Berlanga, portavoz de UpC. Autor: David B.

El ple rebutja la pujada de la tarifa de l’aigua

El govern municipal ha rebutjat al ple la proposta de tarifa de l’aigua per al 2018 d’Aigües Sabadell. Ho ha fet en sessió extraordinària aquest divendres per evitar un increment del 5,8 per cent de la tarifa per silenci administratiu. 

Segons ha presentat el tinent d’alcalde Joan Berlanga, les negociacions amb l’empresa concessionària s’han demorat durant més d’un any. Però finalment “sense consens” CASSA va presentar una proposta de tarifa.  Si l’Ajuntament no rebutjava abans de la mitjanit d’aquest divendres la proposta, per silenci administratiu seria acceptada.

Berlanga ha lamentat la situació: “ens sorprèn i no ens agrada”. La principal raó del conflicte rau en la pujada de l’11,8 per cent del preu de la compra de l’aigua a l’empresa Aigües Ter Llobregat (ATLL), propietat d’Acciona des de l’any 2012, quan l’ATLL es va privatitzar. Però aquesta decisió s’ha anul·lat a nivell judicial i tot està pendent del que hagi de fer el futur govern català. “Molts municipis estan esperant a veure que passa amb l’ATLL per definir els expedients tarifaris i a Sabadell malauradament no ha estat així”, ha seguit Berlanga.




El govern tenia previst rebutjar la proposta de CASSA i aprovar-ne la seva al ple, però aquest segon extrem s’ha posposat. Serà debatuda al ple ordinari d’abril, previst pel dia 26. “Tenim un mes per negociar i esperem tenir una proposta consensuada”, ha afegit la tinenta d’alcalde, Marisol Martínez (Guanyem). En tot cas, l’Ajuntament està disposat durant l’any 2018 a assumir de forma directa l’increment del cost a causa del preu de l’aigua en alta, uns 800.000 euros, sense derivar-los a la factura de l’aigua.

Recels de CiU

Els dos principals grups de l’oposició han carregat les tintes contra l’executiu municipal. El portaveu de CiU, Carles Rossinyol, ha acusat el govern de “voler colar” alguna cosa a l’oposició quan es volia aprovar una nova proposta de tarifa sense temps d’analitzar-la. Tampoc veu bé que el pressupost municipal acabi assumint l’increment de preu de l’ATLL, sense discriminar qui gasta molta aigua de qui en gasta poca.

Alarma socialista

El portaveu del PSC, Josep Ayuso, ha assegurat que després de tres sol·licituts formals i dues informals de revisió tarifària ara el quatripartit no pot al·legar desconeixement. “CASSA demana equilibrar el contracte; si no es compensa l’11,8 per cent podem posar en perill l’empresa, el 10 per cent dels treballadors i l’abastament del servei d’aigües”, diu Ayuso.

Cs i PP apel·len al consens

El portaveu de Cs, José Luis Fernández, s’ha posicionat contra la proposta unilateral de CASSA i ha lloat el govern per portar a ple només allò urgent, desestimar la proposta de l’empresa, i deixar marge per estudiar-ne una de nova.

De moment, però, CASSA està suportant unes despeses extra de 65.000 euros mensuals. “Ho fa la companyia a pulmó: hem de solucionar el problema”, demana el portaveu del PP, Esteban Gesa. “Amb dos milions d’euros de benefici cada any, crec que els hi arriba per assumir aquest despesa uns mesos”, ha contestat des de la Crida Glòria Rubio.

L’ajuntament de Sabadell i CASSA

El consistori ostenta un 20 per cent de les accions de l’empresa Aigües Sabadell, participada majoritàriament per Aigües Barcelona (Agbar), del grup francès Suez. L’empresa té la concessió fins l’any 2048, des de 1949.

Foto portada: el primer tinent d’alcalde, Joan Berlanga. Autor: David B.

Comments are closed.