El precari estat dels jutjats de Sabadell obliga a suspendre la declaració de Farrés

Finalment Marta Farrés no s’ha trobat una pedra en el seu camí aquest dimecres sinó que s’ha donat un cop amb els imponderables. La combinació d’altes temperatures i jutjats de Sabadell ha deixat en no res la seva declaració com a testimoni perquè la vista s’ha hagut de suspendre i ara caldrà buscar nova data. 

La declaració de Marta Farrés era el principal al·licient d’una sessió on també estaven citats, tots com a testimoni, l’exalcalde Joan Carles Sánchez i l’exgerent d’SMATSA, Carlos Callejo. Però no ha generat gaire expectació més enllà de la concentració d’una trentena de persones, bàsicament de la Crida (amb les regidors Nani Valero i Anna Lara) i també del cercle Can Rull de Podemos, crític amb Marta Morell i proper al Sabadell en Comú de Joan Berlanga. Crits de “corrupta” i “fuera fuera” a l’entrada, on Farrés ha anat acompanyada pel regidor socialista Eloi Cortés.

Joan Carles Sànchez. Autor: David B.
Joan Carles Sànchez arribant als Jutjats. Autor: David B.

Dins de l’edifici judicial, vells coneguts del cas Mercuri com l’advocat estrella Cristóbal Martell (defensor de Manuel Bustos), l’advocat del multimputat Xavier Izquierdo, el de l’Ajuntament (abans i ara acusació particular al cas) i la tan dura com precisa fiscal Teresa Duerto, en prevista videoconferència. Però també nous actors del serial com José Antonio López, advocat de l’acusació popular en substitució de Raúl García Barroso, regidor d’Esquerra des del 26 de maig, que ha fet un pas al costat. Tots, però, s’han quedat a les portes de la sala de vistes 3, ubicada al segon pis de l’edifici. Ni han entrat.

Cristòbal Martell als Jutjats de Sabadell. Autor: David B.
Cristòbal Martell, advocat de Manuel Bustos, als Jutjats. Autor: David B.

Abans del migdia tot ha quedat en no res. La temperatura interior dels jutjats ha superat els 30 graus i la sessió s’ha suspès. Ni Sánchez ni Farrés ni Callejo han hagut de dir ni una paraula. Gairebé tots han sortit a la vegada, on Farrés ha estat de nou increpada pels anticapitalistes i podemites. Segons ha expressat l’advocat José Antonio López, la suspensió retardarà uns dos mesos la instrucció del cas, gairebé finalitzada. És probable que Farrés hagi de tornar a declarar el mes d’octubre, ja amb temperatures de tardor.

Providència de suspensió de la sessió.
Providència de suspensió de la sessió.

Es dona per fet, perquè així ho han dit fins ara tant l’acusació com la pròpia empresa SMATSA, que la peça arribarà a vista oral. S’ha de veure en quins termes i amb quins acusats encara.

Per què havia de declarar l’alcaldessa?

Farrés ha de donar explicacions per uns viatges d’avió a Melilla, el mes de novembre de l’any 2010, que va pagar presumptament SMATSA. Es tractava d’un passatge d’anada i tornada i un només de tornada a la localitat marroquina de Nador amb una delegació municipal. La instrucció intueix que SMATSA va pagar aquest viatge, com altres, per tenir més números de renovar el seu contracte. Farrés assegura que creia que el viatge el pagava l’Ajuntament, doncs era oficial.

Jose Antonio López. Autor: David B.
L’advocat de l’acusació popular, Jose Antonio López. Autor: David B.

És un fil de la peça 28 del cas Mercuri. A grans trets, s’investiga l’adjudicació presumptament irregular amb delictes com suborn, falsificació de document, delicte electoral, organització criminal i prevaricació. Per aquest fet s’investiga la cúpula de l’empresa (Gervasio Rolando Acosta i Eugenio Díaz), l’exalcalde Manuel Bustos i l’exregidor Paco Bustos, a més de tècnics i càrrecs de confiança municipals. També planeja l’ombra del dubte del finançament irregular de la campanya de Bustos l’any 2011, amb un gran míting a la Pista Coberta d’atletisme.

Foto portada: Farrés i Cortés, sortint dels jutjats. Autor: David B. 

Comments are closed.