Així serà el Pla de xoc contra la crisi del coronavirus

  • L’Ajuntament vol flexibilitzar el planejament per atreure els sectors industrials perduts en les darreres dècades. 
  • Tres punts de la ciutat ampliaran vorera a compte de la calçada en les properes setmanes. 

L’Ajuntament preveu destinar prop de vuit milions del superàvit municipal al Pla de xoc per recuperar la ciutat de la crisi del coronavirus. El govern municipal preveu tenir-lo enllestit abans del mes d’agost. Té tres grans línies: àmbit social, recuperació econòmica i espai públic. 

La major part del Pla de xoc va lligada a la recuperació econòmica, que avarca 3,5 milions d’euros. Entre les novetats, es vol flexibilitzar el planejament per afavorir que torni la indústria a la ciutat i així es crein llocs de treball. Es vol afavorir que Gràcia i Can Feu es converteixin en un districte tecnològic, reformar el polígon de Can Roqueta i de la Zona Hermètica i portar la fibra òptica al riu Ripoll, a més de donar una empenta al projecte Gran Via – Ripoll, molt lligat al sector sanitari. “Volem que Sabadell sigui vist com un lloc on invertir”, ha palesat el primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert. En aquest sentit, Gibert també ha anunciat una “plataforma comuna de distribució comercial” per “portar productes a les cases”, ha afegit l’alcaldessa, ja que el servei a domicili ha crescut en aquesta crisi. Es preveuen ajudes per la “supervivència” del sector cultural, que ha anul·lat prop de 800 espectacles des del març.

Autor: M.Tornel.
El mercat ambulant dels dilluns. Els ‘mercadets’ podran ampliar espais per garantir les distàncies. Autor: M.Tornel.

A nivell d’impostos, s’amplia el calendari fiscal a causa de l’estat d’alarma i es flexibilitza el pagament. Les terrasses tindran una reducció de fins al 75 per cent per la propera temporada.

I si les terrasses podran ocupar més espai a partir de la fase 1, es farà el mateix amb els mercats ambulants, que podran ser més extensos per guardar les distàncies de seguretat. Això sí, tindran control d’aforament. Es permetrà obrir-los ja en fase 1, a finals de mes, tot i que probablement els marxant prefereixin esperar fins que s’obri una mica més la mà en la fase 2. L’Ajuntament mirarà de dinamitzar el lloguer de locals comercials tancats mitjançant convenis amb els propietaris.

Bar restaurant enviament a domicili
Un local tancat, fa uns dies, que ara obre amb menjar per recollir. Autor: J.d.A.

En quant a ocupació directa, es crearà un nou programa per acreditar l’experiència professional, s’impulsarà la formació per internet i es preveu contractar de forma addicional unes 125 persones mitjançant programes de formació i treball. L’Ajuntament preveu organitzar un dispositiu per recol·locar les persones que han perdut la feina i reorganitzar l’acompanyament. Es crearà una aplicació mòbil per facilitar el contracte entre les empreses i els candidats.

Gairebé tres milions per parar el cop social

La segona gran part del pla de xoc és l’atenció social, que ocuparà tres milions d’euros. Així es preveu triplicar la dotació de prestacions d’urgència social (fins els 780.000 euros), 300.000 euros per pagar lloguers o hipoteques, doblar les subvencions per activitats extraescolars (fins els 123.000 euros), prorrogar l’alberg temporal per a les persones sense llar, ampliar personal i hores d’atenció a l’atenció a les víctimes de violència masclista.

Foto portada: un dels tallers a l'alberg. Autor: Creu Roja / cedida.
Un dels tallers a l’alberg temporal per sense sostre Autor: Creu Roja / cedida.

Caldrà incrementar recursos al Rebost Solidari, la xarxa de distribució d’aliments, que ja té 2.700 famílies usuàries. Es proposa ampliar el servei de teleassistència a la gent gran.

Un milió per netejar més carrers i fer-los més per a vianants

El tercer àmbit del pla de xoc serà l’espai públic. Gairebé un milió dels vuit totals. La major part, 630.000 euros, anirà a ampliar els dispositius de neteja i desinfecció de carrers. Però també inclou 300.000 euros per ampliar voreres a les calçades en tres punts de la ciutat: el carrer de la Bonaigua, a Ca n’Oriac, de les Tres Creus, al Centre, i el passeig dels Almogàvers, a la Creu de Barberà. Així s’ampliarà vorera de forma “tècnica”.

Vianants a la Rambla, aquest dissabte. Autor: David B.
Vianants a la Rambla, aquest dissabte. Autor: David B.

A més tot l’eix nord-sud de la ciutat es convertirà en una zona 30, per facilitar la convivència entre vehicles i bicicletes. En aquestes casos, seran mesures immediates, en les properes setmanes, segons ha assegurat l’alcaldessa, Marta Farrés.

Taula de residències

Dues mesures més, a batallar a nivell polític: demanar més recursos per al sistema sanitari, molt colpejat a la crisi, tant per l’hospital Parc Taulí com per als Centre d’Atenció Primària. I crear una Taula de participació sobre residències de gent gran, que no existeix. Es vol així tenir totes les veus, més informació i aportar propostes de millora. I una tercera mesura simbòlica: un acte laic i interreligiós pels difunts del coronavirus.

A aprovar abans d’agost

Farrés ha assegurat que el primer document preveu unes 300 accions concretes, amb pressupost i calendari. Ara s’arrenca el període de presentació de propostes i millora, tant dels grups polítics com dels sectors socials. Es preveu que el pla de xoc s’aprovarà durant el mes de juliol al ple municipal. Es pagarà a partir del supèravit del pressupost municipal de l’any passat.

Foto portada: una senyal, al carrer. Autor: David B. 

Comments are closed.