Així s’han acomiadat avui 22 dels 27 regidors de Sabadell

Operació sortida al ple municipal. 22 dels 27 regidors han deixat aquest dimecres la seva acta en el ple de comiat a l’espera de constituir el nou Ajuntament a partir del proper dissabte al migdia. Els regidors s’han acomiadat, com és habitual, amb agraïments i en aquesta ocasió amb certa amargura entre els membres del govern sortint. Intervenció dels regidors de la Crida contra la “hipocresia política” i compromís dels regidors de l’esquerra alternativa d’Unitat pel Canvi i Guanyem de seguir fent política des dels carrers. 

Així ha anat la intervenció dels regidors que han plegat aquest dimecres. El ple ha acabat amb les paraules de l’alcalde en funcions, Maties Serracant, que ha agraït tots els regidors la seva tasca i ha destacat de nou que “aquest govern ha fet molt bona feina i el temps ho posarà més de relleu”.

Ayuso (PSC): millor alcalde accidental que un accident d’alcalde

El regidor amb més experiència, el socialista Josep Ayuso, deixa el ple després de 16 anys, 12 al govern i quatre a l’oposició. “He estat afortunat durant 16 anys”. Ha destacat que va poder ser alcalde accidental “i vist el que hem vist aquests quatre anys és millor ser alcalde accidental que alcalde per accident o un accident d’alcalde”. Ha recordat antics col·laboradors i militants, i també la tasca de treballadors municipals. Ha recordat la seva proximitat al món esportiu, l’ascens del CE Sabadell a Segona Divisió, els èxits del Club Natació. Ha acabat agraint la comprensió de la seva família durant tot aquest temps i especialment als seus fills i la seva dona. S’ha acomiadat posant al “servei del meu partit, el meu Ajuntament i la meva ciutat”. “Ara toca l’alcaldessa Marta Farrés que serà una gran alcaldessa”.

Rossinyol marxa desaprofitat

El portaveu del PDeCat, Carles Rossinyol, deixa el ple després de 12 anys, la majoria com a representant del grup més gran a l’oposició.

“Els nostres governants no han sabut aprofitar les vaques grasses ni les èpoques de crisi. I em sap greu. Marxo amb la sensació de no poder aportar tot el que érem capaços de fer per la nostra ciutat. Ho vaig poder fer com a diputat provincial a molts pobles de la província i malauradament vaig tenir poques ocasions de fer-ho a Sabadell perquè hi havia qui confonia [Bustos] els seus interessos personals i els de la ciutat”. CiU durant el temps del bustisme no estaven disposats a governar “i el temps ens ha donat la raó” però en els darrers quatre anys “quan sí hi estàvem disposats el sectarisme d’alguns partits van vetar que poguéssim formar part del govern. Hi ha hagut un govern de transició que desapareixerà per la seva mala gestió”.

Rossinyol demana “una bona gestió” i “menys proclames ideològiques”. El grup demòcrata podria haver aportat capacitat de gestió, lamenta, com també lamenta que no hi ha hagut unió entre els partits independentistes ja que “junts entre tots haguéssim guanyat les eleccions”.

Martínez: “no tanco una forma de viure ni d’entendre la vida”

Marisol Martínez ha deixat el ple després de 12 anys. Ho ha fet recuperant part del discurs d’Antoni Farrés al deixar el consistori l’any 1999 quan parlava del que significava en política la figura de l’encarregat d’una fàbrica.

“Tanco una etapa però no una forma de viure ni d’entendre la vida. No he renunciat mai a transformar la societat ni hi renunciaré”, ha dit.

Ha recordat la seva trajectòria sindical, a l’AMPA de l’escola Joan Montllor, a l’associació de veïns de Torre-romeu i política a Izquierda Unida. “I tot quan el paper de la dona no era fàcil”. Ha seguit recordant que ha estat vuit anys a l’oposició i quatre al govern, el seu paper al cas Mercuri, “un paper més gran del que se sap”. “S’ha dit de mi que sóc un animal polític i és cert. Sóc una política i em reivindico així. Una persona sola per molt líder que sigui és més dèbil que un equip”. I amb aquestes paraules ha agraït al seu equip la feina al seu costat, especialment al regidor Miquel Soler.

