Compra pàrquing per Nadal

  • L’executiu municipal i Junts donen llum verda a la compra del pàrquing per 4,8 milions. 
  • ERC posa condicions mentre la Crida mostra la seva oposició per innecessari. 

El ple ha aprovat la compra de l’aparcament del Passeig Manresa a l’empresa pública FGC per 4,8 milions. L’operació es fa quatre anys després del final de les obres de la instal·lació. Queda per més endavant negociar amb Saba el rescat de la seva concessió per unificar els dos aparcaments a la zona, la forma de gestió i les obres d’adequació. Govern i oposició han saludat, amb matisos, la iniciativa. Només la Crida s’hi oposa obertament. 

L’aparcament té dues plantes, entre la superfície del Passeig de la plaça Major i l’estació Plaça Major dels FGC. En concret està a les plantes -1 i -2. La idea del govern actual és connectar el nou aparcament amb l’actual sota la plaça del Doctor Robert i tancar la sortida del carrer del Sol, potser l’entrada per la Casa Duran. El gestiona Saba i encara té concessió. Caldrà rescatar-la, pagant a Saba pels beneficis que deixarà de tenir. Entre els dos aparcaments, s’estima que hi haurà 490 places.

El pàrquing està acabat des de febrer de l’any 2015. Cal habilitar-lo. Fins ara ha estat tancat. L’anterior govern va explorar no emprar-no com pàrquing sinó amb usos ciutadans, però finalment l’opció es va desestimar i es va iniciar una negociació amb l’empresa FGC per adquirir-lo. Una negociació tripartita, amb l’aparcament de l’avinguda de Josep Tarradellas, entre La Creu Alta i la Concòrdia, també sobre la taula, que no va quallar abans del maig de 2019. Ara el nou govern ha estimat més comprar directament l’aparcament del Centre al comptat, tancar la negociació i parlar per separat de Josep Tarradellas.

Ciuró, optimista; Cs, expectant

La compra ha trobat complicitats: “és una molt bona notícia per començar a tancar tres dècades de provisionalitat al centre de la ciutat. Permetrà que el cor de la ciutat bategui només amb força”, ha reblat la portaveu de Junts, Lourdes Ciuró. Avançant-se a les crítiques ha recordat que Barcelona, Terrassa o Reus tenen aparcament per a cotxes al subsòl de la seva ciutat. Ciuró demana entomar nous reptes com la Via Massagué, els accessos al pàrquing perquè la rampa és un “esvoranc” i buscar fórmules intel·ligents d’explotació. “És l’oportunitat per revitalitzar el centre”, ha finalitzat.

Ciutadans ha qualificat com “oportuna” la compra. El regidor José Luis Fernández ha assegurat que “si volem pacificar el centre, i que la gent vingui al centre, passegi i sigui una diferència qualitativa respecte a comprar des de casa per Amazon, haurem de facilitar que la gent pugui arribar”. Ha mostrat alguns dubtes: no se sap quant costarà adequar l’aparcament, quina forma de gestió s’emprarà ni quants diners s’hauran de pagar a Saba per rescatar el pàrquing de Doctor Robert.

Les tres condicions d’Esquerra

El portaveu d’Esquerra a l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez, ha compartit el fons de l’operació però rebutja el mètode d’adquisició: “gairebé cinc milions d’euros al comptat”. No obstant, es mostren oberts a l’operació amb tres requisits futurs: preu d’aparcament assequible (màxim preu de zona blava), gestió pública de l’empresa municipal VIMUSA (“els guanys de l’explotació el 100 per cent per la ciutat”) i substituir zones d’aparcament en superfície. “Amb aquestes decisions ens juguem el model de ciutat i la dinamització de la ciutat”, ha reblat.

La Crida: “un mal negoci”

Des de la Crida, el regidor i exalcalde Maties Serracant ha avançat que no comparteixen el cost, la forma de pagament ni la motivació de la compra. Són els més crítics amb l’operació. “Els estudis indiquen que no falta aparcament al centre i que no és una ubicació adequada”, ja que el 40 per cent de les places al centre estan lliures en hora punta, segons els estudis que s’havien fet. Serracant ha recordat com ja al 2006 es va qüestionar la ubicació del pàrquing i l’estació amb entitats com Sabadell Cruïlla o l’Entesa apostant per fer-ho al Vapor Turull. Però es van fer finalment al Passeig. En certa manera, el regidor socialista Eloi Cortés li ha donat la raó: “el pàrquing ja hi és i agradi o no ens l’hem de menjar”. Serracant ha criticat que l’Ajuntament pagarà ara de cop els 4,8 milions mentre que en el darrer mandat FGC permetia fer-ho a diversos terminis.

“En definitiva és un mal negoci”, ha finalitzat, “que no farà més que incrementar el volum de trànsit al centre; hi ha places de pàrquing al centre: a Tres Creus o a la plaça de l’Imperial. Hi ha places lliures”.

La regidora d’Urbanisme, Mar Molina, assegura que “la futura gestió la debatrem en el seu moment”, ha defensat la compra al comptat per evitar grans “romanents” de tresoreria. La compra del pàrquing ha sortit endavant amb els vots a favor del PSC, Podem i Junts, l’abstenció d’Esquerra i Ciutadans i vot contrari de la Crida.

Foto portada: la rampa d’entrada i sortida del futur aparcament, al Passeig Manresa, fa uns dies. Autor: J.d.A. 

Comments are closed.