El Tallaret tindrà la concessió de Cal Balsach durant 17 anys

  • Cs acusa el quatripartit d’adjudicar la nau nord de Cal Balsach a entitats amigues sense reglament. 
  • El govern defensa la legalitat i el moment del projecte: “pur tràmit administratiu regulat per llei”.

Roda el món i torna al Born. El mandat 2011-2015 va acabar amb l’inici dels tràmits per cedir la nau de Cal Balsach, a la Creu Alta, al casal d’entitats El Tallaret. Uns tràmits després tortuosos. I aquest mandat, 2015-2019, acabarà amb quelcom similar: l’inici del tràmit per adjudicar durant 17 anys el local al Tallaret, que assumirà 220.000 euros per adaptar el local. 

El camí es va iniciar l’any 2015 amb el vot favorable de tots els regidors. A les portes de les eleccions. Com ara. La travessa la va seguir l’actual govern i va comportar una denúncia penal de Josep Ayuso (PSC) i una funcionària contra l’alcalde que li va costar ser investigat per prevaricació i tràfic d’influències. La denúncia va ser arxivada de forma provisional. El darrer ple del mandat acaba amb els tràmits per adjudicar de forma directa durant 17 anys la part pública de Cal Balsach al Tallaret.

L’oposició ha criticat l’electoralisme del moment (“pur tràmit administratiu”, defensa el regidor d’Urbanisme) però bàsicament la llargària de la concessió, 17 anys. Un temps que ha escandalitzat Adrián Hernández, de Ciutadans, qui recorda que la majoria de locals es cedeixen entre dos i quatre anys i que falta un reglament per a les concessions administratives.

“El fons del debat és que no han fet el reglament que es van comprometre a fer abans de donar concessions així. Com podem donar tant espai a una entitat sense saber que pot passar?”, ha afegit Hernández. “Per què hipotequem l’espai a 17 anys?  No té cap sentit! Haurien de retirar el punt de l’ordre del dia i cedir el local a dos o quatre anys assumint nosaltres la despesa de rehabilitació”.

Ayuso, persona non grata de l’Associació de Veïns de la Creu Alta després de la denúncia que va interposar l’any 2016, ha assegurat que les condicions actuals són “molt beneficioses” ja que “certament caldrà una inversió de 220.000 euros per adequar l’espai però ja n’hem invertit molts, tots i totes”. Ayuso ha avisat que presentaran al·legacions. Des del PDeCat, Sílvia Renom critica els 17 anys de concessió. “No dubtem de l’entitat ni de la necessitat d’un espai però recordem que tothom s’ha de regir pels mateixos criteris i caldria haver afrontar primer les concessions administratives i després portar el punt al ple”.

Cercavila Tallaret
Manifestació contra la denúncia d’Ayuso convocada pel Tallaret, al juny de 2016. Autor: David B.

Ciutadans i el PP han abundat que hi ha entitats de primera i de segona. Hernández (Cs) ha definit el Tallaret com entitat “amiga” del govern. “Què haurien dit vostès si estiguessin a l’oposició? És la prova més evident que hi ha entitats de primera i de segona a la ciutat i és un escàndol”, ha finalitzat.

El govern defensa el procés i lloa el Tallaret

Els membres del govern que han intervingut han defensat la legalitat del procés. “El càlcul dels anys està regulat per llei, com tot el procés”, ha abundat Glòria Rubio (regidora de Participació, de la Crida). Rubio ha acusat Ayuso d’endarrerir el procés amb la seva denúncia. El socialista diu que ho va aturar el propi govern davant dels dubtes sobre la legalitat del camí emprès pel quatripartit. Rubio defensa l’adjudicació perquè el Tallaret és una “entitat d’entitats”, planteja un altre model d’oci, dinamitzarà una zona de la ciutat i fomenta l’autoorganització en un espai abandonat, tot recordant que l’entitat assumirà el cost de la rehabilitació.

“Qualsevol entitat pot presentar una instància sol·licitant un local i assumir el cost de la rehabilitació. No ho ha fet ningú”, recorda. “Qualsevol entitat té tot el dret de fer-ho i cap entitat ha fet ús d’aquest dret”, ha repetit.

En una línia similar s’ha pronunciat el tinent d’alcalde d’Urbanisme, Juli Fernàndez, que defensa els 17 anys de concessió per un càlcul per amortitzar la inversió. “Gràcies al Casal Popular El Tallaret per voler arriscar pel bé comú de la ciutat i del barri”, ha seguit.

La votació 

Ciutadans i PP han votat en contra. PSC i PDeCat s’han abstingut i els 14 membres del govern, més el regidor Carles Bosch, han votat a favor. L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha tancat el debat recordant que “la peça es va arxivar després de dues denúncies, una d’elles per part d’un grup municipal”.

Foto portada: membres del Tallaret, a la sala de plens. Autor: David B.

Comments are closed.