L'exregidor Paco Bustos, a la sala de plens. Autor: David B.

“Ese huevo quiere sal”

Ese huevo quiere sal“. És una de les expressions del màxim dirigent del grup Vendex cap a Paco Bustos. Els Mossos hi veuen una referència velada a un suborn. L’adjudicació del contracte de neteja a SMATSA l’any 2012 s’ha convertit en una de les peces principals del cas Mercuri. Aquest dimarts els principals implicats per la part pública han de tornar als jutjats. 

La instructora del cas, Beatriz Faura, ha pres declaració en innumerables ocasions ja a l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos. Unes quantes també al seu germà, i regidor d’Espai Públic a l’època, Paco Bustos, i al càrrec de confiança, Xavier Izquierdo. Bustos i Izquierdo han de declarar aquest dimarts de nou quan encara esperen sentència de la peça separada del cas Mercuri, que va enjuiciar el passat estiu a l’Audiència Provincial de Barcelona (més info: ‘Cas multes‘). Val a dir també que els germans Bustos ja tenen una condemna per tràfic d’influències per una altra derivada del cas Mercuri, la peça Montcada.

Però si allà es jutjava si Bustos es va beneficiar del seu càrrec per a que li retiressin dues sancions o va col·locar una persona afí, ara l’entramat és qualitativament molt superior. Per a mostra, un botó. Al regidor Paco Bustos se l’investiga per la següent quantitat de presumptes delictes: suborn, prevaricació, tràfic d’influències, fraus i exaccions il·legals, violació de secrets, negociació prohibida a funcionari públic, receptació i blanqueig de capitals, falsedat documental, delicte electoral i associació il·lícita.

Foto portada: presentació de la llista del PSC l'any 2011, a la Pista Coberta. Autor: iSabadell.
Presentació de la llista del PSC l’any 2011, a la Pista Coberta. Autor: iSabadell.

Del que ara es tracta és discernir si part de l’anterior govern municipal, i alguns funcionaris, treballaven en favor d’SMATSA perquè renovessin el contracte més quantiós de l’Ajuntament, prop de 20 milions d’euros cada any durant dècada i mitja. Els investigadors policials veuen indicis d’una estructura delictiva, per això parlen d’associació il·lícita amb aquest objectiu principal. Una estructura permanent en el temps i jerarquitzada. Paco Bustos i Xavi Izquierdo en serien els màxims executors per la part pública, amb l’aquiescència de Manuel Bustos. I sota la supervisió del màxim dirigents de Vendex, Gervasio Rolando Rodríguez Acosta, el seu delegat a Catalunya, Eugenio Díaz, en seria l’executor per la part privada.

D’aquesta forma, segons la investigació policial, Vendex va subornar bàsicament amb viatges i àpats els representants públics, va col·locar a l’empresa treballadors a petició del grup i a canvi va ser beneficiada durant el concurs rebent informació confidencial abans d’hora o accedint a les pliques amb antel·lació. A més, el procés “está hecho para que salga lo que tiene que salir“, diu Izquierdo al propi alcalde en la conversa que va encendre les sospites a la policia (més info: “Per què els Mossos creuen que el contracte de neteja estava arreglat?“).

SMATSA va imposar-se en el concurs i va renovar la concessió, al juny de 2012 (més info: ‘SMATSA renova el contracte més sucós de l’Ajuntament’).

Les factures del “sopar més gran” de la història de Sabadell

El cas deixa a més una vintena d’investigats, molts vinculats a l’acte electoral que es va fer a l’abril de 2011 davant més de 2.000 persones a la Pista Coberta d’Atletisme, el “sopar més gran que ha tingut mai Sabadell“. La policia creu que el va pagar SMATSA. El PSC no ha pogut justificar-ne el pagament de la seva totalitat. De resultes d’aquest acte, també s’investiga els exregidors Cristian Sánchez, que va pagar un avançament d’una factura en efectiu, i Anna Carrasco, a qui es va girar una factura per serveis prestats durant el míting. Sánchez declara aquesta setmana i Carrasco ho farà al desembre.

L’exregidor Paco Bustos, a la sala de plens. Autor: David B.