Un mes o mes i mig per canviar les places Marcet i Llonch

Les places de l’Alcalde Marcet i d’Antoni Llonch ja tenen successors al nomenclàtor de Sabadell, segons ha comunicat aquest dilluns l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, als portaveus municipals, tal com ha pogut confirmar aquest digital i després ha fet públic el propi consistori. El canvi es durà a terme per la via ràpida, en un mes o mes i mig segons ha avançat la regidora de Cultura a Ràdio Sabadell.

Segons ha comunicat Serracant la plaça de l’Alcalde Marcet serà la plaça de les Dones del Tèxtil, en la línia del que va demanar l’autora de la novel·la Argelagues, la periodista Gemma Ruiz, en el pregó de la passada Festa Major. Marcet va ser alcalde durant la dictadura de Franco entre 1940 i 1960, quan va ser destituït pel règim. Va ser regidor durant la dictadura de Primo de Rivera, va combatre en el bàndol ‘nacional’ i va entrar a Sabadell amb les tropes franquistes. A principis dels anys 40 va estabilitzar dues dècades de lideratge polític a la ciutat, que el van consolidar com un dels alcaldes claus del segle XX sabadellenc. Un cop mort,  se li va dedicar una cèntrica plaça en el seu honor i record, amb un monòlit d’homenatge, que va retirar l’actual govern la primavera del 2017. Ara, abans de les eleccions de maig de 2019, la plaça deixarà de ser de l’Alcalde Marcet per ser de les Dones del Tèxtil.




Marcet va ser rellevat a l’alcaldia per Antoni Llonch, qui té una plaça dedicada al centre des de l’any 85, amb Antoni Farrés com alcalde on hi ha l’estació Sabadell Centre de RENFE i l’estació d’autobusos. També té els dies comptats. Abans de maig serà la plaça de Clara Campoamor, la principal impulsora del vot femení a Espanya. La plaça d’Antoni Llonch va estar al centre de la polèmica el passat mes de setembre, quan va estar a punt de ser substituïda per la plaça de l’U d’octubre. Finalment, però, el PDeCAT va fer marxa enrera en la seva petició inicial i la rectificació va tombar el canvi de nom al ple.

Altres canvis 

D’altra banda, aquests dos canvis aniran acompanyats d’altres, com una plaça dedicada a l’antifranquista Cipriano Martos, mort després de ser detingut per la Guàrdia Civil l’any 1976, o l’activista veïnal i pels drets LGTBI Patricio Peñalver. D’altra banda, es formalitzarà el nom de la fins ara popular plaça del Pi-pi, fins ara inexistent al nomenclàtor, ja que forma part del triangle entre els carrers Les Valls, Escola Industrial i Gràcia.

ERC, Muriel Casals i l’U d’octubre

En un comunicat posterior, ERC assegura que seguirà proposant que Muriel Casals tingui una plaça dedicada a Sabadell (la seva proposta era que substituís la plaça Marcet), així com la plaça de l’U d’octubre. Altres noms també queden fora, almenys de moment, del canvi de nomenclàtor. Entre ells, Xavier Vinader, periodista d’investigació de referència, que va morir l’any 2015 i a qui el ple va aprovar per unanimitat concedir un carrer.

Moció al ple

Fa just uns dies el ple municipal va aprovar retirar en un termini d’un any del nomenclàtor de Sabadell 12 figures vinculades a les dictadures militars dels segle XX i dos esclavistes. Entre els noms que s’havien de retirar, els dos alcaldes franquistes Marcet i Llonch (més info: ‘El ple ha aprovat suprimir aquests 12 noms del nomenclàtor‘).

Memòria històrica

Després que iSabadell avancés el canvi de noms, i via nota de premsa, l’Ajuntament ha fet públic el decret d’alcaldia. L’executiu municipal assegura que la nova plaça de Clara Campoamor vol complir la moció aprovada per la Junta de Portaveus l’octubre de 2016 a petició de Ciutadans, mentre que la plaça de les Dones del Tèxtil vol ser un reconeixement a les treballadors dels diferents oficis que feinejaven a les fàbriques, tallers i domicilis en l’activitat productiva que va marcar la història de Sabadell.

L’executiu municipal assegura que porta quatre anys treballant l’àmbit de memòria històrica. Així s’han fet diverses activitats en record dels deportats sabadellencs als camps nazis, les víctimes del feixisme, es va retirar el monòlit dedicat a l’alcalde Marcet i es va comprometre una revisió del nomenclàtor amb criteris actuals que va ensopegar per excés revisionista amb l’informe Machado, però que ara, després de la moció de Sabadell per la República i via decret d’alcaldia, accelera en l’esprint final del mandat.

Per la via ràpida

En declaracions a Ràdio Sabadell, la regidora de Cultura, Montserrat Chacon, ha assegurat que els canvis de nom de les actuals places de l’Alcalde Marcet i d’Antoni Llonch es faran ràpidament, en un termini d’un mes o d’un mes i mig. En tot cas, les places de les Dones del Tèxtil i de Clara Campoamor entraran al nomenclàtor abans que acabi aquest mandat.

Foto portada: la plaça Marcet. Autor: M.Tornel. 

Comments are closed.