Noves incerteses al voltant de l’empresa SMATSA

  • El jutge denega les cautelars i l’Ajuntament demana 2,2 milions a l’empresa. 
  • El concepte respon a presumptes sobrecostos cobrats per la concessionària els anys 2014 i 2016.

L’Ajuntament i l’empresa Serveis Medi Ambient SA busquen la fórmula per evitar que el conflicte entre les dues parts afecti la plantilla i el servei. L’empresa ha d’ingressar 2,2 milions dels presumptes sobrecostos cobrats l’any 2014 i 2016 en breu. Segons fonts sindicals, aquest dimecres a la tarda el cobrament de les nònimes de febrer ja està garantit. 

La situació actual deriva de començaments de l’any 2018, quan l’Ajuntament va revisar en profundidat les liquidacions practicades per l’empresa els anys 2014, 2015 i 2016. Segons va presentar llavors l’alcalde, Maties Serracant, i el regidor de Serveis Municipals, Lluis Perarnau, l’empresa va facturar 3,5 milions de més entre els tres anys, i iniciava els procediments legals per recuperar els diners (més info: ‘Serracant anuncia sancions contra SMATSA‘). L’empresa va portar el cas al tribunal contenciós, que va crear tres expedients diferents, un per cada any (més info: ‘SMATSA porta l’Ajuntament al contenciós‘). A la vegada va demanar mesures cautelars per evitar el pagament de les liquidacions fins la resolució del conflicte.

Les cautelars, denegades

Però els tribunals van denegar a finals d’aquest mes de gener les mesures cautelars relatives a l’any 2014 i a meitats d’aquest mes de febrer les cautelars de l’any 2016. L’empresa ha d’afrontar ara un pagament de 2,2 milions, a l’espera que es resolguin les cautelars de l’exercici 2015, sobre les que pengen 1,3 milions d’euros més. Segons l’Ajuntament, l’empresa no ha ingressat les quantitats i ara el consistori les mirarà de compensar a les transferències que cada mes fa a l’empresa en virtut del contracte en vigor.

L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha explicat que amb la petició de mesures cautelars, es va optar per la “doctrina de l’espera” però que un cop denegades “l’Ajuntament no pot fer més que liquidar”.

“Era un escenari previsible i fa setmanes que tenim obert un diàleg amb l’empresa perquè no impliqui les nòmines ni el servei a la ciutat”, ha dit.

Serracant no pot comprometre que la plantilla cobrarà la nòmina del febrer perquè “jo no pago les nòmines” però sí assegura que “hem buscat els mecanismes per fer front a una situació que era previsible per a l’empresa des de fa mesos”. En aquest sentit, recorda que l’Ajuntament ja paga a SMATSA abans que a la resta de proveïdors i en la mateixa línia abunda que encara es va accelerar més el tràmit al gener “per evitar problemes de tresoreria”.

Per la seva part, l’empresa manté que el consistori tindria prou autonomia per no executar encara les sancions, però que han preferit fer-ho ara.

Crida: “no és la ciutat qui ha de pagar la insolvència de l’empresa”

En aquesta línia, la Crida per Sabadell, el partit de l’alcalde, ha publicat un comunicat assegurant que “l’Ajuntament farà el possible per garantir el dret de les treballadores, però no és la ciutat qui ha de pagar per la insolvència d’una empresa amb pràctiques irregulars”.

Fonts sindicals han assegurat a aquest digital que l’Ajuntament ha pagat aquest mateix dimecres prop de 950.000 euros a l’empresa, cosa que garanteix el pagament de les nòmines de febrer. No obstant, les mateixes fonts demanen que les dues parts solucionin el conflicte, sense renunciar a res ningú, però també sense que afecti cap treballador.

Foto portada: un camió de recollida de residus, a Torre-romeu. Autor: M.Tornel.

Comments are closed.