Misteriosa ‘desaparició’ del retrat de Felip VI

El ple municipal de març a Sabadell ha començat amb sorpresa. El retrat del rei Felip VI ha estat retirat de la sala. Mentre els grups de l’oposició han demanat aturar la sessió per aquest incompliment de la llei, l’alcalde, Maties Serracant, l’ha fet continuat emparat pel secretari municipal.

Tenir el retrat d’una autoritat no és obligatori per seguir un ple municipal, ha argumentat el secretari municipal, preguntat per Serracant després que el regidor de Ciutadans Adrián Hernández exigís reposar el retrat al seu espai o aturar la sessió.

Així ha seguit el ple municipal, que ha començat amb aquesta sorpresa. Serracant ha assegurat desconèixer qui ha retirat el retrat, i ha evitat mostrar-hi el seu suprot. Justament el ple on la coalició on milita, la Crida per Sabadell, porti una proposta per retirar el retrat del monarca de la sala de plens.

Què diu la llei?

La llei de règim local obliga a tenir un retrat del rei d’Espanya en un espai destacat de la sala de plens. A l’inici del mandat, el retrat de Felip VI va ser canviat, de l’espai més noble de la sala a un altre de més discret, darrere del públic i en un cantó. Fins aquest dijous, quan ha ‘desaparegut’ segons Serracant.

Puigdemont, al ple

L’alcalde ha instat els grups municipals a posicionar-se sobre la retirada en el punt de l’ordre del dia previst, malgrat els intents de l’oposició d’aturar la sessió fins que tornés la imatge de Felip de Borbó. Així mateix, el portaveu del PSC, Josep Ayuso, ha destacat que sí es manté des de fa mesos el retrat de Carles Puigdemont, malgrat que des de finals d’octubre està destituït com a president de la Generalitat.

El precedent de la bandera

Ja a finals d’octubre, i també sense coneixement de Serracant, segons va dir, va ser retirada la bandera espanyola de la façana de l’Ajuntament. Un fet que va provocar una àmplia polseguera ciutadana, amb concentració de protesta a la plaça de Sant Roc inclosa, i el malestar dels partits no independentistes del govern quatripartit, Unitat pel Canvi i Guanyem.

Foto portada: la paret on des de fa un parell d’anys estava ubicat el retrat de Felip VI de Borbó. Autor: David B. 

Comments are closed.