El representant de l'Obrera, a la sala de plens. Autor: David B.

El ple, contra el desallotjament del centre ocupat l’Obrera

L’Ajuntament dóna suport al centre social l’Obrera en el seu litigi judicial contra Cajamar. Així ho ha aprovat una moció presentada pels quatre socis de govern, que no ha obtingut cap altre suport. 

Gerard Marín, en representació de l’Obrera a través de Sabadell per la República, ha repassat la història de l’actual CSA L’Obrera, després de l’ocupació d’un local a l’avinguda de Barberà el Primer de maig. “En aquest temps el projecte s’ha consolidat, hi participen centenars de persones i tothom pot participar-hi”, diu Marín. Cajamar, propietari de l’immoble, en demana el desallotjament a través del fons Cerberus, vinculat al fill de José María Aznar. Hi ha 17 persones autoinculpades per usurpació a l’espera de judici, el 17 de setembre. “Cajamar es nega a dialogar. A l’Obrera hi ha dos interessos: el de les persones humils i el del capital més salvatge. L’Ajuntament ha de prendre partit”, sosté Marín. L’entitat vol una ocupació temporal de l’espai, a cost zero, i la retirada del procediment judicial.

El govern defensa la proposta

El regidor de Guanyem Miquel Soler recorda com les entitats financeres es van quedar 61.000 milions d’euros durant la crisi, “pràcticament el que es va buidar de la guardiola de les pensions”. “Mentre la gent de l’Obrera treballa pel barri hi ha qui n’ha obtingut grans beneficis”, ha seguit. Per la seva part, el regidor de la Crida Lluis Perarnau acusa a Cajamar de “tancar-se en banda a negociar per dur a terme una operació d’especulació immobiliària”. Des d’Esquerra, Gabriel Fernàndez creu que el consistori ha d’ajudar a trobar una “solució negociada per seguir comptant amb aquest punt emblemàtic i les seves activitats”. El regidor d’Unitat pel Canvi Edu Navarro ha donat suport a “l’associacionsme i la tasca que realitza des del 2015 el CSA L’Obrera” i creu que l’Ajuntament ha de seguir intermediant entre les dues parts.

CiU, PSC, Cs, PP i els no adscrits, en contra

La proposta del govern no ha tingut bona acollida a l’oposició. “No estem d’acord en les ocupacions, hi ha dret a la propietat, que estructura a la societat al llarg de la història de la humanitat”, manté el portaveu de CiU, Carles Rossinyol. “Hi ha moltes entitats que necessiten locals i no es dediquen a ocupar. Hi ha una cua”, ha seguit. “Defensem el dret a l’habitatge però no és el cas”, ha avisat el portaveu del PSC, Josep Ayuso. No obstant, els socialistes no han votat contra la moció perquè el veinat els ha defensat el projecte. El socialista demana al consistori que ofereixi a l’entitat un espai “digne”.




“Quin missatge donem a la ciutadania? Que si tenen un projecte com entitat no esperin la cessió i ocupin un local? Ells van prendre una drecera i això té riscos”, diu el portaveu de Cs, José Luis Fernández. El portaveu del PP, Esteban Gesa, acusa el govern de “carregar-se d’alguna manera la propietat privada. Ens agradi o no ens agrada existeix i com a govern tenen la capacitat de cedir un local a l’entitat”

“No és el mètode més correcte ocupar un espai privat per desenvolupar activitats. Ens semblaria un greuge respecte altres entitats que articulen les seves propostes de la forma correcta: sol·licitar un espai i esperar que se’ls cedeixi”, ha dit el no adscrit, Lluis Monge, sobtat perquè sigui el govern qui proposi una solució “no correcta”.

Foto portada: el representant de l’Obrera, a la sala de plens. Autor: David B.

Comments are closed.