Foto portada: el regidor Joan Manau, votant aquest dimarts la moció sobre Bustos i la FMC. Autor: J.d.A.

L’exprimer secretari del PSC, Joan Manau, estripa el carnet

En un article d’opinió publicat aquest dimarts pel Diari de Sabadell, el que va ser primer secretari de l’agrupació socialista de Sabadell i mà dreta de Manuel Bustos durant anys, Joan Manau, ha fet públic que s’ha donat de baixa del PSC.

Joan Manau va ser amb Juan Carlos Sánchez i Montserrat Capdevila el nucli dur del govern presidit per Manuel Bustos. Va ser imputat en el cas Mercuri, i va mantenir l’acta de regidor fins el passat mes de maig. Ara ha tornat a la seva activitat professional, professor de música a Terrassa. En un article publicat aquest dimarts pel Diari de Sabadell, titulat De Joan Manau a Miquel Iceta, l’exregidor i primer secretari del PSC de Sabadell fins l’esclat del cas Mercuri, fa públic que s’ha donat de baixa del partit, i hi carrega fort.

Assegura per un costat que el projecte socialista ha deixat de ser progressista. Per altra banda, assegura que ha deixat de defensar els interessos de Catalunya. Pel que fa al primer posicionament, Manau manté que “el socialisme democràtic ha perdut l’oportunitat de guanyar la batalla ideològica al neoliberalisme” en una “llarga llista de traïcions als ideals fonamentals del socialisme. I jo no em vaig afiliar al PSC per seguir postulats neoliberals”. Pel que fa als posicionaments nacionals, manté que “cal estar al costat del President Mas davant la recentralització del PP, que fa una reforma constitucional dissimulada trencant unilateralment els consensos de la transició. Em sembla molt injusta la crítica constant del PSC al President Mas per les retallades: són les mateixes que faria un govern del PSC, i són les mateixes que fa el PSC als ajuntaments, perquè els governs autonòmics i municipals són presoners dels dictats del govern d’Espanya”. Manau diu que almenys Artur Mas i CDC “no enganyen a la gent perquè no van de socialistes per la vida” i anuncia que votarà a Junts pel Sí el proper 27 de setembre.

“Desastrosa actuació” a Sabadell

Qui va ser un important càrrec socialista local també carrega per les decisions preses a Sabadell des de l’esclat del cas Mercuri. Ell va donar obertament suport a Marta Farrés durant les primàries, que va perdre davant Josep Ayuso. Fins el final del mandat, Manau va romandre al ple amb una separació física respecte a la resta de regidors socialistes. A l’article, dirigint-se a Miquel Iceta manté el següent:

Als consells nacionals mai ningú, ni jo mateix fem debat crític: aplaudim incondicionalment. I no et parlo de la desastrosa actuació de la direcció nacional (o hem de dir regional, per no molestar al PSOE?) del PSC, ajudant a perdre l’alcaldia de Sabadell en ser còmplice de fets estranys a un procés de primàries afavorint una candidatura perdedora. Com a imputat al cas Mercuri puc parlar sense complexes. Per tant puc dir clar i alt que la candidatura del PSC no podia significar la continuïtat absoluta i acrítica de l’equip anterior”.

Joan Manau i Valor acaba l’article desitjant sort a Iceta en recuperar el paper històric del socialisme i en convèncer als dirigents del PSOE.

Article: ‘De Joan Manau a Joan Iceta

Foto portada: Joan Manau, en un dels seus últims plens. Autor: J.d.A. 

8 Comments