Futur tanatori. Autor: David B.

A voltes amb el tanatori de la Rambla d’Ibèria

El grup funerari Mémora no es dóna per vençut en la seva idea d’obrir un tanatori a la Rambla d’Ibèria de Sabadell. La funerària ha presentat un recurs contra la suspensió de llicències durant un any a nous tanatoris. 

L’interès de Serveis Funeraris de Barcelona – Mémora en obrir un tanatori va provocar suspicàcies al barri de Gràcia durant la passada primavera. El govern municipal va donar carpetada a l’assumpte, primer amb aspectes burocràtics referents al planejament urbanístic al barri de Gràcia. “Calia un estudi de detall i no el van presentar”, ha dit el tinent d’alcalde Juli Fernàndez. Però, després, es van suspendre les llicències per autoritzar tanatoris durant un any, més un altre prorrogable, a gran part de la ciutat. Tot mentre s’estudia com regular els espais on pot implantar-se un tanatori a Sabadell. El sector està liberalitzat des del 1996 però no s’ha planificat aquest aspecte fins ara, un cop l’empresa va mostrar interès en establir-se a Sabadell.

Ara Mémora ha plantejat un recurs contra la suspensió de llicències. I com el govern va aprovar la suspensió al ple, ha hagut de desestimar el recurs pel mateix òrgan municipal. Per a tal efecte, aquest dilluns 3 de setembre s’ha convocat un ple extraordinari amb aquest únic punt sobre la taula.

L’oposició no ho veu clar

El cap de l’oposició, Carles Rossinyol (CiU), ha exposat la seva sensació: “estem d’acord que es reguli onn es pot implantar un tanatori però no que s’utilitzi la regulació per erosionar els drets d’una empresa”. Ha parlat de “desviació de poder” i ha denunciat que ara hi ha un monopoli, de Torra SA, que l’Ajuntament acaba afavorint. “Un servei que tothom per desgràcia acaba necessitant és més car si no hi ha competència. Fa la sensació que afavoreixen el monopoli”, ha dit.

El portaveu del PSC, Josep Ayuso, ha reconegut tenir “dubtes” pels “canvis” de criteri municipal perquè “durant més d’un any van haver-hi converses amb l’empresa i se’ls va dir que si calia un estudi de detall però després al mes de maig hi ha un canvi radical de posició per part de l’Ajuntament”. És llavors, i no abans, que el consistori diu que vol estudiar on es poden ubicar els tanatoris. Ayuso ha vaticinat que el consistori es veurà “abocat” a un nou litigi judicial. El regidor de Cs José Luis Fernández ha denunciat “l’obscurantisme” del govern municipal. “No se’ns explica el que després veiem en els expedients”, s’ha queixat.

Desestimat el recurs

Sigui com sigui, el recurs de Mémora s’ha desestimat amb la col·laboració obligada de Cs, ja que calien 14 vots favorables. CiU, PSC i PP s’han abstingut.

Foto portada: el local on es vol ubicar el tanatori. Autor: David B.

Comments are closed.