El monument a Marcet, mantingut fins aquest mes de maig. La plaça també canviarà de nom. Autor: David B.

L’Entesa demana canviar els noms de carrers de persones vinculades a Primo de Rivera, Franco i l’imperialisme

En un acte organitzat per l’Entesa per Sabadell, el doctor en història Martí Marín ha explicat alguns motius pels quals s’haurien de canviar noms de carrers feixistes o de dictadors.

“La neteja del nomenclàtor de Sabadell és un tema pendent” ha començat dient Marín. Aquesta idea l’ha compartit amb el membre de l’Entesa Isidre Soler, que ha explicat “que no poden considerar normal que no s’hagi fet net de referents antidemocràtics franquistes”. A partir d’això, l’historiador ha parlat d’alguns carrers de Sabadell i de les peculiaritats del cas.

Isidre Soler i Martí Marin, a Cal Balsach. Autor: David B.
Isidre Soler i Martí Marin, a Cal Balsach. Autor: David B.

Segons Marín, els nomenclàtors són declaracions d’intencions polítiques i per això “hem de fer la depuració sense pressa però sense pausa, començant pel més gros i anar baixant”. Marín ha assegurat que, després d’això, la qüestió serà “buscar fórmules adequades per posar les plaques noves”.

Alcaldes franquistes destacats

Marín s’ha centrat en el cas de l’alcalde Marcet i d’Antoni Llonch per explicar que hi ha persones que no poden ser al nomenclàtor dels carrers perquè “no van ser escollits per ningú”.

El bust de Llonch a La Faràndula és justificat pel seu activisme teatral, però com a alcalde no pot tenir una plaça”, ha aclarit l’historiador. “A banda de persones relacionades amb la dictadura també hi ha genocides” ha dit Marín, que també ha fet referència al nomenclàtor liberal i a la “col·lecció injustificada de sants”. “Si al final resulta que no hi ha tants sabadellencs il·lustres no passa res”, ha conclòs.

L’Entesa ha distribuït un document amb un llistat de carrers que caldria canviar de nom. Hi ha persones vinculades a la dictadura de Primo de Rivera com Arimon, l’alcalde Relat, Paco Mutlló, Antoni Cusidó, Feliu Pla, el terrassenc Alfons Sala o Josep Comas (alcalde de Barberà amb Primo). També a altres persones vinculades al franquisme, com els alcaldes Marcet i Llonch, Feliu Pla o el doctor Argemí. Finalment, un tercer grup de persones vinculades a l’imperialisme com Diego de Almagro, el Marqués de Comillas o Pizarro. I també Vázquez de Mella, germanòfil i fundador del Partido Tradicionalista.

Comissió de l’ajuntament

En el torn de preguntes ha intervingut la regidora de Cultura Montserrat Chacon (ERC), present a l’acte, que ha explicat que des de l’ajuntament s’està treballant en un projecte per canviar els noms que està “molt avançat” i del qual “es presentaran les primeres accions d’aquí poc”.

Foto portada: la plaça de l’alcalde Marcet. Autor: David B. 

Comments are closed.