Foto portada: un moment del ple, aquest dimarts. Autor: David B.

El ple de l’aprovar per aprovar

Exercici de voluntarisme polític dels grups municipals, que han destinat hores de debat entre badalls (alguns més discrets que altres), mirades al mòbil i fins i tot al sostre per donar llum verda a diverses proposicions dels partits, a la vegada que donen per fet que no es podran acomplir els propis compromisos aprovats. 

La part expositiva del ple ha durat poc més d’una hora. Sense novetats rellevants en la majoria dels casos. Un cop arribats a les mocions, pluja d’intervencions durant quatre hores. Res nou per la durada. Sí perquè en alguns casos, malgrat una miríada de crítiques a la consistència de les propostes, bona part d’elles han tingut llum verda. Aquest dimarts els dos grups majoritaris, PSC i Esquerra, han estat generosos.

Plantar un arbre per cada nadó és impossible, però s’aprova “per la filosofia”

La moció de Ciutadans per plantar un arbre per cada nadó nascut a Sabadell s’ha estimat. El debat ha estat llarg i ple de llocs comuns en bona part de la moció (acusacions de ser inconcrets per una banda, de ser massa ambiciosos per l’altra banda o de no poder-se complir) però “tot i que ells ja saben que no arribarem perquè és impossible sí que hem de reconèixer que necessitem més arbres” en paraules de la regidora de Desenvolupament Urbà, Mar Molina (PSC). Així que per la “filosofia de la moció” el PSC, i també Podem, han votat en positiu i la moció s’ha aprovat per 14 vots favorables i 13 abstencions. Junts per Sabadell ha precisat que portar la moció a la pràctica significa quadruplicar el número d’arbres plantats segons el nou Pla d’Arbrat Viari. Poc menys que una quimera. I el seu regidor Francesc Baró s’ha preguntat per quin criteri cal plantar arbres per cada nen nascut a la ciutat i no per cada infant adoptat o, fins i tot, per cada difunt.

Ciutat amb contracte verd i blau? Sí entre crítiques

Moció ambientalista també de Junts per Sabadell. Fer que la ciutat tingui un contracte blau i verd. En planer, que hi hagi més fonts i més zones verdes a la ciutat. Crítiques de la Crida de buscar un titular, de defensar una cosa (el blau i el verd) i una altra (el Quart Cinturó) a la vegada. I des d’Esquerra, de voler una cosa que ja es fa: “si en alguna cosa estava d’acord l’anterior govern era en posar color a la ciutat dins les seves capacitats”, ha dit el republicà Santi Valls. Cs critica la inconcreció i recorda que molt parlar de blau però moltes fonts a la ciutat no funcionaven fins fa quatre dies. El regidor de Cohesió Territorial, Jesús Rodríguez, ha recordat algunes mesures que s’estan executant o alguns projectes en marxa i ha assegurat que la moció va en la línia dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Així que, com ja es ve fent, argument que tot sovint o només una hora més tard servirà per desestimar mocions, aquí tots els grups menys la Crida han donat suport a la proposta, que ha sortit endavant.

S’aprova la moció de Waka entre crítiques 

Anteriorment a la part verda del ple s’ha aprovat la moció de la Crida i ERC sobre els abusos sexistes i racistes a la discoteca Waka, a Sant Quirze. Durant mitja hora els partits s’han dedicat a trobar pegues i no poques a la proposta de la Crida (la fiscalia ha arxivat les denúncies per manca de proves, ja es parla d’això a la Comissió de la Convivència, la Crida utilitza això de forma partidista, l’ajuntament de Sabadell no pot generalitzar perquè a Waka hi treballen molts vigilants i hi ha molts clients). Un dels punts de la moció ja es fa, un altre no es pot fer, un altre afavoreix alguns locals sense concretar-ne quins. De les més crítiques, la podemita Marta Morell, a la vegada tinent d’alcaldessa, criticant la Crida per portar temes sensibles, sense consens i dient que poden acabar afavorint l’extrema dreta. Una allau de crítiques, però finalment, a l’hora de votar, s’ha aprovat la moció. Només Ciutadans ha votat en contra.

Contra la pobresa i a favor dels sense sostre

Tots els partits han aprovat també una moció genèrica sense cap mesura en concret per combatre els factors que porten alguns ciutadans a viure al carrer. Ha arribat al plenari de la mà de la Federación de las Asociaciones de África Negra de Sabadell y Catalunya.

Foto portada: un moment del ple, aquest dimarts. Autor: David B.

Comments are closed.