Foto portada: roda de premsa de la Llei desnonament express. Autor: David B.

La llei del ‘desnonament exprés’ aixeca polseguera

Protegir el petit propietari o criminalitzar l’ocupació? La nova llei del desnonament exprés aixeca polseguera. El govern municipal considera que posarà moltes traves al dret a l’habitatge i carregarà encara més els serveis socials municipals. 

A Sabadell hi ha poc més de 88.000 habitatges. D’aquest total, gairebé el 10 per cent està buit o ocupat de forma irregular: 6.900 estan buits i 1.100 estan ocupats. Dels ocupants, la immensa majoria són de grans tenidors. Només el 8,6 per cent són de petits propietaris. És justament aquest darrer col·lectiu el beneficiat pel canvi de llei, ja que la modificació de la llei d’Enjuiciament Civil agilitzarà els desnonaments en cas d’ocupació. Però l’executiu de Sabadell tem que també podran fer-ho els grans tenidors.

96 o 1.111 habitatges susceptibles de ser desallotjats?

Si només poden demanar el desnonament exprés els petits propietaris, el canvi de llei afectaria a 96 famílies (el 8,6 per cent del total de pisos ocupats). Si en canvi s’hi emparen també els grans tenidors (banca, administradors de finques, fons d’inversió i altres), el canvi de llei afectarà podria afectar les 1.111 famílies que viuen d’ocupa, segons les dades municipals.

“L’emergència social es manté a la ciutat de Sabadell; aquesta llei la pot agreujar”, s’ha queixat l’alcalde, Maties Serracant, qui considera que es faran fora els ocupants per la via ràpida, només amb comunicació verbal, i se’ls enviarà als serveis socials. “És una proposta ideològica”, manté el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez (ERC). “Un pacte entre les dretes, PP, CS, PDeCAT, PNB o Foro Asturias per agilitzar els desnonaments sense poder demanar mesures cautelars. És un escàndol”, manté el regidor republicà. Per la seva part, la regidora d’Habitatge, Glòria Rubio (Crida), manté que es “criminalitza la pobresa, es legisla des del tòpic i es fa el canvi en plena bombolla del lloguer”.

Un dels arguments favorables a la llei és evitar les ocupacions de pisos durant les vacances: “no hi ha hagut a Sabadell cap pis ocupat mentre els seus propietaris han marxat de vacances”, diu Rubio, que sí coneix casos de llogaters que no han pogut pagar la renda i s’han convertit en ocupes i ara “seran desnonats a precari”.

Can Gambús

Les sentències han d’arribar en menys de 20 dies, per la via ràpida en cinc dies amb comunicació verbal, però es garanteix l’execució immediata si el propietari acredita la seva condició i el tribunal ho considera legítim.

Què passa amb els ocupants? Cap als serveis socials

El gran buit és pels ocupants. No es garanteix el reallotjament ni es concreta cap altra mesura. Sí hi ha obligacions per a l’administració pública: hauran d’incorporar en els protocols d’habitatge mesures àgils per donar respostes a les persones que seran desallotjades.

Proposta del PDeCAT

La llei s’ha canviat en comissió a proposta del PDeCAT amb els vots favorables del PP, Cs i el PNB. En contra han votat PSOE, Unidos Podemos, ERC i Compromís. No obstant, falta encara el pas pel Senat i, si es modifiqués, de nou pel Congrés. Malgrat el que digui el text, que podran demanar el desnonament exprés només els petits propietaris, l’executiu creu que se’n beneficiarà també la banca o els fons voltor: “no és una invenció ni ser malpensat: els grans tenidors ja han dit que ho demanaran per no ser discriminats”, afegeix Fernàndez.

Foto portada: el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez, l’alcalde, Maties Serracant, i la regidora d’Habitatge. Glòria Rubio. Autor: David B. 

Comments are closed.