La regidora de Drets Civils, Míriam Ferràndiz, al ple, amb el seu fill. Autor: David B.

5 novetats del nou Reglament Orgànic Municipal

L’ajuntament introduirà el vot “telemàtic” per als regidors en cas de maternitat, paternitat o malaltia greu. És una de les novetats del nou Reglament Orgànic Municipal, que entrarà en vigor en breu després de la seva aprovació definitiva aquest dijous. 

Què és el ROM? El Reglament Orgànic Municipal, que regula el funcionament intern de la corporació municipal. El ROM encara en vigor té dues dècades de vida. Ara es treu la pols. Té algunes novetats:

  1. No es podrà votar per delegació, ja que la llei ho impedeix. Però es busca una “drecera”, en paraules de la tinenta d’alcalde Marisol Martínez: es tracta del vot telemàtic. Els regidors que estiguin de baixa per maternitat, paternitat o malaltia greu podran votar des de casa. Ara és impossible. De fet, actualment el govern té dues regidores de baixa de maternitat. Si no assisteixen al ple, l’executiu queda en minoria. Per un costat, hi ha Elena Hinojo, que ha estat mare de bessons fa un parell de setmanes. Per altra banda Míriam Ferràndiz, que va ser mare va dos mesos i mig. Per mantenir la majoria governamental, Ferràndiz ha assistit al ple aquest dijous amb el seu nadó en braços.
  2. Es podrà canviar de nom un grup municipal a meitats de mandat amb més facilitat. Per exemple, malgrat el divorci de la federació, la liquidació d’Unió i la reconversió de CDC en el PDeCAT, el grup encapçalat per Carles Rossinyol segueix sent el grup municipal de CiU. Ara podran canviar de nom.
  3. Quan una moció arribi de la mà d’una entitat ciutadana, passarà a l’inici de la part deliberativa de la sessió. Així s’evitarà que els representants de les entitats estiguin fins a “altes hores” esperant que es debati el seu tema a la sessió.
  4. Segons ha anunciat la tinenta d’alcalde Marisol Martínez, es redueix el temps de paraula de cada regidor, per agilitzar les mocions. “Bones notícies per a la premsa i els seguidors del ple”, ha bromejat. És l’intent per escurçar les durades de la sessió que han anat creixent mandat rere mandat i que arriben, en l’actual mandat, sovint a plens d’entre sis i set hores de duració.
  5. D’altra banda, segons Martínez, s’introdueix una “visió” de gènere en el Reglament Orgànic Municipal.

El nou ROM s’ha aprovat per unanimitat, malgrat que diversos grups han mostrat reticències.

Foto portada: la regidora de Drets Civils, Míriam Ferràndiz, al ple, amb el seu fill. Autor: David B.

Comments are closed.