Un dur interrogatori d’Anticorrupció posa contra les cordes Bustos i Duran

Els dos principals acusats en el cas multes, l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, i l’anterior cap de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran, han patit grans dificultats en la primera sessió del judici per argumentar la seva actuació en la investigació que els ha fet seure en la banqueta dels acusats. Amb una incisiva Fiscal Anticorrupció, Bustos i Duran han caigut en diverses contradiccions a tenor de l’opinió de les acusacions.

El tribunal, presidit per Montserrat Comas, haurà de dilucidar si Bustos va cometre tràfic d’influències, com Duran, agreujada amb malversació i falsificació documental. S’estudia la retirada de dues sancions de trànsit, una al març de 2012 i una altra al juny del mateix cas.

Duran i el “servicio de reparación de errores

Sobre el primer cas, Bustos va aparcar el vehicle de la seva parella, Montserrat Costa, en una àrea de càrrega i descàrrega de la plaça Vallès, al Centre. Els treballadors de la grua es disposaven a retirar el vehicle, però finalment Costa va endur-se el cotxe abans. La sanció va ser anul·lada. Bustos nega haver fet cap pressió a Duran i el policia nega haver fet gestions per aturar els processos. Però la denúncia no va arribar a ser validada mai per un agent, i hi ha converses intervingudes per la policia. De Bustos: “ya mañana os ponéis de acuerdo la Montse y tu para arreglar lo de los 200 euros… sí hombre sí pero si eso cogen un papel y ya está hombre“. I de Duran: “No, no se preocupe. Ya está. Además es que no son funcionarios. Eso lo arreglamos. Venga. No se preocupe”.




Bustos sí reconeix haver trucat a Duran, però no per pressionar-lo sinó per preocupar-se, “indignat”, perquè els operaris de la grua estaven vulnerant la política de tolerància a la sortida de les escoles i les llars d’infants, segons la qual no es multaven els pares si paraven els vehicles entre les cinc i les sis de la tarda. Unes directrius imposades durant l’alcaldia d’Antoni Farrés i que a dia d’avui segueixen, ha insistit una vegada rere una altra Bustos.  “La meva preocupació no era la meva multa sinó que no es retiressin els cotxes entre les cinc i les sis de la tarda”, ha seguit, mantenint que l’endemà, quan Duran el truca per dir-li que “lo que hemos puesto es: solicitamos la anulación porque en la fotografía no se observa correctamente que lo impide ¿vale? Y la empresa lo anula y ya está. Y no sabe de quién es el coche ni nada”, la seva preocupació era gestionar els disturbis que hi van haver durant la vaga general del 29 de març de 2012. “Si hagués volgut aprofitar-me del meu càrrec hauria sortit al carrer quan em volien sancionar”, ha seguit, sense convèncer la fiscal: “no és més fàcil fer-ho de forma discreta trucant al senyor Duran?”. Anant al cap de la Policia al 2012, ha negat tracte de favor a Bustos, ja que ni tan sols sabia la matrícula o el model del vehicle que havia de ser multat. No obstant, en una trucada del 29 de març a Costa ell mateix es presenta com “el servicio de reparación de errores” en to de broma.

La grua pagada amb diners de la caixa de galetes

La segona sanció és de juny de 2012, quan el cotxe d’un dels fills de Bustos, a nom de la seva exdona, va ser retirat per la grua d’una àrea de càrrega i descàrrega prop de la Clínica del Vallès. El fill de Bustos, amb càncer, va anar al centre hospitalari a fer-se una prova i al sortir va trobar-se el cotxe retirat. Va trucar el pare. I Bustos, que estava a Barcelona, va buscar solucions trucant primer un escorta, que no li va agafar el telèfon. Després va trucar l’Intendent i també a un càrrec de confiança, Xavier Izquierdo. Segons ha explicat, d’entre tota la seva agenda va pensar en ells per resoldre el problema amb “discreció”. Duran va pagar la retirada de la grua de la seva butxaca, en una caixa de galetes que tenia dins del seu armer on ajuntava diners públics i amb altres de propis. En menys d’una hora, el cotxe va sortir de Can Marcet conduït per un agent, que va entregar-lo als fills en un cèntric carrer. Duran assegurat que va tractar de solucionar el problema ràpid colpit per l’estat de salut del fill de l’exalcalde, que no podia caminar i estava vomitant. Entre les converses hi ha la següent, de Duran a Bustos: “ya está hecho, lo he abonado yo y haremos un recurso y cuando lo devuelvan ya quedaré yo con ellos que me vengan a visitar y que me lo devuelvan. El tema ya está”. A aquestes informacions, Bustos respon amb l’expressió “lo bailao“.




Els dos principals acusats en el cas multes, l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, i l’anterior cap de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran, han patit grans dificultats en la primera sessió del judici per argumentar la seva actuació en la investigació que els ha fet seure en la banqueta dels acusats.

Al cap d’uns dies, Bustos va pagar la taxa de la grua a Duran, uns 130 euros, que els va retornar a la seva caixa de galetes dins l’armer. Sobre la multa, no va prosperar. Els fills van presentar al·legacions, i Duran va emetre un informe favorable a la retirada de la sanció. Però l’expedient de les al·legacions no consta com a presentat a l’Ajuntament. Com va arribar a la taula de Duran? “No ho sé, potser el van portar en mà o li van donar a la meva secretària”.

Anticorrupció apreta

Anticorrupció ha plantejat un exhaustiu interrogatori contra els dos principals acusats, que han tingut dificultats per rebatre. “Per què havien de passar tan desapercebuts els fills? Per què va treure el cotxe un agent del dipòsit?”, ha inquirit Anticorrupció. Quines comprovacions va fer Duran per donar per vàlida la versió dels fills de l’alcalde en les al·legacions? Com arriben les al·legacions al seu despatx si no en queda cap constància? La presidenta del tribunal també ha preguntat Duran: “A vostè li arriben els fills de l’alcalde i li expliquen que se’ls han endut el cotxe mal aparcat. Per què els va pagar la grua de la seva butxaca enlloc de trucar al titular del vehicle?”.

Sis anys “pagant condemna”

En la seva declaració, Bustos s’ha quexat que porta sis anys “pagant condemna” pel cas Mercuri, des del seu esclat, el 27 de novembre de 2012. La vista oral seguirà aquest dimecres, amb el testimoni del tercer acusat, Xavier Izquierdo, i una quinzena de testimonis, entre ells, els fills de l’exalcalde, la seva exdona i l’actual parella, agents de policia i funcionaris municipals. El judici acabarà dijous i la sentència pot demorar-se algunes setmanes.

Llum verda a les punxades del telèfon

El judici ha començat amb l’intent de la defensa de Bustos de tombar les escoltes telefòniques. Però no ha prosperat (més info: ‘La defensa de Bustos fracassa en l’intent d’anul·lar les punxades telefòniques‘).

Foto portada: Duran i Bustos, a l’Audiència de Barcelona, aquest dimarts. Autor: David B. 

Comments are closed.