Crisi SMATSA: el ple demana canvis a la ITF per salvar els llocs de treball

  • Renyida votació per modificar els annexos de la polèmica ITF per salvar els llocs de treballs a l’empresa de neteja viària. 
  • Un canvi a última hora a la moció de Ciutadans obre una esquerda a l’equip de govern municipal.

En una ajustada votació, el màxim òrgan municipal de Sabadell demana al govern, amb el vot de dos dels quatre socis de l’executiu, modificar els annexos de la Instrucció Tècnica de Facturació (ITF). Un gest a canvi que l’empresa SMATSA retiri l’ERO que fa perillar uns 40 llocs de treball. I en conseqüència, que es desconvoqui la vaga d’escombraries que ha de començar el proper dilluns. 

Debat seriós i tens al ple. La sorpresa ha saltat amb la portaveu de Guanyem i tercera tinenta d’alcalde, Marisol Martínez, que ha anunciat el vot a favor d’una moció de Ciutadans per modificar una part de la ITF a l’empresa SMATSA per salvar els llocs de feina en perill. “Hem de buscar totes les taules per trobar una solució per evitar els acomiadaments”, ha dit, sense deixar d’implantar la ITF, però replantejant els serveis que es fan i els que no es fan. “La nostra obligació és tenir un bon servei i això no té res a veure amb la plantilla. Estem al costat de la part més vulnerable: els treballadors. Per això vetllarem i estarem a totes les meses de negociació que siguin necessàries”, ha finalitzat. Martínez també ha demanat a la direcció de l’empresa retirar la querella que ha portat a l’alcalde i dos regidors, entre altres, a estar investigats per prevaricació.

Al vot favorable de Guanyem s’ha sumat el d’Unitat pel Canvi, El seu portaveu, Joan Berlanga, creu que “l’encàrrec és que a Sabadell baixi l’atur i no pugi”. Així mateix ha dit que el conflicte no és entre l’empresa i l’Ajuntament sinó entre una empresa que està sent investigada als jutjats i una ciutadania “honesta i treballadora”. Però creu que la prioritat és mantenir els llocs de treball i per això també ha votat a favor: “el govern està buscant vies legals per trobar solucions i avui s’han donat a l’empresa dos escenaris de solució”. UpC ha votat a favor, però ha fet públic que té dubtes que la moció sigui viable. “En tot cas, hem d’explorar totes les opcions de diàleg”, ha finalitzat.

La jugada de Ciutadans

La moció ha arribat al ple de la mà de Ciutadans, qui ha afegit algunes modificacions poc abans de la sessió i ha acostat posicions amb dos dels quatre socis de govern. En la seva presentació, el portaveu municipal de Cs, Adrián Hernández, ha emplaçat el govern a “donar una oportunitat al diàleg”. “Si els partits del govern volen una vendeta política contra l’empresa tindrem un problema com a ciutat. Si parlem d’un conflicte administratiu podem trobar una solució”, ha apuntat. Així demanen modificar els annexos de la nova ITF, que retallen els serveis contractats a l’empresa en 100.000 euros mensuals, a canvi que es retiri l’Expedient de Regulació d’Ocupació. El partit taronja també ha demanat una mediació per part dels advocats i els enginyers industrials per buscar un acord.

La major part de l’oposició s’ha sumat a la moció. Els portaveus del PSC i el PP han acusat el govern d’estar “sotmesos” a l’assemblea de la Crida per Sabadell. “On s’ha vist que en una ciutat de 200.000 habitants el govern estigui pendent de 100 o 150 persones?”, ha protestat de forma enèrgica el popular Gesa.

Perarnau: l’empresa fa un “xantatge” en tota regla

El regidor de Serveis Municipals, Lluis Perarnau (Crida), assegura que “l’únic objectiu és fer complir el contracte”, ha argumentat. “Però és inviable, producte d’una oferta temerària que l’empresa sabia que no hauria de complir i que l’incomplirien de forma impune. Tot fruit d’una conxorxa amb els que van cuinar el contracte”, ha seguit.

Entre crits de “dimisión dimisión” per part de la plantilla que seguia el ple des del vestíbul del consistori, ha dit que “ens hem assegut moltes vegades amb l’empresa però primer cal retirar l’ERO. La posició digna de l’Ajuntament és aquesta: que retirin l’ERO i a partir d’aquí parlem. Els que criden fora s’equivoquen quan apunten cap aquí. Nosaltres no hem posat l’ERO; l’ha posat l’empresa”.

Porta tancada

El segon tinent d’alcalde, Juli Fernàndez, portaveu d’ERC, ha explicat el perquè de l’ERO i el perquè de la intervenció. Més crits de “dimisión dimisión” mentre explicava que busquen que l’ERO no sigui efectiu i que si és efectiu la intervenció els farà readmetre. Tercer avís, i últim, de Serracant per calmar la plantilla, i els adverteix que tancarien la porta d’accés al ple. Finalment, l’ha fet tancar. “El més important és que sigui compatible que la gent es pugui queixar i que els regidors es puguin expressar”. Un cop reprès el torn de paraula, Fernàndez ha negat que es limitin els recursos a l’empresa: “el que passa és que es facturen equips i no serveis. Hem d’exigir a l’empresa que compleixi el que va dir que compliria. Si no ho pot assumir, ha de dir l’empresa que no pot complir el contracte”.

CiU vol la intervenció per aclarir la situació 

Rossinyol, PDeCAT, ha pres distància de la moció, vaticinant que no servirà per a res i veu bé iniciar la intervenció. “Volem veure d’una vegada en que es basa el govern per dir que l’empresa no presta bé el servei. I perquè l’empresa diu que el presta bé”. Rossinyol ha acusat UpC i Guanyem de prendre distància ara del govern. “Ara no val perquè si hem arribat fins aquí també és per ells; és kafkià que ara es distanciïn del govern quan mai han alçat la veu”, s’ha queixat Rossinyol.

“Als grups que voten a favor de la moció: si volen que governi Eugenio Díaz [gerent d’SMATSA] la ciutat que ho diguin i posin la seva cara als cartells electorals”, ha dit Perarnau. Un dard, extensible també, a part dels seus propis socis de govern.

I ara què?

El portaveu de Ciutadans, vist l’èxit de la moció, ha preguntat Serracant “què pensa fer per complir-la? Ara té un mandat del consistori. La seva responsabilitat és complir la moció. Si no se sent amb forces o creu que no ho pot fer, dimiteixi i solucionem al conflicte”, ha reblat.

Un cop aprovada la moció, amb 15 vots a favor i 12 en contra, Serracant ha assegurat que demanarà un informe sobre la legalitat i la viabilitat dels acords aprovats. En tot cas, malgrat el mandat, si no hi ha canvis, la ITF segueix en vigor, l’ERO també i la vaga també.

Foto portada: concentració de la plantilla, aquest dijous. Autor: David B.

Comments are closed.