El segon judici del cas Mercuri haurà d’esperar

L’anomenat ‘cas de les multes’ del cas Mercuri havia d’arribar a judici en les properes setmanes. Però, segons ha sabut iSabadell qüestions d’agenda de l’Audiència de Barcelona obliguen a posposar un parell de mesos la vista oral. El cas esquitxa l’exalcalde Manuel Bustos i l’excap de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran. 

El cas afecta Bustos per dues multes retirades a familiars durant l’any 2012 (més info: ‘El cas de les multes arribarà a judici a l’abril‘). El judici s’havia de celebrar els dies 17 i 19 d’abril d’aquest any, però no serà així. Qüestions d’agenda de la secció 10 de l’Audiència Provincial de Barcelona obliguen a deixar la vista oral d’aquesta peça separada del cas Mercuri pel mes de juny. En concret, entre els dies 26 i 28 de juny.

Primer judici: cas Montcada

Serà la segona peça del cas Mercuri que arribi a judici. La primera es va tancar amb condemna de 16 mesos de presó per a Manuel Bustos i el seu germà i exregidor Paco Bustos, així com per l’exdiputat socialista Daniel Fernández. La resta de peces s’estan encara instruint a Sabadell, entre ella la principal i la que afecta a l’adjudicació del contracte de recollida de residus, o bé s’han arxivat.

Acusats al cas de les multes: Bustos, Duran i Izquierdo

Hi ha tres acusats. El principal, l’exalcalde, Manuel Bustos. El segon és l’excap de la Policia Municipal, Lluis Miquel Duran. I finalment un antic càrrec de confiança municipal, Xavier Izquierdo, també investigat en altres peces del cas Mercuri. Estan acusats de tràfic d’influències, malversació de fons públics, falsedat documental i prevaricació administrativa.

Petició de penes

Tant la Fiscalia com l’acusació popular, la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, demanen les penes màximes previstes per la llei. L’ajuntament de Sabadell s’ha personat en la peça com a acusació particular.

  • Per a Bustos demanen quatre anys de presó (dos per cada multa) i sis anys d’inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic per tràfic d’influències.
  • Per a Duran demanen quatre anys de presó, sis anys d’inhabilitació i una multa de 400 euros per tràfic d’influències, una multa de 3.600 euros i dos anys de suspensió de càrrec públic per malversació de fons públic. Pel que fa al delicte de falsedat documental demanen quatre anys i sis mesos de presó, 4.320 euros de multa i quatre anys d’inhabilitació especial. I per prevaricació administrativa li demanen nou anys d’inhabilitació especial.
  • Finalment, per a l’excoordinador d’Espai Públic, Xavier Izquierdo, es demana una multa de 1.800 euros i una suspensió d’ocupació i cinc mesos de suspensió d’ocupació o càrrec públic per malversació.

A més, es demana que tant Duran com Izquierdo hagin d’indemnitzar a l’Ajuntament amb 133,5 euros per restituir els diners desviats en concepte de responsabilitat civil. I que  Duran indemnitzi a l’Agència Tributària local amb 200 euros per una multa indegudament anul·lada i no satisfeta.

Més info: ‘El sumario de Mercurio: las multas y el jefe de la Policía‘.

Foto portada: Bustos, sortint dels Jutjats. 

Comments are closed.