Sabadell recordarà de nou Lluis Companys en el 80è aniversari del seu afusellament

Sabadell recordarà de nou aquest dijous la figura de Lluis Companys, president de la Generalitat afusellat pel franquisme i directament vinculat a Sabadell, ja que no només va ser diputat per la circumscripció de Sabadell sinó que també hi va tenir una residència, al que després seria Can Rull. L’acte institucional serà a les 19 hores a la Masia de Can Rull. 

Lluis Companys va ser afusellat el 15 d’octubre de 1940, i aquest dijous es compliran els 80 anys de la seva mort al castell de Montjuïc, hores després de ser sentenciat a mort per les autoritats franquistes. Una sentència que, finalment ara, es podria anul·lar a tenor dels compromisos del govern espanyol. L’acte, assegura l’Ajuntament, revesteix també de caràcter d’homenatge a les víctimes del franquisme.

Visita de Lluis Companys a Sabadell el 16 de març per resoldre les discrepàncies entre FLS i CNT, L'alcalde Moix a l'esquerra al costat de Companys.
Visita de Companys, amb l’alcalde Moix a l’esquerra, per resoldre les discrepàncies entre Federalció Local de Sindicats i la CNT.

L’acte institucional està organitzat per l’Ajuntament, amb la col·laboració del Memorial Lluis Companys de Sabadell, creat l’any 2011. Comptarà amb la participació del membre de la Fundació Bosch i Cardellach Josep Alavedra, que glossarà la figura del dirigent republicà. L’acte serà conduït per Alba Torras i les entitats que s’hagin inscrit amb anterioritat protagonitzaran una ofrena floral al monòlit dedicat a Companys. A causa de les restriccions per la Covid, la interpretació del Cant de la senyera i de l’Himne Nacional de Catalunya serà enregistrada i no en viu.

Acte previ: fotos inèdites

Aquest dimarts al Teatre Principal es va fer una conferència amb imatges inèdites de Companys, a càrrec de l’historiador i professor del departament d’Història Moderna i Contemporània de la UAB Arnau González i del periodista Plàcid Garcia-Planas, exdirector del Memorial Democràtic. Es tracta de fotos inèdites trobades al fons que va mantenir secret durant dècades el fotògraf santcugatenc Antoni Campañá.

Francesc Layret, recordat en el centenari de la seva mort

Aquest any, el 30 de novembre, es compliran també 100 anys de l’assassinat de l’advocat laboralista Francesc Layret. Va ser company de classe de Companys, van compartir militància i, com Companys, va ser diputat per Sabadell. De fet Companys va ser diputat per Sabadell arran de la mort de l’advocat. El Memorial Lluis Companys organitza un programa d’homenatge a Layret.

La companyia Tres Homes Grossos organitza també sessions de lectura dramatitzada de Preguntes i respostes sobre la vida i la mort de Francesc Layret, advocat dels obrers de Catalunya, un text de Maria Aurèlia Capmany i Xavier Romeu. Les sessions es faran al Centre Cívic de Sant Oleguer entre el dia 17 i el
28 d’octubre.

El 30 de novembre, a les 19 hores, el Col·legi d’Advocats, serà epicentre de la conferència Francesc Layret, el jurista català i advocat dels treballadors. L’aforament també hi és limitat i cal inscriure-s’hi prèviament.

D’altra banda, es preveu una exposició itinerant, comissariada per l’historiador Jordi Serrano Blanquer, titulada Francesc Layret, que s’està acabant de definir i perfilar.

Més informació: 

Lluís Companys, diputat per Sabadell (1920-1923)

Francesc Layret (1880-1920), diputat per Sabadell

Foto portada: Lluis Companys i el regidor de Cultura de l’ajuntament de Sabadell, Salvador Sarrá, entre altres persones, en una visita a l’institut escola MB Cossio, el 16 de març de 1937, sent Companys president de la Generalitat republicana. Autor desconegut / AHS. 

Comments are closed.