Foto portada: representants del SPL-CME a la sala de plens. Autor: David B.

Aprovat al ple el nou conveni col·lectiu de l’Ajuntament

El ple municipal ha aprovat aquest migdia el nou conveni col·lectiu de la plantilla de l’Ajuntament, que estarà vigent fins l’any 2022 i té el suport dels sindicats majoritaris CC.OO i UGT però no del Sindicat de Policia Local – Cos de Mossos d’Esquadra. L’aprovació del conveni arriba al final del mandat, després de llargues negociacions i just una setmana abans de les eleccions sindicals dins la corporació municipal. 

El regidor de Recursos Humans, Eduard Navarro, ha parlat de negociació “intensa”, amb 57 meses generals i més de 200 hores de reunions amb propostes sempre “constructives”. Ha destacat l’acord amb els dos principals sindicats, CC.OO i UGT. El nou conveni és vigent des de l’1 de març i té una vigència de tres anys, fins el 2022. A nivell retributiu reverteix els efectes salarials de les retallades: hi ha 1,17 milions d’euros d’increment en la política retributiva. “Durant anys no s’han produït valoracions de llocs de treball però ara es destinaran 60.000 euros anuals per encaixar les disfuncions que s’havien creat”, ha seguit Navarro, qui creu que “per primera vegada hi haurà carrera professional a l’Ajuntament i es prepara l’administració per al relleu generacional”.

El regidor Eduard Navarro. Autor: David B.
El regidor Eduard Navarro. Autor: David B.

Ha destacat l’acord amb part del professorat de l’Escola Illa. “Recuperaran les 18 hores lectives que tenien abans de les retallades”, ha dit el regidor, qui ha destacat les millores a la policia en calendaris, torn de nit, que deixarà de ser fixe, i formació anual en un col·lectiu on no estava “normalitzat” fer-la.

També des del govern, Marisol Martínez (Guanyem) ha destacat que les claus eren “recuperar poder adquisitiu dels treballadors” i “posar ordre” a l’administració. Sí ha fet autocrítica perquè la negociació ha estat massa llarga. Juli Fernàndez, d’Esquerra, ha destacat que s’ha aconseguit un “punt de trobada que per nosaltres és rellevant hagi estat amb les dues representacions sindicals majoritàries i un aval molt ampli dels treballadors en les assemblees dels sindicats”. Lluis Perarnau (Crida, però regidor també de Seguretat) ha recordat que tant CC.OO com UGT tenen representació a la Policia Municipal i que, per tant, l’acord té el suport de dos dels tres sindicats al cos policial. “Tindrem més dies de disponibilitat i més efectius en els agents que s’incorporen perquè hi ha jornada de vuit hores. En el torn de nit, on hi ha condicions més penoses, s’estableix un cicle de tres anys per millorar les condicions de vida”. S’han regularitzat complements salarials que es donaven anteriorment.

Protesta del sindicat SPL-CME

Quatre membres del Sindicat de Policia  Local – Cos dels Mossos d’Esquadra (abans SPPMCat) han mostrat amb una pancarta a la sala de plens el seu rebuig al nou conveni. Acusen l’equip de govern d’ofegar la Policia Municipal, en la línia del que denuncien des de l’inici del mandat.

La situació a la policia centra les crítiques de la policia

Carles Rossinyol, portaveu municipal del PDeCat, ha definit que tenir acord és una “bona notícia” però que hi ha elements que “no veiem clar” des del punt de vist jurídic perquè s’han ajuntat en la mateixa negociació el personal funcionari i laboral i “tenen dos règims jurídics diferents”. Per tot plegat ha anunciat l’abstenció.

Des de l’oposició, Josep Ayuso (PSC) ha acusat el govern de crear una “contrataula de negociació” per tirar endavant el conveni, i ha recordat els problemes de la Policia Municipal amb l’actual executiu. “Celebrem l’acord però no podem estar contents del tot perquè hi ha un col·lectiu que no se sent representat com són els policies municipals”, ha seguit.

Adrián Hernández (Cs) ha acusat el govern de deixar la negociació al “congelador” durant mesos i prémer ara l’accelerador “perquè interessava aprovar-lo”. També ha assegurat que “el col·lectiu de policies se senten cremats tant amb la direcció organitzativa com la política” i ha acusat l’equip de govern de perseguir la dissidència a la policia. Així mateix ha demanat “canviar estructures i polítiques” per revertir la manca de confiança de la plantilla. El no adscrit Lluis Monge ha sumat un altre grup: l’escala administrativa del consistori, que dona al seu parer símptomes de malestar.

Absències al ple

Tres dels 27 regidors s’han absentat del ple, celebrat de forma extraordinària a les 13.30 hores. Han estat Josep Beltran (PDeCat), Esteban Gesa (PP) i el no adscrit Carles Bosch.

El nou conveni ha tingut 21 vots favorables i només les tres abstencions dels regidors del PDeCat.

Foto portada: representants del SPL-CME a la sala de plens. Autor: David B.

Comments are closed.