Desgavell polític, però unanimitat, en la moció contra els barracons

  • L’alcaldessa atura el ple per buscar un consens entre grups a les portes de la votació. 
  • Crítiques unànimes de l’oposició a Podemos, i al PSC, pel “populisme” i unilateralitat de la moció. 

Sabadell és la segona ciutat amb més barracons de Catalunya, només després de Barcelona. “S’han cronificat els mòduls prefabricats”, denuncia la portaveu municipal de Podemos, Marta Morell, qui ha portat al ple la problemàtica per instar la Generalitat a fer marxa enrere als mòduls. El PSC ha proposat la moció, que ha sortit endavant. Però amb molta polèmica i fins i tot el plenari aturat.  

No semblava difícil que el ple aprovés una moció reclamant a la Generalitat posar fi als barracons. Però per tenir llum verda l’executiu va suar la gota gorda. La moció arribava de la mà de Podem, però poc abans del ple el PSC també s’hi va sumar com a proposant. Tots els partits de l’oposició a l’uníson van carregar contra les formes de l’executiu. Consideren que en un tema de ciutat calia buscar el consens i creuen que tant Podemos com el PSC volien marcar-se un punt amb les famílies que pateixen els barracons. L’alcaldessa s’ha excusat en un malentès: ella va dir que el PSC s’hi sumaria en una reunió fa uns dies però la resta de grups no ho van entendre així. En tot cas, ni PSC ni Podem van buscar el suport de la resta, denuncien.

Cataracta de crítiques

“La moció té regust a populisme i demagògia”, ha dit el republicà Gabriel Fernàndez “Si volien un front ampli només ens ho haguessin hagut de demanar perquè ens haguéssim sumat”, ha assegurat la regidora de la Crida Anna Lara. Des de Ciutadans, Adrián Hernández ha parlat de moció “inútil” que a més trencava amb els consensos anteriors, i el juntaire Quim Carné ha assegurat que “així no es fan les coses”. En general venien a dir que ningú els havia buscat per sumar-s’hi ni per negociar. I tothom ha mantingut que s’abstindria o votaria a favor, però amb la boca petita: “un sí crític”, ha resumit l’anticapitalista Lara.

Farrés “passa la pilota”

En el benentès, tal com ha dit l’alcaldessa que “tinc més força per negociar amb el departament d’Ensenyament una proposta consensuada del ple”, tant Esquerra com la Crida han proposat deixar la moció sobre la taula i tornar-la en una sessió futura, consensuada i aprovar-la per unanimitat. Farrés no s’hi ha oposat però ha recordat que la moció venia també de la mà de Podem i que “passava la pilota” a la seva portaveu, Marta Morell. Morell s’ha resistit assegurant que “Podem té dret a presentar les mocions que vulgui” com fan la resta de formacions. A més, es tractava de la primera moció que portava el partit lila al ple des de la seva entrada al consistori. El també socialista Robles ha reiterat que el PSC no tenia inconvenient en renegociar.

Vista la situació de bloqueig, l’alcaldessa ha decidit aturar el ple durant 5 minuts per buscar una sortida. Un fet inèdit en la darrera dècada aturar un ple just abans de votar. Els cinc minuts han estat 15. Morell s’ha negat a retirar la moció. Però finalment s’ha trobat un encaix. Tant Podemos com el PSC han donat llum verda a incloure un nou punt a la moció i el text s’ha aprovat per unanimitat.

I què diu aquest punt?

El nou acord afegit afirma que es reactivarà la comissió creada l’any 2016 entre famílies, sindicats, partits polítics i administracions per fer seguiment de la problemàtica escolar al barri de Can Llong, el que més pateix els barracons. Una menció que ve a reconèixer la tasca de l’anterior govern, que va cedir els terrenys a la Generalitat per fer els edificis de l’escola Virolet i l’institut Arraona, a Can Llong.

Regust agre

És la primera moció que presenta Podem a la història a Sabadell. Ha tingut llum verda però amb mala maror i més enllà de les habituals discrepàncies entre govern i oposició, uns latents desajustos entre els regidors socialistes i la regidora podemita, que no ha tingut un ple fàcil.

L’escola Virolet no estarà acabada el curs 2021-2022

La polèmica ha deixat en segon pla el contingut. Però a hores d’ara Sabadell té tres centres exclusivament en barracons (escola Virolet i institut Arraona i Narcisa Freixas). És la segona ciutat en número d’alumnes en mòduls. “És insostenible i la Generalitat promet eradicar-los des de l’any 2000 però el seu número no para de créixer”, ha assegurat Morell.

Del debat es deriva també que l’equip de govern dona per fet un nou retard en el calendari d’obres de l’escola Virolet a Can Llong. El regidor d’Educació, Manuel Robles, ha denunciat que “s’han canviat les regles del joc i ho he de denunciar”. El passat agost s’ha donat una pròrroga de fins a vuit mesos per redactar el projecte per un error tècnic. Això farà molt difícil que l’escola tingui edifici durant el curs 2021-2022, com era l’objectiu. L’oposició ha trobat a faltar les formes de l’anterior regidor d’Educació, Joan Berlanga. “Fins ara quan hi havia notícies bones ens les deia ell i quan hi havia problemes també ho sabíem per ell”, ha assegurat Hernández (Cs).

La Generalitat, per la seva banda, es compromet a fer l’escola Virolet i l’institut Arraona abans de l’any 2023, dins un paquet d’inversions educatives que va fer públiques la passada primavera. S’han reservat més de 13 milions d’euros per a les dues construccions.

Foto portada: la portaveu de Podem, Marta Morell. Autor: J.d.A. 

Comments are closed.