Llum verda al pressupost

  • Els socis de govern aprofiten el debat per detallar en profunditat la gestió des del 2015. 
  • Els comptes per al 2019 s’aproven sense sorpreses. L’aprovació definitiva, al desembre. 

El quatripartit aprova sense problemes el seu quart pressupost municipal, el més expansiu segons han destacat els regidors de l’executiu. El pressupost ha pujat un 23 per cent des del 2015 i supera els 224 milions (més info: ‘Les 10 claus del pressupost per al 2019‘).

El debat extraordinari de pressupostos s’ha iniciat a través del tinent d’alcalde d’Economia, Juli Fernàndez (ERC), que els ha definit com els més elevats del mandat i el que presenten menor endeutament. No obstant, ha recalcat que és una proposta inicial, que serà modificada tan aviat com sigui possible a l’alça, potser al gener. Fernàndez ha destacat que la despesa per habitant supera els 1.000 euros i ha assegurat que la prioritat del govern és que “els ciutadans gaudeixin o tinguin el retorn d’allò de que disposem”.

A la pràctica, però, la presentació dels pressupostos s’ha repartit entre representants dels quatre socis de govern. Així la tinent d’alcalde de Promoció de la Ciutat, Marisol Martínez (Guanyem), ha assegurat que “es consolida tota l’estratègia de promoció de quatre anys”. Així ha repassat les accions comercials, esportives i de promoció que s’han fet i es faran. Un pressupost “de colofó” al pla de mandat.

Berlanga, Serracant i Fernàndez
Berlanga, Serracant i Fernàndez, a la sala de plens.

La regidora de la Crida i responsable d’Habitatge Glòria Rubio ha destacat l’evolució de la despesa en habitatge, que serà de 8,1 milions. Ha explicat el pla de construcció d’habitatge de lloguer, per fer 362 pisos en vuit anys i incrementar un 40 per cent el parc públic. I també com s’ha sanejat l’empresa pública VIMUSA des del 2015.

Per altra banda, el tinent d’alcalde de l’àrea social, Joan Berlanga (UpC), ha destacat que el govern ha estat capaç d’aprovar quatre pressupostos: “quan arriben els temes importants, sabem treballar els consensos”. Entrant en la seva àrea, ha destacat l’aposta pels serveis públics i les millores laborals del personal de les empreses concessionàries. El pressupost de l’àrea social ha augmentat en 16 milions en quatre anys. Com Martínez, ha assegurat que el pressupost “consolida” el pla de mandat: “no busquin grans sorpreses”.

CiU: més gestió pura i dura que transformació

Absent el portaveu Rossinyol per viatge de treball i el també regidor Josep Beltran, la regidora Sílvia Renom reconeix que “hi ha coses i partides positives” i ha anunciat l’abstenció del seu grup. “Però volem saber que hi ha de transformador en el pressupost que no sigui la gestió pura i dura. No aposten per un pla de museus ni cap gran partida per cultura, les partides de patrimoni són petites, no tenim pla d’accessibilitat dels carrers”. Renom ha destacat per a bé l’aposta per l’administració electrònica i l’impuls de l’habitatge públic.

PSC: pressupost tàctic 

El portaveu del PSC, Josep Ayuso, manté que el pressupost és “tàctic” i una mostra més que hi ha “quatre governs. Fins i tot ara veiem que cada àrea ens explicarà els seus avenços i ens farà un publireportatge”. A més, al seu parer el govern incompleix els seus compromisos ja que l’any passat van presentar el pressupost com centrat en l’espai públic. “A finals del 2018 no cal que ens expliqui com està la ciutat o els problemes que hem tingut. Per què els hem de creure ara?”, ha seguit, recuperant el plet territorial, ja que al seu parer “han abandonat parts de la ciutat” mentre s’han cuidat altres zones.

Cs: opacitat i electoralisme

Vista la presentació del pressupost, i l’ús que n’ha fet el govern, el regidor de Ciutadans José Luis Fernández ha demanat un debat monogràfic sobre l’estat de la ciutat. Entrant en matèria, Fernàndez creu que el pressupost suposa una “rectificació” del govern, pel que fa a les negociacions amb la banca, la reserva de pressupost per a projectes només licitats o altres aspectes com el sanejament de VIMUSA per construir pisos. Ha assegurat que el pressupost suma “opacitat” i “electoralisme” ja que és molt difícil de seguir on es gasten els diners.

Monge i Bosch han votat en contra perquè no s’incorporen prou millores per als treballadors municipals segons denuncien les centrals sindicals. El regidor del PP, Esteban Gesa, no ha assistit al ple.

Resultat

El pressupost ha tingut els vots a favor dels quatre socis de govern. CiU s’ha abstingut. Els vots en contra han estat de PSC, Ciutadans i els no adscrits.

Foto portada: el tinent d’alcalde d’Economia, Juli Fernàndez, a la sala de plens. Autor: David B. 

Comments are closed.