Aprovada la Declaració d’emergència climàtica i l’Agenda 2030

El ple municipal ha declarat l’emergència climàtica i l’Agenda 2030 de Sabadell, el text base a partir del qual el consistori i la ciutat han de lluitar contra els efectes de l’escalfament global. La Crida s’ha despenjat de la signatura ja que creuen que queda curta perquè bàsicament no té calendari d’actuacions. 

Acord de consens entre cinc de les sis formacions polítiques amb representació a l’Ajuntament per declarar l’emergència climàtica a Sabadell i elaborar l’agenda 2030, els objectius i mesures que es prendran a la ciutat per lluitar contra l’escalfament global. La declaració s’ha aprovat al ple, amb signatura entre els portaveus municipals del PSC, ERC, Ciutadans, Junts i Podem abans de la sessió. Conté 10 punts amb una sèrie de compromisos, alguns sense calendari i altres amb calendaris fins l’any 2050.

Què preveu aquesta declaració?

El consistori es compromet a un balanç zero d’emissions de carboni abans de l’any 2050 (d’aquí a 30 anys per tant) reduint els gasos d’efecte hivernacle. S’han d’aprovar estratègies per abandonar els combustibles fòssils apostant per les energies 100 per cent renovables de forma urgent, i apostant per un nou model de producció i consum.

L’Agenda 2030 inclou compromisos a nivell municipal (d’Ajuntament) i altres a nivell de ciutat. Per exemple, impulsar infraestructures per al transport públic i col·lectiu, ambientalitzar tota la flota de vehicles i autobusos municipals, implantar les mesures del Pla Director de la Bicicleta o regular els vehicles de mobilitat personal (patinets elèctrics, entre altres). S’hauran de pacificar tots els entorns escolars i iniciar una Zona de Baixes Emissions com a Barcelona o Madrid abans de l’any 2024. A nivell d’espai públic, caldrà apostar més pel verd urbà, el drenatge de les aigües de la pluja i infraestructures verdes i blaves. En quatre anys caldrà reduir un 25 per cent els nivells de contaminació atmosfèrica. Així mateix caldrà incorporar els criteris de l’Agenda 2030 a tota l’actuació municipal.

La Crida s’absté

La Declaració d’emergència climàtica i l’Agenda 2030 han tingut el vot favorable de tots els grups, excepte la Crida, que s’ha abstingut perquè la veuen “insuficient”.

“Hi ha objectius però no hi ha un calendari d’actuacions. Posar objectius és fàcil. La nostra abstenció és una crida a ser conscient que calen canvis més urgents, si no diem a l’Estat que no volem el Quart Cinturó, si és de l’Estat incorporarà més trànsit, si no creem una Zona de Baixes Emissions que vagi més enllà del centre de la ciutat, si no reclamem més inversions en transport col·lectiu, si no donem més espai a la bicicleta. Sense tot això serà una declaració buida de contingut”, ha avisat el regidor Maties Serracant des de la Crida.

La regidora d’Urbanisme, Mar Molina, ha lamentat l’abstenció de la  Crida, que ha impedit la unanimitat. Serracant ha emplaçat l’executiu municipal a ser molt exigent i ha obert la mà a implantar totes les mesures per mitigar l’escalfament global.

Foto portada: un infant, a les fonts de la plaça Sant Roc a l’estiu. Autor: David B. 

Comments are closed.