Més Mercuri; més investigats

La jutgessa instructora del cas Mercuri, Beatriz Faura, ha citat a declarar en qualitat d’investigats una vintena de persones per la relació entre l’empresa SMATSA i l’anterior govern socialista de Sabadell. Entre els investigats, hi ha la cúpula de l’empresa. Manuel Bustos ja ho estava però ara s’hi afegeix l’exregidor Paco Bustos i també dos dels tres regidors actuals del PSC: Cristian Sánchez i Anna Carrasco. 

La peça, una de les trentenes que configuren el macrocas Mercuri, investiga si l’adjudicació del contracte de neteja viària i recollida de residus va ser irregular. En la seva interlocutòria, Faura sosté que “no només es corroboren els inicials indicis sinó que a més s’ha constatat que formaven part d’un entramat delictiu que venia desenvolupant-se de forma concertada, organitzada i continuada en el temps per servidors públics de l’ajuntament de Sabadell i membres del PSC i el grup empresarial Vendex” (més info: ‘La investigación del contrato de limpieza‘).




La jutgessa sosté que almenys des de l’any 2009 i fins el 2012 alts càrrecs municipals i de l’empresa van configurar un grup amb “activitats il·lícites” per “obtenir benefici econòmic”. Els polítics i funcionaris facilitaven l’adjudicació de contractes al grup d’empreses de Vendex ja fos a l’ajuntament de Sabadell o altres de l’òrbita bustista, com Montcada i Reixac o Barberà del Vallès. La contrapartida era que Vendex donés un tracte de favor a funcionaris, subvencionés actes o esdeveniments d’entitats vinculades o participades per l’ajuntament, pagués viatges o contractés a demanda personal del consistori, a amics seus o a familiars o anul·lant multes de la zona blava.

Paco Bustos, el cap de l’organització

Segons la interlocutòria, a la que ha pogut accedir aquest digital, el cap de “l’organització” era Paco Bustos, llavors regidor d’Espai Públic de l’Ajuntament, germà de l’alcalde, i cap comarcal del PSC, a més d’apoderat d’un restaurant. També formava part de l’organització el coordinador d’Espai Públic, Xavier Izquierdo, ja acusat al cas Mercuri dins el cas multes. Manuel Bustos tenia coneixement i havia donat el vist-i-plau a les operacions, diu la instructora.

Per part del grup Vendex, hi ha implicat el seu màxim dirigent, Gervasio Rolando Rodríguez, i el seu representant a Catalunya, Eugenio Díaz. A més, s’investiga els vincles amb altres treballadors tant del consistori com del grup empresarial. La instructora parla directament “d’organització criminal” que va “indiciàriament” arreglar el concurs públic més elevat de l’ajuntament de Sabadell, prop dels 20 milions d’euros a l’any. Segons la instructora, els plecs es van fer amb coneixement per part de l’empresa.

El míting de la Pista Coberta

Per la seva part, SMATSA havia pagat viatges als servidors públics investigats i a altres funcionaris, es van retirar multes de zona blava o es va contractar a demanda a personal. Faura veu acreditat que es va pagar un acte de campanya del PSC celebrat el 30 d’abril del 2011 a la Pista Coberta d’Atletisme. En total, uns 100.000 euros que no es van comptatibilitzar ni declarar.

Declaracions en qualitat d’investigats

Faura cita a declarar a 18 persones en qualitat d’investigats. Entre ells, l’exalcalde, Manuel Bustos, imputat al cas des del primer moment. També a l’exregidor Paco Bustos. I a dos regidors actuals del PSC, Cristian Sánchez i Anna Carrasco. Declararan també com a investigats treballadors municipals, i la cúpula del grup Vendex i l’empresa SMATSA, entre ells Gervasio Ronaldo Rodríguez i Eugenio Díaz.

Com a testimoni, la jutgessa cita també a 18 persones, entre ells, l’anterior secretari municipal de l’ajuntament de Sabadell. Molts d’ells estan vinculats a empreses que van prestar serveis professionals durant el míting de l’abril de 2011.

Col·lecció de presumptes delictes

Faura fa un llistat dels presumptes delictes que es podrien haver comès: tràfic d’influències, prevaricació, infidelitat en la custòdia de documents i violació de secrets i/o suborn, falsificació documental, frau electoral i blanqueig de capitals. Per tot això, parla de “grup criminal” en diversos punts de la seva interlocutòria.

Faura demana tot de documentació per aclarir el cas: tots els contractes entre els anys 2009 i 2012 que van tenir les empreses del grup Vendex a Sabadell, la relació de viatges que van fer els funcionaris municipals en el mateix període sufragats per SMATSA, i les aportacions del grup empresarial per finançar actes i esdeveniments a la ciutat. Així mateix, demana a l’ajuntament de Montcada i Reixac informació sobre el concurs d’aparcament amb limitació horària, al de Barberà del Vallès informació sobre el concurs de neteja viària i els viatges de dos funcionaris a una fira a Colònia (Alemanya). També es demana informació al Consorci Sanitari del Parc Taulí sobre el concurs de neteja de vidres dels anys 2012 i 2013, i també vol saber si les emperes del grup Vendez van aportar fons econòmics a entitats co el Centre d’Esports Sabadell, el Club Tennis Sabadell, l’empresa municipal Pista Coberta d’Atletisme, la Corporació Sanitària Parc Taulí, l’entitat Sabadell Universitat o l’empresa Rótulos Badalona.

Foto portada: presentació de la llista del PSC l’any 2011, a la Pista Coberta. Autor: iSabadell.

Comments are closed.