Autor: David B.

L’Entesa per Sabadell es reivindica quan compleix 20 anys

L’Entesa per Sabadell ha començat aquest dimecres la celebració dels actes del seu vintè aniversari, que es compleix el proper any. El seu objectiu és “recordar d’on venim, com vam néixer”, tal i com ha explicat Virgínia Domínguez, una de les membres fundadores de la formació.

La decisió de no tornar-se a presentar a l’alcaldia d’Antoni Farrés van servir com a pretext per crear un nou moviment, que es va anomenar Entesa per Sabadell i que va agrupar ciutadans i diferents partits d’esquerres i progressistes. Va ser entre el 1998 i el 1999, i va tenir el seu punt culminant amb l’Assemblea Constituent del 20 de març de 1999 i les eleccions municipals d’aquell mateix any.

Un moment de l’acte. Autor: David B.

Amb Dolors Calvet com a cap de llista, l’Entesa no va aconseguir l’alcaldia per poc més de 100 vots, però ha reivindicat que va fer una oposició activa quan “es va imposar a la ciutat una altra manera de fer política”, segons ha explicat ella mateixa. Segons Calvet, “el mandat va ser una autèntica creu” per les pressions i va començar una època en què “les negociacions i els pactes es feien a partir de repartir despatxos i cadires”.

El record de les primeres reunions

En l’acte també hi ha intervingut Guillermo Lusa, un altre dels membres fundadors de l’Entesa, i Artur Domingo, qui en fou primer coordinador. Lusa ha recordat les primeres reunions que es van fer, on es va redactar un manifest que cridava a “renovar l’Ajuntament”. També ha explicat les discrepàncies que hi havia en el sí de la formació i com s’hi van sobreposar.

Per la seva banda, Artur Domingo ha parlat de la seva experiència personal i de com va decidir formar part de la candidatura. Domingo no es plantejava entrar en la política activa però li va “semblar interessant” el plantejament de l’Entesa. “Hi havia gent força variada implicada i es feia una cosa bastant innovadora”, ha afegit.
L’acte d’aquest dimecres ha estat el punt de partida a un seguit d’activitats que s’allargaran fins Sant Jordi i que inclouran, entre altres, un sopar. Des del 2015 l’Entesa es va coaligar amb la CUP per fer la Crida. Entre el públic a l’acte, un dels dos regidors actuals de l’Entesa, Lluis Perarnau.

Foto portada: Domínguez, Lusa, Domingo i Calvet. Autor: David B.