Les entitats independentistes preparen una rua i una concentració per la Diada

L’ANC de Sabadell i Òmnium Cultural han previst dos actes per reivindicar la independència l’11 de setembre a Sabadell. El primer tindrà lloc al matí i consistirà en una rua de vehicles particulars que recorreran la ciutat. A la tarda se celebrarà una concentració que tindrà un aforament màxim de 500 persones. Les entitats asseguren ser conscients de “l’excepcionalitat del moment”, en referència a pandèmia del coronavirus, però argumenten que el moment polític actual “es mereix sortir al carrer”.

La rua per la independència sortirà a les 11.30 hores del matí de Sant Pau de Riu-Sec i conclourà al parc de Can Gambús. L’organització ha convocat una hora abans els assistents per poder decorar els seus vehicles amb estelades i llaços grocs, que ANC i Òmnium Cultural facilitaran als assistents. S’hi podrà participar amb inscripció prèvia i la rua podrà realitzar-se amb tota mena de vehicles rodats: cotxes, furgonetes, bicicletes o patinets, entre altres.

Si tot segueix l’horari previst, el recorregut haurà acabat a les 13 hores. “Les persones que vulguin participar en la rua, però que no vulguin fer servir un vehicle rodat, poden seguir-la a peu de carrer, especialment als punts de benvinguda marcats de color groc”, ha indicat l’organització. En aquest acte, segons ha informat el membre del secretariat de Sabadell per la independència, Jordi Folch, “no caldran les mesures de protecció” que sí que s’aplicaran a la tarda, perquè les persones no han de mantenir contacte entre elles mentre la realitzen i, en el moment de decorar els vehicles, hi haurà separacions.

“Hem estat valorant molt la idoneïtat de fer aquests dos actes o no”, ha reconegut Folch. Tot i així, “hem pres totes les mesures possibles perquè sigui més segur anar a l’acte de l’11 de setembre que anar amb autobús, metro o a comprar el pa al dematí”, conclou.

A banda, assegura que la Guàrdia Urbana de Sabadell no només està al corrent dels actes sinó que, a més, els ha felicitat per la feina feta. Segons les dades de Folch, a dia 7 de setembre hi havia inscrits gairebé una quarantena de vehicles per seguir la rua.

A les 18 hores de la tarda es realitzarà una concentració de persones a l’Eix Macià, amb un aforament màxim de 500 persones. L’organització garantirà el manteniment de quatre metres quadrats per separar a cada persona: dos pel davant i pel darrere i dos a les bandes. Es mesurarà la temperatura, es garantirà que cada assistent porti posada la mascareta i se subministrarà gel hidroalcohòlic.

Per finalitzar la concentració hi haurà parlaments de membres de les entitats independentistes de Sabadell i es realitzarà una connexió amb Barcelona. L’acte conclourà a dos quarts de vuit, quan “tothom sortirà en fila i ordenadament”. Les darreres dades fan constar que hi ha 176 persones inscrites a la concentració. En total, els membres de l’organització dels actes asseguren que, a tota Catalunya, no hi haurà més de 50.000 persones manifestant-se.

La pandèmia com a “eina de repressió i xantatge emocional”

La coordinadora de Sabadell per la Independència, Neus Alsina, ha assegurat que “el moment polític es mereix sortir al carrer” i ha considerat “imprescindible continuar mantenint el pols amb l’Estat”.

“No podem permetre que la pandèmia sigui una eina més de repressió i un xantatge emocional per mantenir-nos calladets i a casa”, ha etzibat. “Que ningú pugui dir que ens conformem amb la situació que estem vivint. Que els polítics d’aquí sàpiguen que seguirem apretant al darrere”.

Per la seva banda, la responsable de comunicació de l’ANC de Sabadell, Bibiana Larrosa, entén que “aquest any tenim molts motius polítics per tornar a sortir al carrer”. També ha demanat a la ciutadania “un vot de confiança” en les dues entitats organitzadores dels actes perquè tenen “una història que les avala”. S’ha compromès a tenir totes les mesures sanitàries. “Perquè som els primers que volem lluitar contra la pandèmia”, ha dit.

“Alguns metges han aconsellat que no es facin manifestacions”, ha reconegut Larrosa. Però assegura que “aquest any no tindran res a veure amb les anteriors. Donarem seguretat a tota la població”, explica. “La pandèmia de la Covid ens està afectant tant que, a vegades, ens fa oblidar l’objectiu essencial de l’11 de setembre: reclamar la independència”, ha conclòs.

Pel que fa al fet que la rua sigui amb vehicles rodats, Alsina ha reconegut que han tingut alguns problemes amb entitats ecologistes que no ho comparteixen. “Entenem els sentiments per temes ecologistes”, ha assegurat la coordinadora. Però “mai havíem fet una ruta en cotxe”, justifica, “i esperem que sigui la darrera”. “L’excepcionalitat del moment ens ha portat a haver de fer això”, ha lamentat.

Foto portada: membres de les entitats independentistes, durant la passada Diada Nacional de Catalunya. Autor: J.d.A

Comments are closed.