Fernàndez (ERC): “deixin d’utilitzar el càncer i els nens a falta de tres mesos per les eleccions”

  • El portaveu republicà acusa els socialistes d’utilitzar els nens amb càncer per a les eleccions. 
  • Unitat pel Canvi i Guanyem proposen el text de la mà del PSC; ERC i PDeCat, en contra.  

El ple municipal ha aprovat una moció en contra del trasllat d’oncologia pediàtrica del Parc Taulí a la Vall d’Hebron. Tots els partits, a excepció d’Esquerra i el PDeCat, s’hi han sumat. El text no servirà de gaire perquè l’Ajuntament no té competències al respecte, però és una mostra del malestar de la ciutat amb el fons i sobretot les formes del CatSalut.

Criticar les formes del Servei Català de la Salut ha estat unànim, ja que la decisió no es va fer pública fins que la va revelar fa dues setmanes l’alcaldable del PSC, Marta Farrés. I com plou sobre mullat pels reiterats incompliments en política sanitària, aquest fet va remoure les brasses d’un foc mai apagat en una ciutat amb l’hospital col·lapsat des de fa anys i panys i que ha invertit quatre milions per millorar les urgències per una competència que no li és seva.

En el fons, però, tant Esquerra com el PDeCat han defensat la conveniència de concentrar els serveis per generar especialització i millorar el servei. “Algun oncòleg infantil ha sortit criticant la mesura? Jo no n’he vist cap”, ha dit el portaveu posconvergent Carles Rossinyol. Amb la mateixa línia, el portaveu d’Esquerra, Juli Fernàndez, ha sostingut que el Taulí perdrà oncologia pediàtrica però pel mateix criteri, serà referència en altres especialitats, com càncer d’esòfag, càncer d’ovari o hospital de referència en politraumatisme infantil. Defensar la ciutat és defensar “que tothom tingui les millors oportunitats” i ha assegurat que darrera del tema no hi ha retallades sinó “evidència científica”, tot demanant que la moció quedés sobre la taula.

“Com ningú sabem de què parlem, retirin la moció i deixin d’utilitzar el càncer i els nens a falta de tres mesos a falta de les eleccions municipals. Això haurien de fer”, ha dit el portaveu municipal republicà, segon tinent d’alcalde i delegat del govern de la Generalitat a Barcelona, criticat per l’oposició per defensar abans el govern català que la ciutat.

Les paraules de Fernàndez es referien directament als socialistes. Però la moció que anava de la mà de dos dels seus companys de govern i el tercer, la Crida, també ha votat a favor. El comentari del republicà ha sublevat l’oposició. Així el popular Gesa, que havia intervingut abans de forma crítica però moderada, l’ha acusat de permetre que es tanqui la unitat de càncer infantil. “Potser l’electoralisme l’està fent vostè?”, ha dit Gesa. “Qui fa electoralisme aquí?”, ha preguntat el no adscrit Monge. Hernández (Cs) ha acusat el republicà de defensar allò “indefensable”, reiterant que el servei que es prestava al Taulí era “excel·lent” i que les dades palesaven resultats “igual de bons” que a la resta de centres. “Algú s’imagina l’alcalde Farrés no plantant-se davant la Generalitat si això hagués passat abans?”, s’ha preguntat Carlos Corcuera (PSC). “Parlen del Gran Vallès i ara que tenien una oportunitat de defensar-ho no ho han fet”, ha dit el socialista.

“No perdré un segon en dir el que em sembla a mi electoralisme”, ha dit des de Guanyem Marisol Martínez, companya de govern de Fernàndez però que ha proposat la moció de la mà del PSC i Unitat pel Canvi. La tinenta d’alcalde manté que “ha faltat calma” i segueix proposant un debat “serè” un cop, això sí, es paralitzi el trasllat. “Permeti’m dubtar. De moment crec que la ciutat perd i el Taulí perd”. Per la seva part, el regidor de Salut, Ramón Vidal, ha demanat no fer electoralisme i ha abundat per recuperar el servei.

19 a favor, vuit en contra

La moció s’ha aprovat per àmplia majoria: 19 vots a favor (Unitat pel Canvi, Crida, PSC, Ciutadans, Guanyem, PP i els no adscrits Monge i Bosch) i els vots contraris d’Esquerra i el PDeCat.

Més info: 

Foto portada: el portaveu municipal d’ERC, Juli Fernàndez. Autor: David B. 

Comments are closed.