El regidor Ricard Estrada amb un comptador energètic l'any 2012.

Mercuri: investigat l’exregidor Estrada per un informe fals que autoritzava abocaments il·legals

La instructora del cas Mercuri investiga si l’exregidor de Medi Ambient de Sabadell, Ricard Estrada, va donar aparença de legalitat als abocaments irregulars de terres a la finca agrària de Can Xupa, entre Sabadell i Polinyà. La jutgessa Faura ha obert una investigació per dilucidar si Estrada, així com l’exportaveu del PP, i empresaris van redactar un informe fals. 

Segons un escrit presentat per la Fiscalia de Delictes Urbanístics, l’any 2016 l’actual consistori va aportar còpia d’un informe que s’havia falsificat des del despatx de l’exregidor Estrada autoritzant els polèmics vessaments de terres de Can Xupa, ja investigats al cas Mercuri des del 2012. Segons la interlocutòria de la jutgessa, a la que aquest digital ha accedit, l’informe es va crear a partir d’una aplicació informàtica i esmentava una comissió de seguiment inexistent que autoritzava els abocaments sense passar pel secretari municipal, i el logo no es corresponia amb l’oficial.

Indicis de falsificació documental d’un expedient titulat ‘Aportació de terres per la millor de finca agrícola a Ca n’Alzina (Can Xupa)’. L’informe es va entregar a l’empresa Constresnius, que el va fer arribar a Excavaciones y Construcciones Benjumea, qui va bolcar les terres a la finca. Dues empreses en l’òrbita de l’exregidor popular Jordi Soriano, investigat en diverses peces del cas Mercuri i també pels vessaments a Can Xupa.

Foto portada: l'exportaveu del PP a Sabadell, Jordi Soriano. Autor: David B.
L’exportaveu del PP a Sabadell, Jordi Soriano. Autor: David B.

La Fiscalia Especial de Delictes Urbanístics va demanar a la instructora obrir una nova peça separada, ja que la investigació dels abocaments fa més de sis mesos que està oberta, límit que marca la nova llei d’enjudiciament criminal.

Faura hi veu indicis, i obre ara la nova peça separada, la número 36. Segons la interlocutòria, l’informe es va crear per “fer aparentar legalitat” a uns abocaments que no tenien llicència. També consten converses telefòniques en la mateixa línia. Per tot això investiga l’exregidor Ricard Estrada, l’exportaveu del PP Jordi Soriano i els empresaris José Manuel González Parra i els germans Jordi i Rafael Rojas de l’empresa Constresnius i també a Santiago José Moreno Benjumea.

 

Qui és Ricard Estrada?

Estrada va ser un dels fitxatges independents de Manuel Bustos per a la llista socialista del 2007. Va entrar com a regidor i va ser, des del primer dia fins la seva dimissió, regidor de Sostenibilitat i Gestió d’Ecosistemes, abans Medi Ambient.

De talant discret, va ser un dels impulsors del Parc Agrari de Sabadell i va ser el primer regidor socialista que va dimitir després de l’esclat de l’escàndol Mercuri. Abans havia estat director general de la Generalitat, durant el pujolisme, i a nivell local, director de la Fundació Bosch i Cardellach.

Qui és Jordi Soriano?

Mercuri és ell. El deu romà del comerç, que aprofitava les seves influències per vendre a banda i banda dóna nom al major cas de corrupció de la història de Sabadell. Doncs Soriano és la persona que comerciava a banda i banda a Sabadell, aprofitant la seva suposada influència sobre l’alcalde Bustos en benefici propi cobrant comissions dels empresaris. Soriano està implicat en un reguitzell de peces del cas. La més important, la peça 1. Se l’acusa de suborn i diversos empresaris asseguren haver-li fet arribar quantitats econòmiques per rebre contractes.

Foto portada: Ricard Estrada, l’any 2013. Autor: David B. 

Comments are closed.