Marta Farrés. Autor: David B.

Farrés, davant la primera pedra a la sabata del seu mandat

  • La nova alcaldessa, que vol passar pàgina al Mercuri, torna aquest dimecres a la seva època com a regidora de Bustos. 
  • Junts per Sabadell i Cs replantejaran la seva oposició tova si Farrés és investigada finalment.

No porta ni 40 dies al càrrec i fins ara transita amb la placidesa dels inicis. Però aquest dimecres una pedra al camí. No majúscula, però sí un entrebanc per generar el seu propi relat com alcaldessa. Farrés tornarà aquest dimecres al 2010, quan era regidora del govern de Manuel Bustos, de qui ningú ara vol recordar-se’n però llavors comandava l’Ajuntament amb mà de ferro. Haurà d’explicar que en sap d’uns viatges fets a Melilla, en realitat a Nador, pagats presumptament per l’empresa SMATSA.

No hi ha gaire rastre entre la premsa local de l’època. Novembre de 2010. 7 i 8 de novembre: viatge d’una delegació municipal a la ciutat marroquina de Nador, a pocs quilòmetres de l’aeroport de Melilla, per explicar entre altres polítiques de gènere i gestió de residus. Hi ha un segon vol en dubte, només de tornada el 18 de novembre. La delegació està composada per membres del consistori i, també, representants de l’empresa SMATSA, que ja fa 30 anys que gestiona els residus de Sabadell. L’empresa optarà a fer-ho de nou en el concurs que s’obrirà l’any següent. Es tancarà la primavera del 2012 (més info: ‘SMATSA renova el contracte més sucós de l’Ajuntament‘). Aquella adjudicació està sota la lupa judicial des d’aquell mateix any i hores d’ara és la principal peça del cas Mercuri (més info: ‘La investigación del contrato de limpieza‘).

La instrucció del cas Mercuri té indicis que SMATSA va pagar el viatge. Amb quina finalitat? Els investigadors sostenen que per tenir més números de renovar el contracte, com una forma de fer un ‘cop de mà’ a l’administració pagant un viatge. És a dir, una forma de suborn. Ho sabia Farrés? Assegura que no i que en tot moment creia que l’avió el va pagar l’Ajuntament. Un regidor ha de saber qui paga els viatges del consistori? Les fonts divergeixen. Era habitual que empreses concessionàries paguessin aquells viatges? SMATSA ho feia, està documentat i reconegut obertament, per l’assistència a fires del sector, tant nacionals com internacionals. Se sospita que també alguns viatges d’oci, i també algun dinar o sopar.
Sigui com sigui, Farrés ha de comparèixer aquest dimecres com a testimoni davant la jutgessa del cas Mercuri. Ja no és Beatriz Faura, que ho va deixar fa uns mesos. Ho farà precedida de Joan Carles Sánchez, qui va succeir Manuel Bustos l’any 2013 i fins 2015, i després d’ella ho farà Carlos Callejo, gerent d’SMATSA a l’època del viatge.

La declaració pot quedar-se en un mer mal tràngol -a cap regidor li agrada entrar als jutjats a declarar- o convertir-se en l’origen d’una nova crisi política si el fil a estirar va a més.

Junts i Cs, molt pendents de la declaració

Alguns grups municipals, govern i oposició, contenen la respiració. Si el cas es complica, i Farrés fos investigada, ara per ara una mera hipòtesi però no del tot descartable segons diverses fonts judicials, Junts per Sabadell ja ha dit que no podrà donar cap tipus de suport a l’alcaldessa, i Ciutadans segurament tampoc. El partit taronja demana la dimissió d’un electe quan és investigat per norma. Ningú ho desitja perquè a 2019 gairebé tothom vol passar pàgina al Mercuri, però cal recordar que l’actual govern transita en minoria i podria quedar bloquejat.

La que va ser regidora de Bustos ha accedit a l’alcaldia amb el vent a favor. El pas del temps ha tret pes al cas Mercuri a l’imaginari dels sabadellencs i ella no ha necessitat desmarcar-se gaire de Bustos. La gestió del quatripartit el va fer perdre les eleccions i l’efecte Pedro Sánchez va donar al PSC un resultat inesperat fins i tot per la pròpia alcaldessa. Però si les explicacions no són clares, i Farrés surt investigada, Sabadell tornarà al 2012 set anys després.

Gibert demana “no polititzar”

El primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert, ha demanat aquest matí no “polititzar” la declaració judicial com a testimoni de Marta Farrés. En concret que “la justícia no sigui utilitzada per fer política més en aquesta ciutat”. La pròpia alcaldessa va denunciar fa uns dies l’interès polític de l’oposició per veure-la entrar a declarar als jutjats dins del cas Mercuri. No obstant, segons ha pogut saber aquest digital, alguns sectors socials han convocat una concentració a les portes dels jutjats contra Farrés a partir de les 9 del matí.

La peça SMATSA

Farrés declara aquest dimecres dins la peça 28 del cas Mercuri. Investiga l’adjudicació del contracte de neteja de carrers i recollida de residus a SMATSA. El cas va fer un salt l’any passat quan la jutgessa va trobar indicis de finançament irregular al PSC, suborn, delicte electoral, organització criminal entre la cúpula de l’empresa i la cúpula de l’Ajuntament bustista, i altres delictes (més info: ‘Més Mercuri; més investigats‘).

Ni la nova alcaldessa ni l’exalcalde Sánchez declararan com a investigats. Ho fan com a testimoni. Sí estan investigats, i ja van declarar fa mesos, l’exalcalde Manuel Bustos i l’exregidor Paco Bustos, a més del màxim responsable de l’empresa, Gervasio Rolando Rodríguez i el seu representant a Catalunya, Eugenio Díaz.

Ara per ara, estancada la peça principal del cas Mercuri que investigava suborns a canvi d’obra pública, la peça 28 és la principal del cas que va sacsejar, i pot continuar fent-ho, Sabadell durant anys.

Foto portada: l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, fa uns dies. Autor: David B.