Confiança zero

Malgrat l’acord entre SMATSA i l’Ajuntament, que ha deixat al calaix de l’oblit l’ERO i la vaga de residus, així com la intervenció de l’empresa, la confiança entre les dues parts segueix sent molt minsa. L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, i el màxim dirigent de l’empresa, Eugenio Díaz, protagonitzen una nova picabaralla. Ara sobre la ITF. 

En un comunicat fet públic per l’ajuntament, l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, manté que la Instrucció Tècnica de Facturació segueix endavant malgrat l’acord amb l’empresa SMATSA. La posada en marxa d’aquest instrument, i del seu annex que retallava serveis per valor de 100.000 euros mensuals, va comportar la presentació d’un ERO per l’empresa. Finalment s’ha retirat l’expedient i la plantilla ha desconvocat la vaga però no hi ha unanimitat sobre la ITF. L’Ajuntament diu que es manté; l’empresa que se suspèn.

Serracant: “la ITF es manté com a sistema de control”

Serracant sosté que “continuem amb la nostra obligació de control i fiscalització” i que en aquest sentit la ITF “es manté com a sistema de control per garantir que es factura correctament d’acord amb els serveis prestats”.

En tot cas, la part més contestada de la ITF no és tant la instrucció sinó l’annex que detalla els serveis i preus contractats a l’empresa. L’acord fet públic per les dues bandes diu que es revisarà el catàleg de serveis en relació al marc pressupostari del 2019, que preveu destinar fins a 20 milions d’euros al servei. Una xifra superior a la prevista al contracte aprovat l’any 2012, base de la ITF. En aquest sentit, el consistori deixa la porta oberta a incrementar serveis en alguns barris, o a incrementar la freqüència de pas. Però Serracant insisteix també hi ha “incompliments en el contracte” que s’han de corregir, i que la ITF és “el sistema de control”.

Díaz (SMATSA): “Serracant sap que la ITF quedarà suspesa”

La direcció de l’empresa SMATSA assegura que la ITF se suspendrà en 72 hores. “Tot l’acord parteix d’aquesta premissa”, assegura el gerent de l’empresa, Eugenio Díaz, a aquest digital. “Sorprèn que Serracant afirmi que la ITF es mantindrà quan sap perfectament que en menys de 72 hores aquest instrument quedarà suspès”. L’empresa assegura que s’ha trobat la fórmula per suspendre-la, i que això passarà aquesta setmana.




Díaz ratifica que a partir d’ara el catàleg de serveis tindrà com a referència el pressupost municipal assignat al servei, d’uns 20 milions d’euros anuals. D’altra banda, mantenen que l’acord ja preveu que les divergències sobre els serveis s’han de resoldre en el marc contenciós-administratiu. “Està fora de lloc afirmar que el procés de revisió de serveis que s’acorda iniciar persegueixi corregir uns suposats incompliments del contracte”, diu l’empresa en un comunicat.

Sense confiança

24 hores després de l’acord, les parts segueixen mirant-se de reüll malgrat que ja s’ha constituït la comissió tècnica que ha d’implantar l’acord, i a l’espera de la comissió política de seguiment, amb data de 14 de desembre.

Serracant agraeix al comitè d’empresa i als treballadors el seu paper durant la negociació. Cap menció a l’empresa, que és amb qui més ha negociat (i també amb els propis socis de govern). Díaz, per la seva part, dóna gràcies que “afortunadament” a la taula de negociació on es va gestar l’acord hi van haver altres representants que els de la Crida, com els tinents d’alcalde Joan Belanga (UpC) i Marisol Martínez (Guanyem).

Comments are closed.