Bustos, arribant a l'Audiència de Barcelona, el dia que ha començat el cas multes. Autor: ACN.

Els testimonis deixen dubtes sobre la legalitat de l’anul·lació de les multes

La declaració d’una desena de testimonis aquest dimecres deixa grans dubtes sobre l’anul·lació de les dues denúncies de trànsit que ha portat l’exalcalde Bustos i el seu cap de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran, a la banqueta dels acusats.

Segona sessió del judici sobre en cas multes, la peça 30 del cas Mercuri. Aquest dimecres han passat per l’Audiència de Barcelona una desena de testimonis que han deixat en l’aire la legalitat dels processos. S’investiga si l’anul·lació de dues sancions de trànsit a familiars de Bustos va comportar tràfic d’influències per la seva banda, més falsedat documental i malversació de l’anterior cap de la policia. Han passats per la sala treballadors de la grua, policies, treballadors públics i l’exparella de Bustos.

Dos treballadors del servei de grua han ratificat que “sempre es lliurava un butlletí de denúncia” en cas de proposta de sanció malgrat que el propietari del vehicle es personés fent innecessària la retirada del cotxe de carrer. Cap dels dos havia tingut instruccions de no sancionar vehicles a la sortida de les escoles, com argumentava Bustos. La denúncia del 28 de març de 2012 al vehicle de la parella de Bustos, Montserrat Costa, no es va tramitar. Costa va salvar la grua sortint al carrer corrent. I també van salvar la sanció de trànsit, de 200 euros. Al dia següent als fets, i entre conversacions de Bustos i la seva parella amb l’Intendent Duran, la sanció va ser anul·lada (ni tan sols es va arribar a obrir expedient) per la secció de multes a petició d’un sergent de la policia perquè “no es veia bé la matricula”. Als quatre minuts d’enviar el correu electrònic el sergent, Durán va telefonar Bustos per dir-li que tot estava ja arreglat: “lo que hemos puesto es: solicitamos la anulación porque en la fotografía no se observa correctamente que lo impide ¿vale? Y la empresa lo anula y ya está. Y no sabe de quién es el coche ni nada”. El sergent no recorda si Duran li va fer alguna petició respecte al cas. En tot cas, tant dos policies com les dues treballadores municipals de la secció de multes ratifiquen que la matrícula no es veu bé a la foto i que la foto és “bàsica”. “És el mitjà de prova. Si no s’aprecia tota la matrícula, s’anul·la la denúncia sempre”, ha assegurat un agent.




La segona denúncia, de juny de 2012, va ser anul·lada entre diverses peculiaritats: ha desaparegut l’informe d’al·legacions que signa l’exparella de Bustos. Unes al·legacions que ella ha negat haver-les presentat. Ho va fer el seu fill en el seu nom. La sanció es va anul·lar sense adjuntar les al·legacions, que s’han extraviat.  després d’un informe del cap de la policia, que va ser contactat per Bustos minuts després que la grua retirés el cotxe que el seu fill mitjà havia aparcat als voltants de la Clínica del Vallès mentre el seu germà gran es feia una prova medica. El cap de policia va pagar la taxa de grua va donar ordres al seu número 2 de treure el cotxe del dipòsit i entregar-lo als fills de l’alcalde prop de la prefectura de policia. L’inspector Sánchez Cortés ha defensat treure el vehicle del dipòsit com un “acte humanitari” ja que el fill gran de Bustos es trobava malament i el mitjà, que llavors tenia 19 anys, estava molt preocupat pel seu germà. A preguntes de la presidenta del tribunal, Cortés ha definit com a “no normal” que un agent tragués el cotxe del dipòsit. De fet, no ho ha fet mai més en tres dècades de treball per al cos. La grua la va acabar pagant Duran, de la seva caixa forta, i Bustos li va tornar els diners al cap d’un parell de dies.

Tercera sessió, aquest dijous

El judici seguirà aquest dijous, però no acabarà ja que s’ha afegit una quarta i darrera sessió el dia 13 de juliol. Aquest dijous compareix el tercer acusat, l’excàrrec de confiança Xavier Izquierdo, els fills de Bustos i la seva parella actual. A més, s’han d’escoltar en viu les escoltes telefòniques en relació al cas.

Foto portada: Bustos, arribant al Palau de Justícia, aquest dimarts. Autor: ACN. 

Comments are closed.