Martínez (Guanyem) i Gesa (PP). Autor: David B.
Martínez (Guanyem) i Gesa (PP). Autor: David B.

“Marxo enamorada de Sabadell, que té reptes. He format part del passat i del present, però també formaré part del futur estigui on estigui”, ha seguit.

Berlanga: “malgrat tot ha valgut la pena”

El primer tinent d’alcalde en funcions, Joan Berlanga, s’acomiada del ple. Ha vindicat Unitat pel Canvi: “la ciutat ha tingut sort amb Unitat pel Canvi malgrat les moltes travetes rebudes. Hem aportat obra de govern. Hem posat la ciutat per davant del partit”. Però assegura que no s’ha donat rellevància malgrat haver estat a l’alçada. Ha estat un honor representar una “gent honesta i generosa”. Sobre el govern, creu que “el soroll ha tapat molta feina” però que el balanç és “positiu”.

“Hi ha millores substancials i s’ha preparat el camí per fer canvis molt significatius i hi ha projectes i diners. Malgrat tot el govern ha valgut la pena”.

Ha demanat una alternança “normalitzada”. Ha desitjat “sort i encert” al nou govern “mantenint allò que va bé” per no començar Sabadell sempre “des de zero”.

Joan Berlanga, portaveu d'Unitat pel Canvi. Autor: David B.
Joan Berlanga, portaveu d’Unitat pel Canvi. Autor: David B.

El seu partit queda fora del ple. “És dur quedar fora del ple per primera vegada des de 1979. Farem anàlisi però picarem pedra per tenir un espai polític fort i organitzat per defensar els interessos de la majoria i superar la divisió de l’esquerra. El 2023 no ens podem permetre un escenari com l’actual”. “Seguirem la lluita pels nostres ideals, des del carrer, els moviments socials i veïnals”, ha seguit.

En quart lloc, ha animat la ciutadania a participar en els afers públics perquè “la política la fas o te la fan”. A la gent normal “si feu el pas no us ho posaran fàcil, rebreu alguna punyalada però cal ser-hi perquè cal canviar coses i la democràcia que mereixem no caurà del cel”. “Acabo igual de ric o de pobre que vaig entrar i amb menys pel però no m’he deixat de reconèixer al mirall cada matí. Torno on venia. Estava aquí de pas”.

Rubio contra la correcció política

Glòria Rubio ha avisat que faria una intervenció “política” per “portar la contrària”. “Han passat quatre anys i tot ha estat molt ràpid i molt tens”. Què volen dir 16 anys de bustisme? Doncs que el primer mes una empresa t’intenta subornar només entrar. Vol dir que el personal t’intenta colar expedients per signar sense informe jurídic o que un gerent el dia de marxar t’entrega unes capses. També agafar un expedient i trobar una signatura falsa entre altres relacions clientelars que per la inèrcia volen seguir. Que una empresa com SMATSA extorsioni l’interventor o que Agbar t’intenti renyar amb to paternalista quan intentes entrar en un consell d’administració. L’administració és “patriarcal i masclista”.

“La invisibilització forma part del nostre dia a dia. Pot passar que siguis tinenta d’alcalde i el secretari d’Habitatge de la Generalitat ni et miri als ulls o ser portaveu del grup municipal i tothom truqui al número 1 de la llista, que és home”.

“La hipocresia política forma part del nostre dia a dia però no ho entendrem mai. Per què a porta tancada es diu una cosa i quan la tens oberta es diu la contrària? És impossible que la ciutadania confiï. Com pot ser que grups polítics defensin en aquesta sala els interessos privats de grans empreses i no passi res? Hipocresia política”, ha seguit. Sí ha agraït Rubio la col·laboració d’algunes persones. I per la resta Che Guevara: “no debemos crear asalariados dóciles“.

