Foto portada: la segona tinenta d'alcaldessa, Marta Morell, l'alcaldessa, Marta Farrés, i la portaveu de Junts, Lourdes Ciuró. Autor: @aj_sabadell.

Farrés aprovarà el pressupost municipal per la via ràpida amb Junts

Marta Farrés tanca la negociació del pressupost municipal de l’any vinent per la via ràpida i aquest matí ja ha presentat l’acord amb Junts per Sabadell per tenir la majoria suficient al ple. El pressupost s’aprovarà a finals de novembre. A més les vitals ordenances fiscals, que s’han d’aprovar sempre abans, no tindran negociació ja que es prorrogaran per quedar congelades. 

“No és moment de tocar impostos”, considera l’alcaldessa Marta Farrés. En temps de tempesta, no fer mudança, ve a dir. Així que l’IBI, la taxa de residus o l’IAE i tota la resta de tributs municipals quedaran congelats. No ho considera renunciar a fer política sinó més aviat pragmatisme:

“En una pandèmia, les ordenances fiscals que pugui aprovar un ajuntament són una gota en un oceà. Si un comerç tanca o no, no serà per les ordenances. La realitat és que els ajuntaments no podem solucionar el problema econòmic de la Covid. Necessitem més ajuda dels govern central i català. Però creiem que congelar les ordenances ja és una mesura”, ha assegurat.

El que sí està oberta la porta és a fer petits canvis concrets per ajudar els col·lectius més colpejats per les restriccions, com es farà per estalviar el 75 per cent de la taxa de terrasses als bars i restaurants l’any vinent. Es va aprovar dimarts al ple per unanimitat, a instàncies de Ciutadans. 

Amb les ordenances congelades per decisió del govern, la negociació de pressupostos no agafarà volada aquest any, perquè s’ha tancat per la via ràpida amb Junts per Sabadell. L’any passat el camí va ser llarg i costerut. Però el resultat ja va revelar com anirà el mandat: el govern municipal (PSC i Podem) les va treure endavant amb Junts per Sabadell. Els de Lourdes Ciuró es van consolidar no només com a soci prioritari del govern sinó com a membre del govern des de fora ja que Lourdes Ciuró va incorporar dues persones molt properes dins l’executiu, l’exregidor Toni Font i Oriol Vega.

Amb aquestes traços, la negociació aquest any anava coll avall. Ciuró i el govern Farrés negociaven feia setmanes i finalment s’ha tancat per la via més ràpida possible. La culminació serà a finals de mes, quan s’aprovarà al ple. Tant Marta Farrés, l’alcaldessa, com Lourdes Ciuró (Junts) com Marta Morell (Podem) l’han present colze a colze aquest dijous. No han entrat en profunditat en les partides ni les despeses sinó en visualitzar “un acte polític: tenim acord de pressupostos”, ha dit Farrés, qui deixa la “mà estesa” a la resta de formacions a sumar-s’hi. Un acord a tres bandes (i 14 regidors, majoria absoluta) on no s’està d’acord en tot però que es fa sota el concepte del mínim comú denominador. “La manca de testoterona”, hi ajuda ha vingut a dir Ciuró.

“Ara [per la pandèmia] més que mai se’ns demana menys confrontació i més voluntat de suma”, assegura Ciuró. Una línia, de fet, que apliquen des de l’inici del mandat: “volem treballar en positiu per la ciutat tant les urgències del present com els reptes de futur”.

En aquest sentit, Junts ha tancat un seguit d’inversions per donar suport als comptes. A més dels 150.000 euros per fer estudis per transformar la Gran Via, s’incorporen un conjunt de partides: un umbracle a la plaça de les Dones del Tèxtil, potenciar Fira Sabadell, canvis a la plaça de Mossèn Geis, obrir com a plaça el pati exterior de la Casa Duran i els estudis per dos projectes de futur: ampliar la peatonalització del carrer Sant Pere al tram final d’Horta Novella i la reforma de la Via Massagué. Molta obra al Centre però, diuen, amb visió de ciutat:

“El nostre projecte central és la reforma de la Gran Via, que afecta a cinc dels set districtes. Però anem a trams, l’any 2022 serà més visible la inversió al conjunt de la Gran Via i al 2021 hem vist que podríem començar a donar coherència al nostre model de ciutat en aquesta zona, aprofitant a més la reforma del carrer Indústria, del Passeig o del carrer Sant Pere de fa pocs anys”, explica Ciuró.

Fora del Centre, hi haurà 150.000 euros per treballs de consolidació al castell de Can Feu i arranjaments diversos per millorar l’accessibilitat al barri de Cifuentes i Can Rull.

Morell (Podem): “les persones al centre”

La portaveu municipal de Podem, i segona tinenta d’alcaldessa, Marta Morell, ha explicat que l’escenari ha canviat molt en un any: “vivim una pandèmia que té unes conseqüències socials i econòmiques devastadores; hem de posar les persones més al centre que mai. Aquest any no hi haurà cap demora i els pressupostos seran efectius a partir de l’1 de gener”. Segons Morell, els compromisos de la seva àrea s’han acomplert aquest 2020 i seran més ambiciosos l’any vinent.

Farrés: “no ens podem quedar només enganxats a la Covid”

Per la seva part, l’alcaldessa ha assegurat que “no podem quedar enganxats només per la Covid” i ha assegurat que cal projectar la ciutat, amb inversions com les que s’han vingut presentant darrerament (des del Passeig de la plaça Major fins el Parc del Nord, el Portal Sud, la reforma del carrer Indústria)

“Mà estesa” a la resta de formacions

“La mà continua estesa a sumar complicitats”, ha assegurat Farrés. Segons l’alcaldessa, fins ara s’ha celebrat una trobada amb tots els grups municipals (una comissió informativa) i diverses reunions bilaterals. Per la seva banda, Ciuró afegeix que ells han estat “proactius” i sense esperar que el govern els vagi a buscar. “Tenim un llistat de propostes per aconseguit fites” mentre que Farrés insisteix que “parlem amb tothom però el cert és que acabem concretant amb la Lourdes. Amb alguns hauria de ser més fàcil i amb altres ja sabem que serà més difícil. Però en tot cas per pactar cal saber què vol l’altre part i què podem pactar i no sempre és fàcil. No hem tancat negociacions i les mantenim obertes”.

Foto portada: la segona tinenta d’alcaldessa, Marta Morell, l’alcaldessa, Marta Farrés, i la portaveu de Junts, Lourdes Ciuró. Autor: @aj_sabadell.

Comments are closed.