Foto portada: l'alcalde de Sabadell, Maties Serracant, i el tinent d'alcalde Juli Fernàndez. Autor: David B.

El ple rebutja condemnar l’ocupació de l’Ajuntament pel CDR

  • Unitat pel Canvi se suma a PSC, Cs i PP per rebutjar l’ocupació del CDR, però la moció es rebutja.
  • La moció dels socialistes que demana la dimissió de Perarnau tampoc surt endavant. 

Ciutadans i PSC han intentat sense èxit que el ple condemni l’ocupació de l’edifici consistorial per part del CDR durant 24 hores, fa un parell de setmanes. Els partits del govern i CiU han defensat l’actuació de l’alcalde, Maties Serracant, apostant pel “diàleg i la mediació”. 

La primera moció s’ha defensat pel portaveu de Ciutadans, José Luis Fernández, qui ha demanat que el consistori sigui un “terreny neutral de joc polític” i ha destacat la manca d’autoritat de l’alcalde, assegurant que s’ha donat un missatge a futur en negatiu: “enviem el missatge que això es pot fer? Perfecte. Però no creiem que sigui positiu”. El portaveu municipal del PSC, Josep Ayuso, ha qualificat l’ocupació com a “greu”. “Si vingués un col·lectiu d’una altra ideologia hauria actuat igual?”, ha preguntat el popular Gesa a l’alcalde: “hauria d’haver actuat d’una altra manera perquè ha creat un precedent i no pot ser”. Per a Gesa el problema no és qui es manifesta ni els motius que tenen per a fer-ho, sinó el lloc on ho van fer: “l’Ajuntament és de tots”.




La segona moció, la del PSC, demanava la dimissió del regidor Lluis Perarnau. “Van entrar persones encaputxades a l’Ajuntament i quan als 24 ocupants se’ls va dir que havien d’abandonar l’Ajuntament o serien identificats, ni van deixar l’edifici ni se’ls va identificar… diuen que el CDR no va trencar res, ho van deixar tot net i només es van quedar una nit. Felicitem-nos!”, ha criticat. El regidor de Ciutadans Adrián Hernández ha esclatat contra la “complaença” del govern local: “són un govern de part, que es nota en l’espai públic. Si algun ciutadà no independentista va a la biblioteca, es menja el llaç groc, si va al centre cívic, es menja el llaç groc. Fa més d’un mes es va posar una placa al carrer Tres Creus i aquest govern no fa res per treure-la. Són un govern de part, de part d’alguns i envien un missatge de que hi ha ciutadans de primera i ciutadans de segona. Mai haguessin actuat igual en cas d’ocupació de l’Ajuntament per part d’un col·lectiu diferent”.

Govern, CiU i no adscrits defensen la mediació

“Perplexa”. Així s’ha definit la portaveu de la Crida, Glòria Rubio, per la importància que se li ha donat a l’ocupació. “Hem gestionat el conflicte des del diàleg i la negociació i no a hòsties, com es fa en altres llocs”, ha assegurat: “com administració pública hem de donar exemple de com resoldre els conflictes, de forma pacífica i sense cap desperfecte ni cap persona ferida”. La regidora d’Esquerra s’ha sumat a la mateixa tesi, parlant d’un episodi “aïllat” dins un context “d’excepcionalitat política”: “no criminalitzarem els seus autors. I, si no és aquí, a l’Ajuntament, on han d’anar a parlar?”.

“La situació va ser molt ben gestionada”, ha dit el portaveu d’Unitat pel Canvi, Joan Berlanga. Però ha introduït matisos, marcant distàncies amb el CDR: “no compartim que el consistori sigui un espai que es pugui ocupar. És un espai de representació màxim i no es pot ocupar per responsabilitat”. La portaveu de Guanyem, Marisol Martínez, també ha defensat l’actuació municipal. “Els havíem de fer fora i ho havíem de gestionar i crec que es va fer bé. Havíem d’utilitzar el diàleg i no la força, vam trigar més però ho vam fer”, ha seguit. Però creu que “algun dia s’haurà de demanar a la ciutadania que s’acrediti per entrar a l’Ajuntament”

Foto portada: un moment de l'ocupació. Autor: ACN.
Un moment de l’ocupació. Autor: ACN.

“Es va fer bé perquè en 24 hores van marxar”, ha convingut el regidor de CiU Toni Font: “tampoc cal magnificar uns fets relativament greus vist el que estem veient els darrers mesos. Tot es va gestionar força bé”. El no adscrit Carles Bosch ha parlat de “tema banal” i ha defensat l’ocupació perquè l’Ajuntament és la “casa del poble”. “Com els haguessin fet fora? A garrotades?”, ha preguntat el regidor Lluis Monge.

Resultat: carpetada a les dues propostes

L’ocupació de l’Ajuntament no s’ha condemnat. No ha tingut majoria: han votat a favor UpC, Cs, PSC i PP (11 regidors sobre 26 regidors presents). ERC, Crida, CiU, Guanyem i els dos no adscrits han votat en contra (16 sobre 26 edils). La moció que demanava la dimissió del regidor Perarnau només ha tingut el vot favorable del PSC, Cs i PP.

Foto portada: l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, i el tinent d’alcalde Juli Fernàndez. Autor: David B.

Comments are closed.