Els regidors de la Crida, en general, marxen “preocupades perquè els interessos privats estiguin per sobre dels interessos públics” però “amb força i energia per continuar construint projectes transformadors”. Però “la Crida es queda amb tres regidores i serà la veu de les desnonades, explotades, invisibles i tots els que ens han donat la confiança”.

Perarnau centra el comiat en SMATSA

El regidor de Serveis Municipals, Lluis Perarnau, ha centrat el seu comiat en les municipalitzacions. Es va municipalitzar amb Albert Boada la zona blava o la grua municipal però en la segona part del mandat “ha faltat força”. Sobretot a SMATSA: “hem trobat molts obstacles: part del comitè d’empresa d’SMATSA i grups polítics que estaven oposats a la municipalització introduint un tema que no ens va fer cap favor. No era jogo bonito. Fer creure que la municipalització perjudicaria als treballadors no tocava. Fer creure a la plantilla que podien perdre el seu lloc de treball per la municipalització ho lamento. Hem treballat de forma honesta, hem esmerçat molts esforços al control i ens ha comportat una querella penal a quatre tècnics, tres regidors i el propi alcalde”. “Hem anat tan lluny com hem pogut i seguirem treballant en la municipalització dels serveis”, ha assegurat.

Ferràndiz no desitja sort als “adversaris”

La regidora Míriam Ferràndiz, que deixa el ple després de quatre anys, s’ha definit com “acompanyada” de tota la seva organització. “Sabíem que trobaríem resistències al canvi i que trobaríem persones amb ganes de transformar la ciutat. La part més fosca és la hipocresia, el quedar bé, no poder arribar tan lluny. Hem après a gestionar la frustració”. Ferràndiz ha definit el mandat com el del “referèndum i la repressió”, el mandat on “els corruptes han contraatacat i on la corrupció i la màfia s’han anat tunejant. Lluitar contra la corrupció és la nostra obligació”. “Des de la màxima sinceritat que no s’estila gaire als nostres adversaris polítics no els desitgem sort”, ha finalitzat.

Guerrero (ERC): “hem après” però la real politik sempre guanya

L’encara regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero, s’ha acomiadat després de quatre anys també amb certa amargura després del resultat electoral: “ha quedat clar que la real politik sempre guanya”. “Em vaig trobar una regidoria desolada, sense ni un sol projecte. I l’hem musculada en personal i pressupost. Hem tancat ferides històriques com el mur de Torre-romeu, Can Rull o el Vapor Cusidó”. I ha passat revista a les actuacions a l’espai públic a diferents barris: “no teníem i ara tenim contractes de manteniments per a parcs, jardins, poda, arbrat i places, hi ha 83 projectes”. Guerrero espera que “l’ètica sigui molt important per al proper govern, com ho ha estat per a nosaltres. I ara hi ha més consciència, eines i alguns hem après sobre contractació. Serà més difícil colar contractes com el que tenim de recollida i neteja o recollida pneumàtica. Esperem que el nou govern no acabi com una novel·la negra”. Paraules d’agraïment sobre per a Juli Fernàndez. “La lluita continua”, ha finalitzat.

Chacon demana més pes per a Cultura

Chacon, regidora de Cultura, s’ha acomiadat demanat que la cultura tingui més pes al consistori. “Vaig entrar per la possibilitat de construir República des dels municipis i marxo amb la mateixa convicció. Lluitaré sempre per l’alliberament de la Carme i el Jordi, i per la República catalana, però marxo també amb compromís amb la meva ciutat”. Ha reconegut que “m’ha estat difícil d’encaixar amb alguns elements d’aquest ajuntament”. I marxa preocupada perquè “cal situar Cultura on li toca com a eix fonamental”. Ha demanat disculpes pels “errors comesos, que són meus i únicament meus”.

Hinojo marxa reinvidicant la política municipal 

Elena Hinojo, regidora de Transparència encara, des d’Unitat pel Canvi, plega després de quatre anys al govern. “Mai havia participat en política. Vaig arribar de rebot i no coneixia ningú. Reunions sobre com explicar sense explicar, com mentir sense mentir”. Després el dia a dia de l’administració: “tot és lent i lent, per canviar un tobogan es canvien mesos. Però al final ho aconsegueixes. Només per aquesta sensació que tens quan ho aconsegueixes ja val la pena”.

