ERC força un ple monogràfic sobre el tancament del Gimnàs Municipal

Esquerra Republicana vol forçar un debat monogràfic al ple sobre el tancament del Gimnàs Municipal. Així ho ha sol·licitat el portaveu republicà, Gabriel Fernàndez, a les acaballes de l’extens ple de desembre, que s’ha allargat durant gairebé set hores i mitja. L’anunci del tancament del Gimnàs Municipal mereix més explicacions i debat, ve a dir Fernàndez. “Nosaltres volem evitar-ne el tancament”, assegura el republicà. 

La potestat final de convocar un ple monogràfic la tindrà Marta Farrés. És un format poc vist més enllà de l’aprovació dels pressupostos cada any, el debat més important de l’any, i d’altres de gran urgència com el pla de xoc contra la crisi del Covid-19. Però Esquerra, el principal grup de l’oposició, ja ha registrat la proposta fent ús del seu dret en virtut del Reglament Orgànic Municipal, que faculta els regidors a fer-ho. Calen com a mínim una quarta part dels regidors demanant-ho però Esquerra, per si mateixa, ja els té: set de 27. I Farrés ja té la petició sobre el seu despatx.

400 socis, una desena de treballadors

El tancament del Gimnàs Municipal es va anunciar la setmana passada i ha agafat amb el peu canviat els abonats, uns 400 abans de la crisi de la Covid-19 i lluny del miler de fa quatre anys. Segons l’alcaldessa, només 150 abonats porten més d’un any a l’equipament, que té una forta rotació, a part de competència directa a la mateixa zona per part del sector privat. També hi ha una desena de treballadors, que quedaran a l’atur a finals de desembre.

Segons ha explicat Farrés al torn de precs i preguntes el que ha desencadenat el tancament forçat de la instal·lació en un mes és la seva situació “d’al·legalitat” a la que s’havia referit anteriorment la regidora d’Esports, Laura Reyes. La concessió va acabar l’any 2017 i el quatripartit va decidir prorrogar-la sense concurs. Res extraordinari. Es pot fer mentre es convoca el nou concurs. En aquells moments el servei del Gimnàs ja era deficitari. Va passar l’any 2018, l’any 2019 i ha passat el 2020 i ni l’anterior govern ni tampoc l’actual (que ja porta any i mig a l’oficina) no ho han fet i ara la situació ja és “insostenible” a nivell legal. Farrés havia dit anteriorment que el quatripartit els havia deixat la “llufa”. Si l’expressió incomodava, ha assegurat que podia dir que fa tres anys “havien donat una patada endavant al problema”.

Farrés assegura que es vol aplicar un model similar al que hi ha a altres equipaments esportius, però encara no s’ha decidit. Obertament ha reconegut que no hi ha plans encara sobre la taula més enllà d’una possible cessió a una entitat esportiva com es fa amb els estadis de futbol. “Volem que el gimnàs segueixi com a equipament esportiu però no tenim l’escenari més avançat. No em fa cap gràcia tancar-lo, la veritat, però hi ha una dificultat jurídico-tècnica que ens obliga a fer-ho”, ha reconegut.

Debat sobre l’estat de la ciutat inèdit

La casuística pot fer que s’acabi celebrant abans un debat monogràfic sobre el tancament concret del Gimnàs Municipal el debat sobre l’estat de la ciutat, que vindria a ser l’equivalent al debat de política general o de l’estat de la nació, el més solemne habitualment. A l’inici del mandat es va aprovar un debat anual sobre l’estat de la ciutat però no se n’ha celebrat cap encara.

Foto portada: el portaveu republicà, Gabriel Fernàndez, en un ple abans de la crisi del coronavirus. Autor: David B. 

Comments are closed.