Obres del gasoducte al Ripoll. Font: Entesa

L’Entesa denuncia que el gasoducte es fa sense garanties

  • L’Entesa assegura que s’han reprès sense tenir clar com salvar el pas pel Ripoll.

  • Els treballs havien estat aturats durant setmanes.

Segons assegura l’Entesa per Sabadell, el passat 26 de març s’han reiniciat les obres per fer un gasoducte entre Martorell i Figueres, que passen pel bosc de Can Deu, el riu Ripoll i el torrent de Colobrers. Es queixen que falten garanties ambientals.

Segons l’Entesa, les obres del gasoducte es centren aran en el marge del riu, en concret, a la Verneda de Can Deu. Els treballs han estat aturats durant setmanes perquè, segons ha denunciat l’Entesa (i també la seva formació germana l’Altraveu de Castellar) l’empresa Enagàs desconeixia com salvar l’indret.

L’Entesa denuncia que el govern local ha evitat donar informació i sense convocar el Protocol del Rodal, un òrgan consultiu per a temes relacionats amb el Rodal de la ciutat. Segons l’Entesa, el govern s’havia compromès a demanar a Enagas que no comencessin els treballs sense informar abans el Protocol del Rodal. Per tot això, i desconeixent si s’ha fet l’informe de l’Agencia Catalana de l’Aigua, creuen que manquen garanties a l’hora de fer el gasoducte.

La portaveu de l’Entesa, Virgínia Domínguez, va preguntar en el passat Ple municipal sobre el reinici de les obres, però no va rebre cap resposta per part del govern, ja que, segons va dir l’alcalde, Manuel Bustos, els precs i preguntes en el ple es refereixen a aspectes sobrevinguts i la del gasoducte no complia aquests requisits. Bustos va exhortar Domínguez a haver preparat una pregunta per escrit amb antel·lació si volia rebre una resposta en el mateix ple.

Què és el gasoducte?

És una infraestructura impulsada pel ministeri de Foment per fer una canonada per transportar gas des de Martorell fins a Figueres, i d’allà cap a Europa. La seva construcció passa per bona part del Vallès i per diversos indrets naturals i d’interès paisagístic. Ajuntaments com Sabadell i Castellar van demanar l’any 2008 que l’obra passés en paral·lel a l’autopista AP-7, però Foment ho va desestimar, imposant el traçat actual.

Tot i així, l’Entesa considera que l’equip de govern mostra desinterès per controlar com cal aquests treballs, que creua punts com el bosc de Can Deu, la Sèquia Monar, el riu Ripoll o els torrents de Colobrers i Can Bages. També l’acusa de no informar amb transparència.

A més, des de fa setmanes, formacions com l’Altraveu de Castellar i l’Entesa asseguren que la construcció del gasoducte serà incompleta, ja que el tram francès ha quedat en suspens, i les obres a partir d’Hostalric (Girona) tampoc estan garantides. Per això, han demanat de forma recurrent la paralització dels treballs.

Comments are closed.