Rossinyol, del PDeCat, i Fernàndez, d'Esquerra. Autor: David B.
Rossinyol, del PDeCat, i Fernàndez, d’Esquerra. Autor: David B.

Ha reivindicat que “la política municipal no va de banderes. Qui vulgui donar el salt a la política nacional, que el doni”. I al proper responsable de Transparència li ha recomanat que no faci cas tothom. I en relació a Joan Berlanga, ha reconegut que “no ha pogut ser” i ha assegurat que gent com ell és necessària en la política. I ha finalitzat assegurant que “ara marxo a conciliar”. Crítica velada a la direcció del seu partit, Podem: “no em representen, ni aquí ni a Madrid”. Per cert, Marta Morell, futura regidora de Podemos, ha seguit el ple des de la sala.

Navarro seguirà lluitant per “canviar el món”

El regidor de Treball i Empresa, i d’Unitat pel Canvi, Edu Navarro, ha centrat la seva intervenció en els agraïments. Ha demanat “treball des de l’humilitat, ètica, coherència i honestedat. Els que entenem la política com una forma de viure estem obligats a continuar vinculats dia a dia a aquesta ciutat”. “Hem de ser pessimistes constructius. Des de dins o fora de la institució seguiré lluitant per canviar el món”, ha finalitzat.

Vidal demana “mirada llarga”

El regidor d’Unitat pel Canvi, i de Salut, ha lamentat el final dividit d’Unitat pel Canvi i ha assegurat que “no marxo lluny” i s’ha mostrat preocupat per la inestabilitat de la ciutat i agraït amb la tasca dels seus col·laboradors, també a Salut i al Districte 1. “A Salut li manca pressupost”, avisa. Bones paraules per Marisol Martínez i Juli Fernàndez i petició d’apartar les posicions “dogmàtiques”.

Renom deixa el PDeCat

“Si preguntessin quin és el potencial de Sabadell tinc clar que és la seva gent”, ha assegurat Sílvia Renom, regidora des del 2015 a l’oposició, molt valorada tant pels membres del govern com de l’oposició. “M’enduc companys i amics amb persones que tenen qualitats humanes com l’Adri, el Ramón, el José  Luis, el Juli, el Gabriel”. Ha agraït la sensibilitat a Serracant “davant la mort de la meva mare”. “Sento que Glòria Rubio no continuï com a regidora perquè la seva coherència és necessària en aquest ple”.

La futura alcaldessa, Marta Farrés, i el diputat i futur regidor Pol Gibert. Autor: David B.
La futura alcaldessa, Marta Farrés, i el diputat i futur regidor Pol Gibert. Autor: David B.

Però en aquests quatre anys “he conegut el millor i el pitjor de la política i no val tot”. De cara al futur, ha recomanat tenir clar que “tots som necessaris” i demana deixar una mica al costat “el nostre ego”. I aquí la notícia: “em vaig presentar a unes primàries i no vaig donar suport a un projecte perquè havia de ser coherent. Per la coherència avui acabo aquests quatre anys com a regidora i la meva vinculació al partit. Sento no haver estat a l’alçada per algunes. Ens veiem pels carrers de Sabadell”, ha tancat.

Font demana recuperar la “cultura del pacte”

El regidor del PDeCat, abans CiU, Toni Font també deixa el ple després de 12 anys. “Tres mandats tan enriquidors com convulsos. 12 anys d’il·lusions i decepcions”. “El meu pas per aquest ajuntament m’ha permès veure una ciutat amb quatre crisis: econòmica (atur o desnonaments), de confiança política (15-M i vella política), institucional (decadència moral i política que eclosiona amb el cas Mercuri) i territorial (procés)”. Ha demanat recuperar la cultura del pacte i la “transacció”. “14 vots permet governar però menysté una part de la ciutat”, ha seguit.

