Montcada va abaixar el llistó per contractar Carminà Llumà

  • Tres persones del tribunal avaluador i duess de l’empresa de selecció presten testimoni al TSJC.

  • L’alcaldessa de Montcada nega haver rebut pressions per fitxar Carminà Llumà. Dimarts, torn dels Bustos i Fernández.

Primer dia de declaracions al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en relació a la peça 5 del cas Mercuri, que investiga les presumptes pressions de quatre càrrecs públics socialistes per col·locar en una plaça a l’ajuntament de Montcada Carmina Llumà. Segons es publica a diversos mitjans, una psicòloga ha admès que es va baixar el llistó per encabir el currículum de Llumà.

Aquest divendres ha donat inici la tanca de declaracions pel presumpte tràfic d’influències pel qual estan imputats el diputat del PSC Dani Fernández, l’alcaldessa de Montcada, Maria Elena Pérez, i els regidors de Sabadell, Manuel Bustos i Paco Bustos.

El jutge instructor veu inidicis de que es va pressionar l’empresa encarregada del procés de selecció perquè finalment fos Carmina Llumà, anterior alt càrrec del govern tripartit, la persona escollida. Segons publica Europa Press, una psicòloga de l’empresa de selecció de personal que havia de fer l’informe de selecció ha reconegut que van haver de “baixar el llistó” per a donar com a ‘apta’ a Carmina Llumà després de no passar el text psicotècnic. Llumà és la dona del cap dels serveis jurídics de l’ajuntament de Sabadell.

Segons ha trascendit, aquesta treballadora hauria assistit a una reunió amb l’alcaldessa de Montcada, dos regidors socialistes i el director de Recursos Humans del consistori i es va sentir pressionada per ells. Inicialment, només hi havia una candidata apta. Després, Llumà també va rebre aquest qualificatiu.

L’alcaldessa nega pressions

A la tarda, ha comparegut l’alcaldessa de Montcada, que està imputada pels fets. Ha arribat rodejada d’un seguit de simpatitzants i companys que han dificultat que fos fotografiada pels mitjans de comunicació. Durant el seu interrogatori, ha reconegut haver assistit a la reunió amb la psicòloga i que se li va definir quin perfil buscaven per a la plaça, directora de l’àrea territorial.

Segons Pérez, tenia la “convicció” que Llumà era la millor candidata després de veure el seu currículum malgrat que no havia aprovat el test psicotècnic de l’empresa de selecció. Llumà va ser alt càrrec del departament de Política Territorial i Obres Públiques durant el tripartit d’esquerres.

Pérez desvincula Fernández

Segons les mateixes fonts, l’alcaldessa va negar pressions de l’ara diputat Daniel Fernández, que en el moment dels fets era el secretari d’Organització del PSC. Només va parlar amb ell per comentar que buscava una persona per al càrrec.

En les converses telefòniques intervingudes pels Mossos d’Esquadra, Daniel Fernández, l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, i el primer secretari de la federació Vallès Sud del PSC, Paco Bustos, es refereixen al procés de selecció. Els investigadors dedueixen de les converses que els tres polítics haurien pressionat Pérez per col·locar Carmina Llumà (veure més informació a ‘El sumari de Mercuri: Llámala y si no la apretamos un poco…‘). En un moment determinat, Dani Fernández diu a Manuel Bustos:

Ahora cuando se ficha a un directivo que no es cargo eventual tiene que haber un proceso de selección y para eso hace tiempo que tienen contratada a una empresa. Ríete, ríete Pepita. Pues la empresa ha hecho un informe, un informe, es un psicotécnico, eh, de unas conversaciones y en ese informe declara no apta a nuestra candidata… Bueno pues yo le he dicho, oye, que cojan a la empresa y el no apta que quite el no, ¿vale? Y les he dicho a tu… nuestra alcaldesa y a la concejal de Recursos Humanos que no parece mala tía pero… oye, es que es al revés, yo entendía que esto es al revés. Tú quieres contratar a alguien, llamas a la empresa… y digo oye quiero que sea ésta la mejor puntuada ¿me entiendes?”.

Davant les presumptes reticències de l’alcaldessa de Montcada a canviar les condicions de selecció, segons els investigadors, Manuel Bustos assegura: “hay que cambiarla, hay que cambiarla. Hablaré con mi hermano y la cambianos y ya está, tu“. Després truca a Paco Bustos i diu:

Tenemos un problema en Montcada grave… [la alcaldesa] ha montao excusas que si la empresa que ni no sé que. Empieza a pensar que hacemos… sí, sí, me ha llamao el Dani, me ha dicho: la empresa que contratamos dice que no es apta… Empieza a buscar alternativa”.

Finalment, Llumà va ser contractada i Pérez continua sent alcaldessa de Montcada.

Dimarts, torn de la resta d’imputats

Després de les declaracions de divendres, dimarts serà el torn dels tres altres imputats en aquesta peça separada del cas Mercuri, que s’investiga al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè afecta un diputat.

A les 10.30 hores declararà l’encara primera secretari del PSC Vallès Sud, Paco Bustos. La previsió indica que a les 12.30 hores ho farà l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos. A les 16 hores, si es compleix l’horari previst, ho farà el diputat del PSC Daniel Fernández.

Foto portada: Maria Elena Pérez, en una imatge d’arxiu. Autor: Aj. Montcada.

2 Comments