

Unes 300 persones han seguit la presentació de la iniciativa a l’Espai Cultura de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859

Foto portada: la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie. Autor: David B.