Beltran agraeix a Rossinyol haver pogut viure l’experiència

Josep Beltran s’ha acomiadat després de 12 anys, tots a l’oposició, sempre al costat de Carles Rossinyol i Toni Font. “Gràcies al Carles per posar la confiança en mi”. Ha repassat de forma crítica el balanç de l’encara govern quatripartit, lamentant que va haver-hi un pacte previ per no incorporar el seu espai. “Hi ha hagut manca de tracte i de sensibilitat”, ha dit.

García (Cs) el lleial

El regidor de Ciutadans Ramón García ha definit com un “immens honor” representar Ciutadans i s’ha mostrat com a orgullós de la feina realitzada i d’haver defensat “els drets de tots els sabadellencs” quan es va retirar la bandera espanyola o el CDR va ocupar la Casa Gran.

Porras (PSC), breu però intens

La socialista Mercè Porras ha avisat que “seré breu ja que com a regidora també ho he estat”. Ha estat regidora mig any. Ha desitjat sort i encerts als que entren i ha agraït la col·laboració als treballadors i membres del grup socialista.

Corcuera (PSC): la política municipal agrada i molt

“Un honor”. Ha definit així el regidor durant sis mesos Carlos Corcuera, diputat durant molts anys al Congrés dels Diputats. “He fet el que he pogut aquests sis mesos però donen per poc”, ha reconegut. “He pogut tastar la política municipal. Havia pogut representar aquesta ciutat al Congrés però quan proves la política municipal agrada i molt, veure que les accions tenen una resposta immediata”.

Soler lamenta que el govern no ha pogut “generar un estat d’ànim”

El regidor de Guanyem Miquel Soler ha expressat el seu “agraïment” per haver pogut ser regidor quatre anys. “Sabadell ha tingut aquests anys un govern honest i treballador. Lamento que no haguem pogut generar un estat d’ànim a l’alçada de la nostra feina”, ha sostingut. “S’ha fet una gran obra de govern i no s’ha estat parlant de banderes o de llaços i no llaços”, ha defensat. Recomana a partir d’ara humilitat i complicitats.

Gesa avança que el PP seguirà des del “carrer”

El portaveu del PP, Esteban Gesa, ha reconegut “no tenir res preparat” i ha avançat que “avui no faré un discurs polític”. “Després de molts anys, el PP no estarà al consistori i en els vuit anys que he estat regidor ha estat un plaer, un honor i un orgull representar la ciutat. Sempre he tractat de ser honest, no faltar el respecte a ningú i si ho he fet demano disculpes. El PP seguirà treballant a peu de carrer”. Gesa ha agraït a tots els alcaldes amb els que ha coincidit, Manuel Bustos, “el meu amic” Joan Carles Sánchez, Juli Fernàndez i Maties Serracant. Després ha dedicat unes paraules d’escalf a cada un dels regidors, excepte per oblit a  Joan Berlanga, qui somrient també les ha demanat per a ell.

Bosch marxa agraït

El no adscrit Carles Bosch s’ha acomiadat agraït i ha demanat “il·lusió i ganes de col·laborar per trencar amb la mala actuació de confrontació, amenaces o actes judicials dels darrers anys”.

Monge, trist i content

El no adscrit Lluis Monge s’ha reconegut com a content perquè “acaba aquesta etapa” però trist per “com deixo el meu Sabadell”. Assegura que la crisi del Mercuri va deixar molt malmesa la ciutat que en els darrers quatre anys ha anat a pitjor. “Segurament calia un canvi però no aquest”, ha afegit. Ha assegurat, però, que la nova etapa no comença millor perquè el primer que s’ha anunciat és que es retirarà la pancarta que posa “llibertat presos polítics”. “Fa basarda”, ha dit tot continuant demanant al nou govern apostar pel pragmatisme sense actuar per “dogmes ideològics”.

Foto portada: els regidors que han acabat el mandat 2015-2019. Autor: @aj_sabadell via Twitter.

Comments are closed.